Дитина не їсть в садочку: що робити?

02.10.2023 15:41

Дитина не їсть в садочку: що робити?Дитина, яка цілий день проводить у садку, звісно ж, повинна щось їсти, щоб не ходити голодною. Але в деяких випадках навіть відчуваючи голод, діти відмовляються їсти запропоновані в саду страви. Чому так відбувається? Що робити, якщо дитина не їсть у дитячому садку? На це хвилююче багатьох батьків питання давайте разом знайдемо відповідь далі.

Якщо дитина пішла в садочок вперше і все ще проходить адаптацію, то немає нічого дивного в тому, що вона поки нічого чи майже нічого не хоче їсти: їй у незвичній обстановці і далеко від мами все ще страшно, апетиту немає ніякого, а почуття голоду витісняється переживаннями.

У такому разі поступово ситуація налагодиться; як тільки дитина адаптується, її апетит покращиться. Тим більше, що в садку чудово працює «стадне почуття»: коли всі навколо старанно працюють ложками, то навіть «неїдяки» починають їсти. Головне на цьому етапі — не примушувати дитину, не намагатися насильно годувати її і не лаяти за нез'їдену страву, особливо перед іншими дітьми.

Якщо дитина відвідує дитячий садок вже кілька років, а проблеми з їжею були завжди, то справа тут, звісно ж, не в адаптації. І треба шукати причини такої поведінки в іншому.

Як дитина їсть удома? Якщо в домашній обстановці апетит у неї добрий, а відмовляється від їжі вона тільки в садочку, то, найімовірніше, їй просто не подобається те меню, яке пропонують. Це вдома ви готуєте їжу з урахуванням її смаків та уподобань, а в саду, зрозуміло, ніхто не виколупуватиме зі страв, скажімо, варену цибулю або не буде прибирати із супа м'ясо.

Що робити? Якщо самопочуття дитини хороше, вона бадьора і весела, її волосся і нігті в порядку і не спостерігається порушень стулу, то цілком допустимо залишити все як є. Рано чи пізно дитина звикне до страв із дитячого садка та почне їх їсти. Але якщо ситуація вас серйозно непокоїть, ви можете спробувати трохи прискорити процес.

Почніть готувати вдома те саме, що дають дитині в саду. Зазвичай або на стенді в групі, або в батьківських чатах є інформація про меню, а на просторах інтернету сьогодні цілком доступні технологічні карти, за якими готують в ДНЗ, тому складнощів виникнути не повинно.

Якщо не виходить готувати, як у садку, спробуйте хоча б ввести в домашнє меню дитини ті продукти, з яких виготовлені страви в ДНЗ. Наприклад, часто діти відмовляються їсти перлову кашу або, скажімо, гарбуз, оскільки вдома їм ніколи подібних продуктів не пропонували і їхній смак для дітей надто незвичний.

Якщо запастися терпінням, то згодом можна привчити дитину до різних продуктів, особливо якщо використовувати рекомендовану фахівцями схему: новий продукт потрібно пропонувати дитині до 10 разів з перервою на місяць, варіюючи способи його приготування Спочатку можна «підмішувати» невелику кількість нового продукту до звичного, а потім можна запропонувати його дитині окремо; якщо нічого не виходить, спроби потрібно відкласти на місяць, а потім повторити ще раз.

У разі коли дитина не їсть не тільки в саду, а ще й удома, ситуація стає вже зовсім іншою: мало кому з батьків вдається зберігати спокій і чекати, поки дитина звикне до їжі з дитячого садка, якщо вона буквально цілими днями ходить голодна і практично не отримує необхідних для активного росту та здоров'я організму поживних речовин.

Що робити в такій ситуації? Почати доведеться з привчання дитини нормально харчуватися в домашніх умовах: без мультиків та ігор у телефоні, збалансованими за вмістом білків, жирів та вуглеводів стравами, а також повністю самостійно. До того ж, якщо вже надалі все одно доведеться привчати дитину до їжі в садочку, то краще відразу намагатися пропонувати дитині ті самі чи схожі страви.

Приготуйтеся, що буде складно. Вам доведеться прибрати з доступу дитини всі перекуси, особливо шкідливі, щоб до часу прийому їжі вона «нагуляла» апетит. Також вам потрібно буде навчитися не пхати дитині ложку в рот, поки вона відволікається на мультики: дійсно, так буде швидше і простіше, дитина точно поїсть і ви будете спокійні, але в довгостроковій перспективі - це ведмежа послуга собі ж, адже в цьому випадку дитина буде і надалі відмовлятися їсти як вдома, так і в саду.

Дайте дитині можливість зголодніти. Дитина, яка відвідує дитячий садок, зазвичай вже вміє розрізняти почуття голоду і досить добре володіє мовою, щоб прямо повідомити батьків про бажання поїсти. І потрібно постаратися дочекатися саме того моменту, коли дитина дійсно голодна, а не всіма правдами і неправдами годувати її в «належний» час.

Будьте терплячими та послідовними. Якщо щось пообіцяли, тримайте слово: якщо ви сказали дитині, що не буде ніяких солодощів, доки не з'їсть суп, то не давайте; якщо погрозили, що залишиться голодною до вечері, коли не з'їсть обід, не здавайтеся, грайте роль до кінця. Зрозуміло, «провернути» подібне можна лише у тому випадку, якщо зі здоров'ям дитини все гаразд; в інших випадках не експериментуйте, при деяких захворюваннях голодування довше 3-4 годин може бути протипоказане!

Завжди пам'ятайте, що меню в дитячому садку ніхто і ніколи не підлаштовуватиме під смаки окремих дітей. І якщо ваша дитина якісь продукти категорично відмовляється навіть куштувати, то в саду з цим нічого не зроблять — вирішувати проблему доведеться вдома. І, як вже згадувалося раніше, у цьому допоможе поступове привчання: пропонуйте продукт у різних видах кілька разів, робіть перерву, якщо не виходить, а потім пропонуйте знову.

Ніяк не вдається ввести в меню дитини певні продукти? Це не так страшно, як може здатися на перший погляд: нехай дитина не їсть ненависне броколі, якщо не хоче, відмінною заміною стане та сама цвітна капуста. І домовтеся з вихователями, що змушувати дитину їсти те, що вона категорично не сприймає, не потрібно; якщо з усього сніданку, обіду чи вечері малюк не з'їсть якусь одну страву, великої трагедії не станеться.

До речі, найгірше, що можна зробити з дитиною, яка не їсть у саду, - це намагатися «увіпхати» в неї їжу насильно. Повірте, якщо процес прийому їжі перетвориться на тортури для дитини, нічого хорошого ви не досягнете! Тож обов'язково обговоріть з вихователями, що змушувати вашу дитину їсти вони не повинні в жодному разі!

Нагодувати «малоїжку» чи «неїдяку» — справжній головний біль багатьох батьків, і здається, що немає кінця і краю цим нескінченним «не хочу» і «не буду» у виконанні малюка перед тарілкою. Але що потрібно знати, так це те, що найчастіше проблема з харчуванням дитини в дитячому садку не настільки глобальна, як малює уява. Цілком можливо, що відчуття ніби дитина «зовсім нічого не їсть», створюється на контрасті з рештою дітей групи, що уплітають і сніданки, і обіди, і полуденки за обидві щоки. Але якщо обійтися без порівнянь і об'єктивно поглянути на ситуацію, то може виявитися, що насправді з'їдених порцій дитині в силу її конституції, темпераменту та інших індивідуальних особливостей цілком вистачає для здорового розвитку, а отже потрібно просто дати спокій дитині і перестати зациклюватися на їжі.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7636