Як навчити дитину толерантності

01.02.2023 14:07

Як навчити дитину толерантностіТолерантність як соціологічний термін означає терпимість до іншого світогляду, способу життя, поведінки, зовнішності та звичаїв. Толерантна людина ніколи не буде судити інших тільки за їхнім кольором шкіри, віросповіданням, гендерною ідентичністю тощо. Давайте сьогодні поговоримо про те, як навчити дитину толерантності, щоб вона могла приймати світ таким, який він є.

На жаль, навіть багато дорослих погано уявляють собі, що таке толерантність і чому вона важлива. І часто це поняття плутають із поступками, поблажливістю, відмовою від своїх переконань на догоду чужим, байдужістю до соціальної несправедливості. Але насправді толерантність полягає насамперед у визнанні права оточуючих жити відповідно до їх власного світогляду.

Перше, що потрібно зробити, щоб навчити толерантності дитини, - це навчитися їй самим батькам. Ви не зможете переконати дитину, що не можна ображати когось через вроджені відмінності, якщо самі дозволяєте собі висловлювання чи дії, які демонструють нетерпимість до оточуючих.

Спробуйте показати дитині, наскільки різноманітний сучасний світ. Робіть це через вивчення іноземних мов, культури та звичаїв, через подорожі та спілкування, а також за допомогою книг, мультфільмів, коміксів тощо.

Допомагайте дитині вибирати іграшки з відмінностями. Нехай він із раннього віку на прикладі іграшок бачить, що у людей буває різний колір шкіри, розріз очей, форма носа та інші особливості. І, звичайно ж, при цьому важливо звертати увагу дитини, що вчинки важливіші за зовнішній вигляд, і пропонувати розігрувати з іграшками сценки в тематиці толерантності.

Намагайтеся не ухилятися від обговорення «непростих» тем. Поясніть доступною для віку дитини мовою, чому деякі люди можуть бути не такими, як усі, чому не можна висміювати фізичні вади або каліцтва, манеру або порушення мови, мову, невідповідність загальноприйнятим стандартам краси, багатство чи бідність, носіння певного одягу та головних уборів.

У спілкуванні з дитиною уникайте узагальнень та стереотипів. Навіть якщо вам здається невинним якийсь стереотипний жарт на кшталт старих анекдотів про американця, німця і росіянина, дитина через малий життєвий досвід не може відрізнити такий жарт від правди, а тому прийме за чисту монету.

Давайте якнайбільше прикладів інтеграції різних людей у соціум. Розповідайте, що незалежно від зовнішності та національності люди можуть разом навчатися чи працювати, що існують різні особливості, які хоч і виглядають незвично, але цілком безпечні та нормальні. Взагалі, що більше варіантів норми демонструвати дитині, то ширшим буде її світогляд і тим вище буде здатність до прийняття.

Слідкуйте за тим, як і звідки дитина черпає інформацію про навколишній світ. Переконайтеся, що фільми або мультфільми, які дивиться ваше чадо, відповідають його віку і не пропагують так чи інакше нетерпимість. Якщо йдеться про молодшого школяра чи підлітка, зверніть увагу ще на те, як дитина спілкується в соціальних мережах.

Чим раніше починати навчати дітей милосердю, добру, емпатії та повазі чужих поглядів і прав, тим більше шансів, що вони стануть по-справжньому толерантними і ніколи не братимуть участь у цькуванні і не залишать людину без допомоги тільки тому, що вона не така, як усі. Налаштуйтеся на те, що це буде довгий шлях, але обов'язково пройдіть його з дитиною разом: не забувайте, що саме батьки дають найперший і найважливіший приклад ставлення до оточуючих!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7446