Чим зайнятися на Великдень?

01.05.2024 13:46

Чим зайнятися на Великдень?Великдень — важливе свято для всіх християн, підготовка якого триває протягом усього Великого посту або навіть довше. Але коли паски спечені, яйця пофарбовані, а великодні страви наготовлені, то не всі знають, що робити далі і як взагалі святкувати Христове Воскресіння. Сьогодні ми підкажемо вам, чим зайнятися на Великдень, щоб провести світле свято весело та незабутньо.

У вітчизняних умовах старовинним традиціям святкування Христового Воскресіння приділяється все менше і менше уваги, і для багатьох Великдень стає просто ще одним приводом зібрати сім'ю або друзів за спільним столом і смачно попоїсти (що в цілому не така вже й погана витівка). Однак якщо вам не до душі подібний підхід, то пропонуємо трохи більше дізнатися про давні великодні звичаї та сучасні варіанти святкування.

За старих часів до святкування Великодня готувалися дуже довго і ретельно, а потім увесь пасхальний день присвячували молитвам, відпочинку та благим справам. Цього дня не потрібно було сумувати, хмуритися або тим більше лаятися з кимось. Велику радість від чуда воскресіння Ісуса Христа слід було поділити з рідними, близькими та просто всіма навколо.

Відвідати великодню службу, причаститися, освятити пасхальний кошик і розговітися — це була своєрідна програма мінімум у наших предків. Далі всі ходили в гості одне до одного, христосувалися, а також влаштовували різні великодні забави. Неодмінно слід було поділитися великодньою їжею з нужденними, і зазвичай для цього в храмах люди залишали трохи принесеної для освячення їжі, щоб потім її роздали бідним, старим або хворим.

Якщо ви не знаєте, чим краще зайнятися на Великдень, можете наслідувати приклад предків і присвятити день відвідуванню урочистої служби, молитвам, допомозі ближнім. А можете вибрати і сучасніші варіанти святкування, поєднавши їх із традиціями давнини.

Наприклад, за старих часів всі обдаровували один одного на Великдень фарбованими або розписними яйцями. Ви також можете підготувати великодні яйця і у святковий день дарувати їх близьким, але це не обов'язково повинні бути справжні яйця, а можна обійтися декоративними або, скажімо, шоколадними.

Ще ви можете згадати про деякі найцікавіші великодні звичаї з різних країн. Наприклад, у багатьох європейських країнах, а також у США надзвичайно популярна традиція пошуку дітьми великодніх яєць, які сховав у саду або парку великодній кролик. Нехай ця забава і «чужа», але однозначно дуже весела і обов'язково сподобається дітлахам різного віку.

Якщо хочеться якихось «рідніших» великодніх розваг, то, будь ласка, завжди можна зіграти великодніми яйцями в «биточок» або влаштувати катання яєць, причому такі ігри підходять як для дітей, так і для дорослих. А ще на Великдень можна спробувати відродити давню святкову гру, яка називається «Шапки»: за задумом цієї гри ведучий бере кілька шапок і під однією з них ховає яйце; учасники повинні спробувати вгадати, під якою ж шапкою яйце, а той, хто відгадав, отримує це яйце як приз.

Коли з традиційними забавами покінчено, завжди можна просто приємно провести час за улюбленими розвагами — іграми, переглядом фільмів, караоке, читанням книг, творчістю тощо. Головне, щоб це приносило радість та поєднувалося з тематикою свята; наприклад, від перегляду жахів та бойовиків краще відмовитися, а от веселі та світлі фільми, які вчать добру, лише вітаються.

З року в рік Великдень припадає на різні дати, тому часом свято випадає на вже зовсім теплу погоду, що наводить на думку провести його на відкритому повітрі, влаштувавши пікнік. Це хороша ідея, але пам'ятайте, що об'їдатися і напиватися в Великдень не можна, а краще знати міру і обов'язково придумати якісь активності, щоб не засиджуватися на одному місці. Скажімо, веселі спортивні ігри – чудовий вибір.

У багатьох містах чи селах на Великдень влаштовуються громадські тематичні заходи, відкриті для всіх бажаючих. Це можуть бути ярмарки, фестивалі, виставки чи концерти, можуть бути ремісничі містечка з майстер-класами та воркшопами тощо. Щоб не сидіти весь час вдома у великодній день, можна вирушити на один із таких заходів, обравши щось собі до душі.

Якщо на Великдень у вас є довгий вікенд, можна використати цей час, щоб відправитися в невелику подорож самостійно, разом з коханою людиною, в компанії друзів або зі своєю родиною. Необов'язково виїжджати кудись дуже далеко, адже навіть міні-подорож до сусіднього міста може подарувати вам багато нових приємних вражень.

Не існує якогось універсального способу відсвяткувати Великдень, адже всі ми з вами дуже різні. Але хоч би яким був ваш вибір, нехай це обов'язково буде щось добре і світле, що символізуватиме радість усіх віруючих з нагоди Христового Воскресіння і означатиме перемогу життя над смертю.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7795