Як прибрати запах із пральної машини

06.04.2023 09:02

Як прибрати запах із пральної машиниКоли в пральній машині з’являється неприємний запах, він не тільки заважає користуватися машинкою, але й передається одягу під час прання, а також поширюється квартирою. Про те, як усунути запах із пральної машини за допомогою різних засобів, докладніше йтиметься далі.

Щоб розібратися, як позбутися неприємного запаху, що виходить із пральної машини, необхідно спочатку зрозуміти, звідки він виникає. Зазвичай до появи неприємного запаху наводять ось які банальні причини:

  • щільно закритий люк машинки відразу після прання;
  • застій води в гумовій манжеті та поява плісняви;
  • зберігання брудної білизни в барабані.

Виправити ситуацію у всіх цих випадках легко: причину досить усунути, і поганий запах сам пройде через якийсь час. Але як бути, якщо неприємний запах із машинки спричинений чимось ще?

Наприклад, він може з’явитися через брудний лоток для мийних засобів, забруднення каналу для подачі мийних засобів, забруднення або навіть засмічення зливного фільтра, а також через старий зливний шланг. Крім того, неприємний запах можуть давати залишки води в барабані, а також накип на ТЕНі.

Що ж можна зробити, щоби прибрати поганий запах із пральної машини? Ось кілька доступних варіантів.

Прання вхолосту з відбілювачем або таблетками для посудомийки

Запустіть машинку вхолосту, без білизни, встановивши максимальну тривалість циклу та найвищу доступну температуру. Додайте хлорний відбілювач (якщо він не протипоказаний для вашої моделі машинки) або кілька таблеток засобу для посудомийних машин.

Лимонна кислота + харчова сода

Спосіб схожий на попередній, тільки замість відбілювача або мийного засобу використовується звичайна лимонна кислота та харчова сода — копійчані засоби. Спочатку запустіть цикл прання без білизни з лимонною кислотою — 100 г кислоти насипте у відсік для порошку. Температуру виставте максимальну, а цикл прання — найдовший. По закінченні роботи машини насипте у відсік для порошку вже 1 ст. харчової соди і знову «проженіть» машинку без білизни. Усі неприємні запахи мають зникнути.

Спеціальний очисник для пральних машин

Щоби позбутися запаху, можна ще скористатися вже готовими спеціалізованими засобами — рідкими та у вигляді порошків. Вони ефективно розчиняють бруд та різні тверді відкладення на деталях машинки, унаслідок чого неприємні запахи, спричинені забрудненнями та відкладеннями, зникають. Користуватися подібними засобами можна як вручну, так і в режимі прання, як правило, за температури 60 °С.

Профілактика появи неприємного запаху

Щоб запобігти появі в пральній машинці поганого запаху, важливо дотримуватися правил її експлуатації, а також стежити за її чистотою та справністю. Так, щоб уникнути появи запаху вогкості та затхлості в машинці, треба після кожного прання хоча б на 1–2 години залишати дверцята барабана відкритими для випаровування вологи, а гумовий ущільнювач ретельно протирати сухою ганчіркою для видалення залишків води.

Крім того, барабан машинки не можна використовувати замість кошика для брудної білизни й надовго залишати там речі перед пранням, інакше вологе середовище сприятиме розвитку плісняви та появі відповідного запаху. Найкраще завантажувати брудну білизну в машинку безпосередньо перед початком роботи.

Щоби поганий запах не з’являвся в лотку для мийних засобів, щонайменше раз на місяць діставайте його й ретельно промивайте під теплою водою, а потім сушіть. Ця ж операція допоможе, до речі, уникнути неприємного запаху в каналі для подачі мийних засобів.

Дуже неприємний аромат може виділяти засмічений зливний фільтр машинки. Тому для профілактики треба, по-перше, уважно оглядати речі перед завантаженням у машинку і видаляти все зайве, а по-друге, раз на пів року чистити зливний фільтр.

Поганий запах у пральній машині не тільки заважає її нормальній роботі, а й може служити сигналом про виникнення якихось поламок та неполадок. Тому важливо його не ігнорувати, а вживати заходів щодо виявлення його причин та усунення. І тоді пральна машинка зможе прослужити довго й без нарікань.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6967