Виставка «Велика війна»: 100 років потому» в Сумському НАУ

14.10.2014 15:50

Виставка «Велика війна»: 100 років потому» в Сумському НАУ На нинішній рік припадає визначна дата світової історії – сторіччя від початку Великої війни, як називали Першу світову війну (1914 - 1918рр.) історики через її всеосяжний характер та наслідки. Це був перший воєнний конфлікт глобального характеру, що супроводжувався величезними людськими і матеріальними втратами.

Україна, розділена між двома ворогуючими імперіями – Російською та Австро-Угорською, була втягнута у воєнний конфлікт, на її землях відбувалися воєнні дії, українці і представники інших народів стали учасниками епохальної події для розвитку цивілізації. Участі українців у подіях Першої світової війни присвячена фотодокументальна виставка: «Україна у Великій війні: по обидва боки фронту», що відкрилася 8 жовтня 2014 р. у приміщенні наукової бібліотеки Сумського національного аграрного університету. Захід проводиться в межах плану наукових досліджень кафедри державно-правових дисциплін Сумського національного аграрного університету за підтримки ректора Сумського НАУ Ладики Володимира Івановича

Основу виставки склали документи та матеріали (усього близько 120 експонатів)з колекції старшого викладача кафедри державно-правових дисциплін та українознавства СНАУ кандидата історичних наук Миколи Анатолійовича Михайліченка. Фотоматеріали, представлені в експозиції, умовно поділяються на кілька тематичних розділів.

По-перше, презентовані світлини воїнів-українців, що воювали як у складі російської, так і австро-угорської армій. Читаємо зворушливі підписи на зворотах знімків: «на вічну згадку», «вы не плачьте обо мне, ведь не все же погибают на войне». Невідомо, чи повернулися живими автори цих послань… В експозиції можна побачити і рідкісні світлини жінок-військовослужбовців, адже саме у роки Першої Світової війни жінок-добровольців почали залучати до військової служби.

По-друге, представлені фотографії ілюструють тилові будні війни – побут лазаретів, шпиталів, роботу військових медиків та сестер милосердя. Тут же розміщені фото «окопних робітників», можливо, біженців або мешканців прифронтових територій. В експозиції виставки представлені друковані видання періоду війни – харківські газети «Утро» та «Южный край», а також раритетне видання військово-медичного довідника початку ХХ ст. Доповненням до фотоматеріалів та преси стали оригінальні предмети солдатського побуту, макети зброї, нагороди, інші матеріальні свідчення цієї війни.

Перегляд виставки супроводжувався обговоренням проблем дослідження історії Першої Світової війни, в якому взяли участь історики, музейні та архівні працівники, викладачі, серед них Геннадій Іванущенко, Олександр Вовк, Людмила Рожкова, Дмитро Кудинов, Юрій Нікітін, Ірина Федоренко, Галина Корогод та інші. В ході обговорення неодноразово пролунала думка про численні історичні паралелі між Великою війною 1914 – 1918 рр. та сучасністю, зокрема, щодо волонтерського руху, громадських ініціатив, спрямованих на допомогу воїнам, родинам військових, біженцям тощо. Виставка працюватиме протягом жовтня-листопада, отже, кафедра державно-правових дисциплін та наукова бібліотека СНАУ запрошує усіх зацікавлених ознайомитися з експозицією.