Як відучити дитину від солодощів

28.04.2023 08:56

Як відучити дитину від солодощівЗдавалося б, дитинство та солодощі нероздільні, проте надлишок солодкого в раціоні дитини загрожує безліччю проблем зі здоров’ям, серед яких і ожиріння, і захворювання ШКТ, і захворювання серцево-судинної системи. Ось чому, якщо дитина налягає на печиво, цукерки та тістечка, потрібно подбати про те, щоб зменшити вживання солодких ласощів, і про те, як відучити дитину від солодощів, докладніше йтиметься далі.

У ранньому віці, коли в дітей лише закладаються основи харчової поведінки й харчові звички, багато в чому саме від батьків залежить, чи будуть їхні чада любити солодощі або вживати їх помірковано. Так що з продуктами та стравами, у яких багато доданого цукру, дітей треба намагатися знайомити якнайпізніше, не дозволяючи надмірно ними захоплюватися.

Але, звичайно ж, на практиці мало кому з батьків вдається утримати потяг дітей до солодкого, адже якщо дорослі їдять солодощі, то й діти вимагають такої самої їжі. Тому якщо проблема надмірного вживання дитиною солодощів уже існує, батькам потрібно не лаяти себе за те, що це допустили, а переходити до дій. Й ось які рекомендації в цьому допоможуть.

Солодощі не можна забороняти повністю і відразу

Якщо дитині щось різко заборонити, вона хотітиме цього набагато сильніше. Тому не можна забороняти солодощі повністю, інакше коли дитина все ж таки до них «дорветься», вона з’їсть набагато більше, ніж припустимо.

Дитині можна дозволити з’їдати один смаколик на день

Щоб не провокувати зриви через обмеження солодкого, дитині можна дозволяти з’їдати по одній солодощі на день. Що саме це буде за смаколик, вибирати доведеться самій дитині, проте батькам потрібно проконтролювати, щоб цей вибір не перейшов розумні грані.

Батьки мусять подавати позитивний приклад

Дитині дуже важко стримати порив з’їсти чергову цукерку, якщо дорослі навколо ласують цими цукерками без жодних обмежень. Тому якщо батьки хочуть відучити дитину від солодощів, їм доведеться відучитися від них самим.

Солодощі не мають бути заохоченням або розрадою

Часто солодощі купуються дітям як заохочення за хорошу поведінку або, скажімо, хороші оцінки в школі, а також як розрада, якщо діти чимось засмучені. Така практика веде до того, що дитина звикає до солодощів як єдиного джерела позитивних емоцій. Ось чому не потрібно для заохочення чи розради дитини купувати їй солодощі, а краще вибрати щось інше.

У домі не можна тримати запас солодощів і солодких напоїв

Тримати в домі, де відучують дитину від солодкого, «стратегічний запас» печива, цукерок, газованої води та інших солодких ласощів, — це все одно, що катувати маленького ласуна. Спокус у домі має бути якнайменше, а якщо дитина просить солодкого, можна запропонувати їй фрукти або сухофрукти, горіхи.

Приймання їжі в дитини мають бути ситними

Щоб дитину менше тягнуло до солодощів, важливо, щоб вона добре насичувалася під час основних приймань їжі. Причому необхідно, щоб корисні вуглеводи із каш дитина отримувала вранці, а білкову їжу — увечері. Ну а для перекусів дитині потрібно підготувати фрукти або свіжі натуральні соки.

Шкідливі солодощі потрібно поступово замінювати на корисні

Як уже згадувалося, не можна відразу повністю відмовити дитині у вживанні солодощів. Зате можна поступово відучувати дитину від солодощів, починаючи із заміни шкідливих смаколиків на корисні. Наприклад, замість магазинного печива з безліччю ароматизаторів, смакових добавок і консервантів можна пропонувати дитині не надто солодке домашнє печиво, а замість тортів із великою кількістю крему — помірно солодкі фруктові пироги, легкі йогуртові й желейні десерти, ніжні чізкейки тощо. У міру відвикання дитини від надмірно солодкого смаку можна пропонувати їй усе менш і менш солодкі десерти, поки сприйнятливість харчових рецепторів не повернеться до норми.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6766