Як змусити дитину їсти ягоди та фрукти

01.03.2023 08:42

Як змусити дитину їсти ягоди та фруктиУсі знають про те, наскільки корисні різні ягоди та фрукти. Але, на жаль, дітям не завжди це можна пояснити, і часто вони відмовляються мало не від усіх плодів. Звісно, миритися з таким станом справ батьки зазвичай не хочуть, звідси і виникає питання про те, як змусити дитину їсти фрукти та ягоди регулярно.

Яблука, груші, персики, сливи, полуниця, малина, виноград — від такого переліку смакоти, як правило, ніхто з дітлахів не відмовляється. Але бувають усе ж таки винятки, коли малюки, та і старші діти, не хочуть не тільки їсти всі ці солодкі та соковиті фрукти та ягоди, а й навіть взагалі не куштують їх.

На жаль для батьків, насильно змусити дитину їсти ягоди та фрукти не вийде; навпаки, можна лише погіршити ситуацію, якщо намагатися проти волі вкласти малюкові в рот скибочку мандарину чи шматочок яблука. Зате за допомогою деяких простих порад можна знайти до маленького «нехочухи» підхід і допомогти йому полюбити смачні та корисні плоди.

З’ясуйте причини нелюбові до фруктів

Щоб зрозуміти, як діяти, потрібно знати, чому саме дитина не шанує різні фрукти. Так, часто проблема криється в прийнятій у сім’ї культурі харчування, коли дорослі й самі не дуже часто їдять різні плоди. А іноді вся справа саме в смаку конкретних плодів, і буває достатньо запропонувати дитині щось інше, щоб таки зацікавити її.

Приберіть із меню дитини так звану «сміттєву» їжу

Різні чипси, сухарики та інші снеки, а також вермішель швидкого приготування та інший джанк-фуд (з англ. «сміттєва їжа») з підсилювачами смаку можуть стати причиною того, що дитина відмовляється їсти фрукти та ягоди. Вона звикла до надто насиченого та яскравого смаку продуктів, зумовленого наявністю різних харчових добавок, і на тлі такої їжі фрукти та ягоди здаються надто прісними й тому не цікавлять малюка. Для вирішення проблеми доведеться обмежити споживання багатою на підсилювачі смаку їжі, а ще краще — взагалі прибрати таку їжу з раціону дитини.

Пропонуйте малюкові свіжі фрукти та ягоди

Коли йдеться про дітей від року й більше, їм можна й потрібно пропонувати шматочки свіжих фруктів та ягід. Якщо ж малюкові давати лише фруктові пюре, то зацікавленості в цілих плодах у нього не виникне. Так що згодом намагайтеся прибирати з меню пюре й давати саме свіжі фрукти або ягоди.

Мотивуйте дитину

Нерідко проблема відмови від фруктів і ягід полягає тому, що дитині не подобається, як вони виглядають. На такий випадок є чудовий спосіб мотивувати малюка — потрібно зробити подачу фруктів оригінальною. Наприклад, робіть фруктові салати чи викладайте на тарілці креативні фруктові композиції.

Маскуйте фрукти та ягоди

Щоб нагодувати дитину свіжими фруктами та ягодами, можна «заховати» їх у будь-яку страву, яку малюк любить. Наприклад, можна додати різні плоди в йогурт або кефір, запіканку, улюблену кашу тощо.

Не насідайте на дитину

Діти можуть відмовлятися навіть від смачних продуктів, коли відчувають зайвий тиск із боку батьків. Тому не перестарайтеся зі спробами нагодувати малюка фруктами, якщо він завзято відвертається і міцно стискає губи. Краще на якийсь час припиніть умовляти дитину з’їсти то грушу, то банан, то ще щось — поки вона трохи не забуде про це.

Розповідайте дитині про фрукти та ягоди

Допоможіть малюку дізнатися більше про різні ягоди і фрукти — де і як вони ростуть, чому їх потрібно регулярно вживати в їжу. Вам додатково знадобляться розвивальні мультики на цю тему, пізнавальні книги чи казки — діти вірять тому, що там розповідається, і можуть послухатися, якщо улюблений персонаж похвалить фрукти та ягоди.

Щоб навчити дитину їсти ягоди та фрукти, доведеться запастися чималим терпінням і не відмовлятися від наміченої мети, навіть коли перші спроби не дають бажаних результатів. Проте не забувайте, що все ж таки це не повинно бути самоціллю, адже годувати малюка фруктами та ягодами потрібно для насичення організму цінними вітамінами та мінералами, а не для того, щоб «годувати заради годування».

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6973