Як правильно будити дитину в садок

04.07.2023 08:56

Як правильно будити дитину в садокБагато батьків не із чуток знають, що розбудити дитину вранці і відправити її в дитячий садок — справжній подвиг: то чадо ніяк не хоче прокидатися, то вередує або навіть б’ється в істериці, то залишається млявим і відмовляється снідати, одягатися і йти в садок. Як же правильно будити дитину, щоб вона прокидалася охоче і відчувала себе бадьоро?

Запорука приємного та швидкого пробудження вранці — це дотримання правильного режиму дня. Ось тільки якщо дитина лише недавно почала ходити в садок, у неї, звичайно ж, цей правильний режим ще не вироблений, а звідси і складнощі з пробудженням уранці. Відповідно, щоби правильно будити дитину в садок, потрібно допомогти їй звикнути до нового режиму.

В ідеалі потрібно заздалегідь готувати дитину до змін у звичному режимі, наприклад, хоча б за місяць. Дізнайтеся в дитячому садку, коли діти мають приходити вранці, коли проводиться обід, денний сон, полуденок. Потім постарайтеся в домашніх умовах поступово годувати дитину й укладати її спати вдень у такий самий час.

На те, чи зможе дитина вранці прокинутися без проблем, величезний вплив має якість сну, причому не тільки нічного, а й денного. Вночі дитина дошкільного віку має спати не менше ніж 9–10 годин, вдень — приблизно 2 години. Якщо такої кількості годин сну дитина не набирає, її організм повноцінно не відпочиває і не відновлюється, тому вранці дитині так важко прокидатися.

У результаті, щоб дитина добре висипалася, не можна нехтувати денним сном і дозволяти дитині грати допізна. Щоб дитина засинала легше, забезпечте їй комфортні умови для сну, а за пару годин до відходу до сну припиніть активні ігри, давши час нервовій системі дитини підготуватися до відпочинку. Не забувайте, що на повний шлунок засипається важко, тому останнє приймання їжі має бути за пару годин до сну.

Дотримуватися одного разу встановленого режиму сну важливо завжди, навіть під час вихідних чи свят — тоді і складнощів із пробудженням не буде. Якщо навіть за правильного режиму дня малюк однаково прокидається вранці з боєм, то, можливо, проблема криється в самому механізмі пробудження.

Справа в тому, що в жодному разі не можна будити дитину занадто різко, використовуючи гучні окрики або стягуючи з неї ковдру. Пам’ятайте, що будь-якому організму, а тим більше дитячому, потрібен певний час на «включення» в активну роботу, тому дитина дійсно не може одразу прокинутися лише тому, що цього захотілося батькам.

Щоб розбудити малюка правильно, потрібно щонайменше 10–15 хвилин. Діяти треба спокійно, м’яко та ласкаво, без поспіху. Спочатку просто тихо увійдіть до кімнати дитини; якщо потрібно, увімкніть світло, але нехай це буде приглушене світло нічника. Крізь сон дитина відчує вашу присутність, й організм природно почне готуватися до пробудження.

Підійдіть до дитини, ніжно погладьте її ручки та ніжки, ласкаво поговоріть із нею. Розкажіть, що настав час прокидатися, що вже встало сонечко та її улюблені іграшки, що незабаром у садочку вона зустрінеться з друзями і гратиме з ними. Це допоможе дитині емоційно підготуватися до пробудження. Використайте, якщо хочете, ще й музику, але вона має бути спокійною та повільною.

Діти люблять ритуали, тому щоб уранці дитині легше було прокидатися, ви можете придумати для цього особливий ритуал. Наприклад, щоранку питайте дитину, як їй спалося, що снилося. Або, скажімо, придумайте гру, у якій дитина має прокинутися, щоб нагодувати улюблену іграшку. Намагайтеся вибрати максимально цікавий для дитини стимул до пробудження, і ви побачите, що дитина почне прокидатися із задоволенням.

Питання про те, як правильно будити дитину в садочок, дуже важливе, але не менш важливо, щоб і самі батьки прокидалися правильно. Адже часом саме злість і нервозність батьків, що не виспалися, і призводять до того, що дитину будять похапцем, не звертаючи уваги на її емоційну і фізичну готовність прокинутися, а це і провокує ранкові конфлікти і псує настрій усій родині на цілий день.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6489