Вогняна стихія забрала життя 68 жителів Сумщини

13.11.2014 11:26

Вогняна стихія забрала життя 68 жителів СумщиниПеренавантаження електромережі, паління в нетверезому стані, несправне пічне опалення, дитячі пустощі вогнем, залишені без нагляду увімкнені електроприлади… Одні із основних причини, які практично щодня призводять до чисельних матеріальних втрат, а інколи й до людських жертв. Нехтуючи або не виконуючи елементарні правила пожежної безпеки, проявляючи особисту недбалість та необережність, жителі області щомиті наражають себе на небезпеку.

В поточному році, внаслідок пожеж, на Сумщині загинуло 68 осіб. Така вражаюча цифра, в черговий раз засвідчує про ігнорування населенням вимог безпечної життєдіяльності та наявність проблем у протипожежному захисті житлового сектору. Особливої актуальності це питання набуває з наближенням зимового періоду. Адже саме в цей час зростає навантаження на прилади опалення, системи електромереж, які використовуються більш інтенсивно.

Внаслідок порушення правил експлуатації печей та електроустановок в області вже загинуло 20 людей. Для запобігання подібних випадків, при використанні електричних обігрівачів, насамперед, перевірте справність проводки, щитків, розеток та штепсельних вилок приладів. В жодному разі не користуйтесь саморобними обігрівачами. Не вмикайте одразу багато електроприладів – це може спровокувати перевантаження електромережі і як наслідок виникнення аварійних ситуацій, коротких замикань і загорянь. Постійно слідкуйте за станом печей і димоходів, не забувайте своєчасно очищати їх від сажі. Печі повинні мати протипожежні розділки від горючих конструкцій, а підлога захищена передтопковим металевим листом.

Для розпалювання забороняється використовувати бензин та інші легкозаймисті рідини. Забороняється залишати печі без нагляду або сушити чи складати поблизу них горючі предмети.

У більшості випадків пожежі з трагічними наслідками виникають саме через необережність при палінні, особливо в нетверезому стані. Всі вони схожі між собою: ліг у ліжко з цигаркою, заснув, недопалок випав з рук. Від цього загоряються постільні речі або підлога, виділяється токсичний дим і людина задихається. За таких обставин в цьому році вже загинуло 32 особи.

Особливу стурбованість викликає загибель дітей на пожежах. Хоча в поточному році подібних нещасних випадків в області не було, необхідно продовжити роз'яснювальну роботу щодо недопущення дитячих пустощів з вогнем. Статистика переконливо свідчить, нерідко у смерті дітей винні саме їх батьки. Залишаючи на видних місцях сірники та запальнички, дозволяючи дітям безконтрольно користуватися газовим та пічним опаленням, електропобутовими приладами, хімічними речовинами, дорослі мимоволі роблять малюків заручниками обставин.

У зв’язку з цим, рятувальники звертається до мешканців області з проханням неухильно дотримуватись вимог пожежної безпеки, адже від цього залежить безпека вашого життя!

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області.