Які продукти не можна давати дітям віком до трьох років

27.06.2023 08:56

Які продукти не можна давати дітям віком до трьох роківКоли малюкові виповнюється рік і закінчується грудне годування, він поступово починає знайомитися з «дорослою» їжею. Але його організм ще не готовий повноцінно перетравлювати ту їжу, з якою легко впорається ШКТ дорослої людини, тому багато звичайних продуктів залишаються для дитини під забороною аж до трьох років. Про те, які саме продукти не можна давати дітям до трьох років, докладніше йтиметься далі.

Система травлення дитини, яка перебуває в процесі формування, ще не може працювати так само добре, як у дорослих. Тому крім очевидно шкідливих для будь-якої людини продуктів, на кшталт чипсів та солодкої газованої води, є ще й ціла низка продуктів, які дорослим здаються цілком «нешкідливими», але насправді вкрай небажані в меню дитини до трьох років.

Так, одним із головних табу для дитини до трьох років є шоколад і взагалі будь-які вироби чи страви на основі какао. Какао є дуже сильним алергеном, і якщо ввести його в меню дитини зарано, це може призвести до розвитку складної форми алергії.

Ще один сильний алерген — це морепродукти. Додаткову небезпеку для незміцнілого дитячого організму становить ще й те, що в разі придбання заморожених морепродуктів дізнатися, чи були дотримані всі правила заморозки та транспортування, зазвичай не можна.

Засолена ікра — наступний продукт, який краще виключити з раціону до трьох років. По-перше, вона містить забагато солі, а по-друге, часто в таку ікру додаються різні компоненти, що покращують її зовнішній вигляд, але призводять до розладу роботи ШКТ.

Під забороною для малюка, який ще не досяг трирічного віку, знаходяться також будь-які гриби, навіть такі звичні печериці. Справа в тому, що гриби дуже важко перетравлюються, тому дітей із ними знайомити потрібно взагалі не раніше, ніж із семи років. Крім того, навіть хорошими їстівними грибами нерідко можна отруїтися, а організм маленької дитини перенесе таке отруєння набагато гірше, ніж організм дорослої людини.

Овочеві соління — наступне табу. Так, батькам може здаватися, що домашня овочева консервація точно безпечна для дитини, але насправді велика кількість солі, оцту і спецій, які містяться в такій продукції, можуть негативно позначитися на здоров’ї нирок дитини. Ось чому від овочевих солінь до трьох років краще утриматися.

Навіть деякі фрукти та ягоди можуть бути протипоказані дитині до трьох років. Наприклад, краще не давати малюкові екзотичних фруктів, таких як манго, папая, помело, маракуя, оскільки вони здатні спровокувати сильну алергічну реакцію та можуть спричинити харчове отруєння. З «вітчизняних» фруктів та ягід під забороною диня та виноград, які спричиняють посилене утворення газів і до того ж перевантажують підшлункову.

З горіхами, від яких, начебто, одна користь, теж не все гладко. Головну небезпеку становить арахіс, який у дітей здатний спричинити особливо сильні алергічні реакції, такі як блювання, втрату свідомості та навіть задуху. Крім того, не можна забувати, що будь-які горіхи відрізняються високим вмістом жирів, тому впоратися з їхнім перетравленням дитячому організму дуже складно.

Нарешті, ще один «нешкідливий» продукт із дорослого столу, якого краще уникати в меню дитини до трьох років, — це м’ясний чи рибний бульйон. Пов’язана така заборона з тим, що екстрактивні речовини з м’яса та риби в бульйоні подразнюють шлунково-кишковий тракт дитини й тому можуть призводити до харчових розладів. Отже, супи для дітей до трьох років краще готувати на овочевих бульйонах, а м’ясо або рибу подавати окремо.

Ковбаси, м’ясні делікатеси, морозиво, солодкі сирки в глазурі, магазинні здоби, гострі соуси, гірчиця, хрін, перець, оцет, майонез — усього цього теж не має бути в меню дитини до трьох років, та й потім ці продукти теж небажані, адже вони містять надзвичайно багато солі, цукру, жирів, кислот та різноманітних харчових добавок, які можуть негативно позначитися на здоров’ї малюка, чий організм ще тільки розвивається.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6519