5 порад щодо догляду за сухою шкірою

30.04.2024 08:57

5 порад щодо догляду за сухою шкіроюЄ два різновиди сухої шкіри: природно суха шкіра виробляє менше шкірного сала, ніж нормальна, тоді як зневоднена шкіра позбавлена вологи та жирів під впливом зовнішніх чинників, таких як агресивні засоби для догляду за шкірою, сухе повітря тощо. Незалежно від основної причини сухості шкіри, вона потребує особливого догляду. Ось 5 правил догляду за сухою шкірою, які можуть стати в нагоді.

Згідно з дослідженнями, багато людей недооцінюють кількість шкірного сала, яке виробляє їхня шкіра, і думають, що їхня шкіра суха, хоча насправді вона нормальна. Ось чотири ознаки того, що ваша шкіра дійсно суха:

  • ваші пори ледь помітні, і ви ніколи або майже ніколи не страждали від жирного блиску обличчя або висипань;
  • ваша шкіра часто відчувається стягнутою, особливо після вмивання, душу або плавання (хоча це може бути ознакою зневоднення або агресивного засобу для вмивання);
  • ваша шкіра має схильність до огрубіння та лущення, особливо в холодні місяці;
  • ваша шкіра миттєво вбирає креми, лосьйони та олії.

Якщо ви позначили всі пункти цього списку, ось кілька порад для вас.

Зволожуйте шкіру одразу після душу або ванни

Якщо у вас є звичка витирати шкіру насухо після душу або ванни, спробуйте змінити її. Легенько промокніть шкіру рушником, щоб увібрати трохи води (але не всю), й одразу ж нанесіть зволожувальний крем. Зволожувальні креми, лосьйони, олії та батери мають оклюзійні властивості. Вони утримують вологу, що залишилася на шкірі, і в такий спосіб зберігають її зволоженою.

Обирайте правильний зволожувальний крем

Є два основні типи активних інгредієнтів, які містяться у зволожувальних засобах: зволожувачі (хумектанти), які притягують вологу до шкіри, та пом’якшувачі (емоленти), які запечатують її та забезпечують захист від довкілля. Суха шкіра потребує зволожувальних засобів, які містять обидва типи інгредієнтів.

Шукайте засоби, до складу яких входять молочна кислота, гіалуронова кислота, сечовина, жирні кислоти або рослинні олії, а також NMF (натуральний зволожувальний фактор). Ці компоненти ефективно зволожують шкіру, допомагаючи їй боротися із сухістю та лущенням. А зволожувальні креми з керамідами допомагають підтримувати бар’єрну функцію шкіри. Взимку вам знадобиться зволожувальний крем з оклюзійними інгредієнтами (олія ши або какао, ланолін, мінеральна олія, силікони), які захистять вашу шкіру від холоду та вітру.

Обов’язково придбайте зволожувач повітря

Сухе повітря в приміщеннях, особливо в опалювальний сезон, може позбавити вашу шкіру вологи й погіршити її стан. Зволожувач повітря допоможе підтримувати оптимальний рівень вологості в приміщенні та запобігти зневодненню шкіри. Якщо ви проводите багато часу в офісі із сухим повітрям, можна придбати портативний зволожувач повітря і поставити його на робочий стіл. Мінізволожувачі зазвичай працюють від USB, тому вам навіть не знадобляться батарейки.

Не вмивайтеся милом

Мило та засоби для вмивання з високим (лужним) рівнем рН порушують гідроліпідний баланс шкіри, так само як і занадто гаряча або занадто холодна вода. Вмиватися милом не рекомендовано для будь-якого типу шкіри, але для сухої або зневодненої — особливо. Якщо у вас суха шкіра, треба вмиватися м’яким засобом для вмивання і теплою водою. Не тріть шкіру занадто сильно під час вмивання і м’яко витирайте її насухо чистим рушником замість того, щоб енергійно розтирати.

Не носіть одяг із грубих тканин

Сухою шкіра може бути на будь-якій частині тіла, а не лише на обличчі. Наприклад, у багатьох людей взимку шкіра лущиться, а носіння грубого вовняного одягу або одягу з дешевих синтетичних тканин погіршує ситуацію. Щоби шкіра не подразнювалася та не лущилася, варто носити одяг із м’яких тканин, які дихають, наприклад, із чистої бавовни. Якщо вам конче необхідно вдягнути улюблений товстий светр, одягніть під нього м’яку футболку.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1071