Як вибрати електричний гриль для дому

28.07.2023 15:50

Як вибрати електричний гриль для домуСмаження на грилі надає продуктам особливого смаку і до того ж дозволяє обійтися мінімальною кількістю олії, а то й зовсім без неї. Сьогодні в домашніх умовах побутові електрогрилі дуже поширені, і про те, як вибрати електричний гриль для дому, мова докладніше піде далі.

Сучасні електрогрилі бувають стаціонарними та портативними, відкритими та закритими, з механічним або електронним керуванням, з однією або двома робочими поверхнями тощо. При цьому різняться потужність, габарити, вага та функціональність таких приладів, робочий діапазон температур і ще багато інших параметрів. В результаті купівля гриля для дому — завдання не таке вже й просте, як може здатися на перший погляд.

Щоб вибрати домашній електрогриль правильно, потрібно спочатку визначитися з тим, як саме він найчастіше використовуватиметься. Наприклад, одна справа, якщо ви збираєтеся регулярно смажити на такому грилі стейки під час барбекю-вечірки у дворі свого приватного будинку, і зовсім інша — якщо плануєте прямо на своїй кухні підсмажувати м'ясо та ковбаски або робити сендвічі та шаурму.

Стаціонарні моделі електрогрилів підходять в основному для приватних будинків і дач, де прилад можна встановити на вулиці, або можна спробувати використовувати такі грилі на балконах і лоджіях. Їм потрібно досить багато місця, вони габаритні та важкі, так що купувати такі є сенс, коли ви розраховуєте готувати на грилі у великих обсягах.

На портативних (настільних) електрогрилях не вдасться приготувати відразу велику порцію продуктів, зате вони придатні навіть для домашніх кухонь у квартирах, оскільки займають зовсім небагато місця, прості та зручні в обслуговуванні і споживають не так багато енергії, як стаціонарні. Саме про портативні домашні електрогрилі далі й поговоримо.

Тип гриля

Сучасні настільні електрогрилі бувають відкритими та закритими. Відкриті моделі є по суті електрожаровнями: гладенька або ребриста металева пластина з антипригарним покриттям розігрівається за допомогою ТЕНу до робочої температури, після чого на ній можна смажити будь-які продукти, як на звичайній сковороді. Прилад може бути оснащений регулятором температури.

Закриті електрогрилі мають кришку, в яку також вбудований нагрівальний елемент та пластина для смаження. Завдяки цьому продукти можна відразу обсмажувати з обох боків, що скорочує термін їх приготування. У закритих грилях, званих, до речі, ще притискними, кришка часто може мати власне управління, а також може розкладатися до горизонтального положення, що дозволяє перетворювати закритий гриль на відкритий та збільшувати робочу поверхню.

Матеріал і форма робочої поверхні

Поверхня панелей для смаження в грилі найчастіше рифлена, що дозволяє продуктам готуватися швидше. Вона здебільшого виготовляється з чавуну, нержавіючої сталі або алюмінію і покривається антипригарним шаром. Конкретний тип антипригарного покриття досить рідко вказується продавцями, але найчастіше це тефлон.

Панелі з рифленим візерунком особливо гарні для приготування м'яса або риби, а от якщо ви, наприклад, плануєте смажити на грилі млинці, то тут може стати в нагоді гладкий варіант. У деяких моделях грилів пластини, до речі, знімні, і є два комплекти — ребристі і гладкі.

Знімні пластини вважаються зручнішими в експлуатації, оскільки їх легко можна вимити. Незнімні ж має сенс вибирати, якщо гриль використовуватиметься не надто часто.

Потужність

Одним із головних параметрів при виборі гриля для будинку є потужність приладу. Чим вона вища, тим сильніше можуть розігрітися панелі і тим швидше приготується їжа, проте не завжди є сенс гнатися за максимально потужною моделлю.

Наприклад, якщо ви не плануєте готувати на грилі відразу багато їжі і вам не потрібна висока швидкість приготування, то необов'язково переплачувати за дуже потужний гриль, і потужності 1000-1500 Вт може бути достатньо.

У той же час, якщо гриль потрібен для великої родини або регулярних посиденьок у великій компанії, то краще віддати перевагу моделі з потужністю в діапазоні 1500-2500 Вт, що дозволить вам готувати їжу швидше.

Робоча температура

Діапазон робочої температури в різних моделях побутових електрогрилів може змінюватись від 90-100°С і аж до 250-275°С, а то й більше. У середньому для виконання більшості кулінарних завдань у домашніх умовах достатньо, щоб гриль просто підтримував температуру 230-240°С.

Найчастіше температуру на грилі можна регулювати з кроком 10°С, але якщо важлива точність цього параметра, то необхідно звертати увагу на моделі, здатні регулювати температуру з точністю 5°С.

Керування

Домашні електричні грилі можуть мати як механічне, так і електронне керування. Моделі з «механікою» зазвичай дешевші і не мають безлічі функцій і програм, зате вони надійніші. Керувати температурою і часом приготування в даному випадку дозволяють ручки, а на корпусі може бути лампочка, що сигналізує про розігрів грилю до потрібної температури і про закінчення роботи приладу.

У грилях з електронним керуванням температура та час приготування задаються за допомогою кнопок, а значення зазвичай виводяться на дисплей зі світлодіодним підсвічуванням. Як правило, моделі з електронним управлінням сьогодні оснащені цілою низкою «розумних» функцій, включаючи підбір оптимальної температури для різних продуктів, автоматичний розрахунок часу приготування з урахуванням товщини шматочків тощо.

«Розумні» грилі, звичайно ж, дорожчі за своїх механічних «побратимів». Так що при виборі приладу доведеться вирішити, чи варто переплачувати за широкий набір функцій, якими, можливо, ви навіть не скористаєтеся.

Комплектація та конструктивні особливості

Як правило, побутові електрогрилі комплектуються знімними піддонами для збирання жиру та соку під час приготування, а також іноді можуть бути укомплектовані щіточкою або лопаткою для очищення (або тим, і іншим). В цілому їм більше нічого і не потрібно, а наявність запасних панелей, кулінарних щипців або, скажімо, конуса для вафель є опціональною.

Щодо конструктивних особливостей домашнього електричного гриля, то тут важливо звернути увагу на габарити та вагу приладу, а також на кут нахилу пластин та можливість відкривання верхньої кришки (якщо вона є) на 180°. Чим більше гриль, тим більше їжі на ньому можна приготувати за один раз, але і обслуговувати такий гриль складніше. Якщо прилад ще й важкий, його складно переміщати при необхідності з місця на місце.

Зі свого боку маленький і легкий гриль порадує компактністю, але на ньому доведеться довго готувати їжу, якщо потрібно кілька порцій. До того ж дуже маленькі, легкі та малопотужні грилі часто не справляються зі своїм завданням досить добре, і замість тощо щоб смажити продукти, тушкують їх.

Про кут нахилу пластин слід згадати окремо. Сучасні притискні електрогрилі досить часто виконуються так, щоб їхня нижня пластина розташовувалась під кутом 7 градусів нижче горизонталі для стікання жиру та соку в піддон при приготуванні. Якщо ви плануєте часто готувати на домашньому грилі м'ясо, вибирайте варіант саме із таким нахилом, а не рівний.

Нарешті, якщо говорити про відкриття верхньої пластини на кут 180°, то така опція корисна в тому випадку, коли потрібно мати можливість приготувати або невелику порцію їжі на 1-2 чоловік, або відразу багато їжі на всю родину чи дружну компанію. Завдяки такій опції закритий гриль легко перетворюється на відкритий і навпаки.

Страви, приготовані на домашньому електрогрилі, мають апетитну скоринку, зберігають соковитість і не потребують великої кількості олії або жиру під час смаження. Підібравши модель гриля під індивідуальні потреби, можна насолоджуватися смачними овочами, рибою та м'ясом гриль будь-якої пори року прямо на своїй кухні.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7596