Як користуватися ерго-рюкзаком для дитини

06.06.2023 08:08

Як користуватися ерго-рюкзаком для дитиниДля перенесення маленьких дітей мамам зручно використовувати різні пристосування, наприклад, слінги або так звані рюкзаки-кенгуру. Але є ще і спеціальні ерго-рюкзаки, які поєднують у собі переваги слінгів та «кенгурушок» і на сьогодні є дуже популярними. Ми розповімо, як користуватися ерго-рюкзаком для дитини, щоб отримати від нього максимум користі.

Ерго-рюкзаки, або ергономічні рюкзаки, — це спеціальні рюкзаки для перенесення немовлят у фізіологічному положенні. Такі рюкзаки, на відміну від слінгів, не вимагають тривалого і складного намотування, а також, на відміну від «кенгуру», не завдають шкоди дитячому хребту, який ще не встиг зміцніти.

За своєю конструкцією ерго-рюкзаки досить прості: вони складаються з доволі щільної, але не жорсткої, як у «кенгуру», спинки, плечових лямок та пояса із застібками-фастексами. Завдяки застібкам та можливості регулювати лямки та пояс користуватися ерго-рюкзаками зручно для батьків та безпечно для дітей, щоправда, лише за умови дотримання кількох важливих правил.

По-перше, ерго-рюкзак для дитини необхідно правильно вибрати, щоб він не нашкодив ні малюкові, ні спинам батьків. Для цього треба обов’язково врахувати вагу та рост дитини, а також визначитися, у яку пору року і як довго планується носити дитину в такому рюкзаку. У результаті під час вибору ерго-рюкзака потрібно звернути увагу на те, щоб:

  • ширина спинки рюкзака дорівнювала сумарній довжині стегон і сідниць дитини, інакше фізіологічна посадка буде неможливою;
  • матеріали, з яких виготовлено спинку рюкзака, не спричиняли перегріву дитини в спеку, інакше малюкові буде некомфортно;
  • ширина лямок та пояса була достатньою для зручного використання ерго-рюкзака впродовж тривалого часу, а довжина — регулювалася під ріст та комплекцію обох батьків.

Як правило, ерго-рюкзаки комплектуються сумками для зберігання, капюшонами, які допомагають фіксувати голову дитини або укрити від дощу та вітру, а також оснащуються кишенями та розширювачами спинки. Вибираючи ерго-рюкзак, на ці опції можна звернути увагу, щоб обрати модель саме з такою комплектацією, яку хочеться батькам.

Наступний крок після вибору ерго-рюкзака — правильне носіння. Грамотно підібраний та одягнений ерго-рюкзак розподіляє навантаження від ваги малюка на плечі, спину та стегна дорослого, завдяки чому ерго-рюкзак можна досить довго носити, не відчуваючи втоми. Втім, важливо не забувати, що довше ніж 1–2 години поспіль користуватися ерго-рюкзаком однаково небажано, адже це може бути шкідливо для дитини.

Щоби правильно одягнути ерго-рюкзак, необхідно визначитися з тим, у якому саме з трьох можливих положень буде дитина. Так, положення, що використовується найчастіше — це дитина обличчям до дорослого, а два інших — це дитина на боці (не раніше ніж із 6 місяців) і дитина на спині дорослого (не раніше ніж з 10 місяців). Почати краще з положення обличчям до дорослого, оскільки його найлегше освоїти.

Отже, для одягання рюкзака необхідно спочатку обернути навколо талії дорослого пояс і застебнути його, не забувши просмикнути фастекс через спеціальну захисну гумку. Далі потрібно взяти дитину обличчям до себе й акуратно притиснути до свого живота та грудей, надавши малюкові максимально фізіологічне положення:

  • спинка дитини має бути округлена, прогину в поясі не повинно бути;
  • ніжки мають бути розведені, а сідниці — злегка опущені, поза нагадує формою букву «М» або позу жаби;
  • дитина має бути розташована симетрично щодо вертикальної осі, а її ніжки мають знаходитися на одному рівні;
  • краї спинки рюкзака мають бути строго під колінами дитини;
  • спинка рюкзака не має ніде зморщуватися або стовбурчитися.

Коли малюк правильно розташований, залишається по черзі надіти на плечі лямки (довжину можна відрегулювати заздалегідь), притримуючи дитину то однією, то другою рукою, а потім застебнути на спині стропу, що з’єднує плечові лямки. Зробити це зазвичай зручніше за допомогою когось ще, але можна приловчитися і самостійно застібати кріплення.

Якщо ерго-рюкзак одягнений правильно, то користуватися ним приємно й батькам, і дитині, а от якщо під час надягання допущені помилки, то це вже може бути шкідливим для хребта як малюка, так і дорослих. Наприклад, якщо пояс ерго-рюкзака знаходиться вище або нижче талії або якщо він слабо затягнутий, то навантаження від нього розподіляється нерівномірно, що загрожує швидкою втомою дорослого й болем у спині.

А от якщо дитина перебуває надто низько відносно пояса і грудей дорослого, то в цьому випадку дискомфорт завдається вже дитині, оскільки вона не може зайняти фізіологічне положення. Ну й, нарешті, якщо дитина в рюкзаку не притягнута щільно до дорослого або, навпаки, притягнута занадто сильно, це загрожує неправильною підтримкою хребта дитини, через що можуть виникнути проблеми зі здоров’ям малюка.

Отже, правильний вибір і правильне надягання ерго-рюкзака є запорукою успішного використання цього пристосування впродовж досить довгого періоду. Однак важливо не забути й ще про кілька суттєвих деталей. Наприклад, користуватися ерго-рюкзаком, незважаючи на запевнення виробників, краще із чотирьох місяців, коли малюк уже впевнено тримає голівку. А вперше садити малюка в рюкзак варто тільки тоді, коли він ситий, спокійний і веселий, інакше спроби використання ергономічного рюкзака можуть закінчитися плачем або навіть істерикою.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6687