Як влаштувати квест для дітей самостійно

19.07.2023 17:17

Як влаштувати квест для дітей самостійноСьогодні для дітей різного віку дуже популярним видом розваг є квести. Однак не завжди є можливість звернутися до професіоналів або придбати відповідний набір реквізиту, тому виникає питання, як влаштувати квест для дітей самостійно.

Квест може бути вдалим рішенням для будь-якого дитячого свята, будь то день народження, Новий рік, 8 Березня, випускний або ще щось. А також квестом можна розважити дітей, які опинилися на «дорослому» заході, скажімо, на весіллі. Щоправда, якщо квест організовувати самотужки, то це вимагає певних витрат як часу, так і фінансів, зате вийде справжній ексклюзив.

Насамперед подумайте про приз, який отримають учасники після закінчення всіх випробувань. Щось має дістатись абсолютно всім, і це щось має за своєю цінністю співвідноситися зі складністю виконаних завдань та тривалістю пошуків: погодьтеся, мало хто буде радий після цілої години розгадування складних загадок отримати просто льодяник на паличці.

По-друге, враховуйте вік та кількість дітей. Чим діти менше і чим їх більше, тим простіше повинні бути завдання і коротше квест, інакше вам просто не вдасться зберегти концентрацію дитячої уваги. До того ж у випадку з маленькими учасниками потрібно встановити черговість розгадування загадок, бо інакше неминучі образи у тих, хто не встиг взяти участь у завданні.

Діти старшого віку, звісно, самі можуть домовитися між собою, а також краще працюють у команді. Але все одно, якщо їх занадто багато, основну «роботу» на себе візьме кілька найактивніших і найбільш ініціативних, тоді як інші будуть змушені просто «хвостиком» плестися позаду і, природно, навряд чи отримають від квесту позитивні емоції Краще обмежити кількість 8-10 учасниками, а якщо дітей більше, то є сенс розділити їх на команди, кожній з яких дати власні завдання.

Подумайте, наскільки взагалі діти, які мають брати участь у вашому квесті, знайомі з такими розвагами. Підберіть тематику, яка підійде саме присутнім дітям, при цьому реалістично оцінюйте свої можливості та формат вашого заходу: одна справа — квест суто «для своїх» на сімейному святі у звичайній квартирі, і зовсім інша — квест для дітей на великій урочистості, що проводиться у парку заміського клубу.

До речі, то місце, де має проходити квест, має велике значення при виборі завдань. На відкритій місцевості намагайтеся придумати для дітей якісь активні завдання, де вони мають побігати, пострибати або потанцювати, щоб отримати чергову підказку, тоді як для невеликих закритих просторів на кшталт квартири підійдуть спокійні інтелектуальні завдання.

Вам обов'язково потрібно визначитися з типом квесту. Вони бувають лінійними, збіральними, із шифрами, із замками тощо. Якщо ви вперше готуєте квест для дітей, краще віддайте перевагу лінійному, коли кожна підказка веде до наступної, поки учасники не дістануться фінальної точки, де на них і чекає приз, - це зрозумілий та досить простий з точки зору організації варіант.

Якщо ви вже досить «просунуті» в квестах або ж не боїтеся труднощів, спробуйте складніші варіанти. Наприклад, квест із замками передбачає, що учасники відразу на старті отримують скриню або сейф із призом, але щоб їх відкрити, потрібно дізнатися шифр на кодовому замку. За допомогою підказок учасники отримуватимуть по одній цифрі, щоб наприкінці розгадати шифр.

Зі свого боку, піратський квест передбачає, що учасники отримують уривок мапи скарбів і лист, де повідомляється, що на мапі зазначено місце зі скарбом, проте знайти його вдасться, тільки зібравши інші шматочки мапи. Відразу ж учасники отримують першу підказку для пошуку і далі виконують різні завдання, щоб добути уривки, скласти мапу повністю і знайти з її допомогою заповітні скарби.

Подумайте, які завдання можна дати дітям для проходження квесту. Звичайно ж, ступінь складності та види завдань сильно залежатимуть від віку та кількості учасників, місця проведення квесту та «солідності» призу. Однак, по-перше, вони не повинні повторюватися, а по-друге, не повинні вимагати якихось певних знань у вузьких нішах.

В якості завдань-підказок для дитячих квестів можуть бути використані класичні загадки, всілякі графічні завдання та головоломки, дзеркальні або невидимі послання, зашифровані записки, анаграми, акровірші, фотозагадки, музичні підказки тощо.

Позначте місця для підказок та призу. Підказки потрібно ховати у місцях, які не надто явні, щоб їх можна було знайти дуже швидко, але й не надто складні, інакше квест затягнеться. Що ж до місця для призу, то воно має бути досить надійним, інакше діти можуть виявити його набагато раніше, ніж треба, і тоді розчарування буде неминучим. І, до речі, якщо плануєте проводити квест у громадському місці, де можуть бути й інші люди, ховати і підказки, і приз потрібно особливо ретельно, щоб їх не вкрали або не зіпсували перехожі.

Квест для дітей молодшого віку повинен включати не більше 5-6 підказок-етапів, у квесті для підлітків можна використовувати вже ланцюжок із 12-15 завдань. Першу підказку учасники зазвичай отримують досить просто, а от у міру проходження квесту завдання можуть ускладнюватись. До речі, на випадок, якщо для учасників запропоновані завдання виявляться занадто складними, можна передбачити можливість дістати підказку «екстренним» шляхом, виконавши якусь досить просту дію. Тільки кількість подібних «екстренних» підказок має бути обмеженою, інакше учасники захочуть схитрувати.

Розрахуйте, скільки часу має займати кожен етап квесту, щоб розгадування загадок та виконання завдань не надто втомило учасників та не вбило в них увесь азарт. Підготуйте весь необхідний реквізит для завдань, напишіть, намалюйте або роздрукуйте підказки, змайструйте скриню для «скарбів», зробіть «піратську карту», знайдіть кодовий замок тощо. Якщо квест буде проходити на відкритій місцевості, придумайте, як обмежити зону пошуків, щоби діти не розбіглися хто куди.

За можливості залучіть як до підготовки, так і до проведення квесту інших дорослих — тоді організація не буде такою складною та стомлюючою. Займіться всіма приготуваннями заздалегідь, щоб усе встигнути без поспіху та суєти, але якщо квест буде проходити в громадському місці, помістіть підказки та приз у намічені місця в останній момент, щоб вони залишилися в цілості та безпеці.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7588