Як вибрати вертикальний бездротовий пилосос

04.09.2023 14:21

Як вибрати вертикальний бездротовий пилососПідтримувати чистоту та порядок у будинку дуже допомагають такі прилади, як пилососи. Але якщо раніше це були переважно громіздкі та важкі махини з багатометровими проводами, то сьогодні все необхідне вміщується у компактних корпусах, які легко утримати навіть однією рукою та які не вимагають підключення до розеток. Про те, як вибрати бездротовий вертикальний пилосос у наші дні, мова докладніше піде далі.

Моделі пилососів, які можуть працювати без підключення до електричної мережі, відомі ще з початку 2000-х років, щоправда, тоді це були досить слабкі прилади з масою недоліків. Їхні сучасні «побратими», звісно ж, набагато «просунутіші». Вони можуть автономно працювати досить довго, відносно швидко заряджаються і мають високі показники потужності, що робить їх надзвичайно популярними в побуті. Ось тільки зрозуміти, як саме вибирати подібний пилосос для будинку, буває складно, адже є багато різних параметрів, які потрібно врахувати. Розкажемо вам про основні з них.

Час автономної роботи

Ємність акумулятора - це один з найважливіших показників для вибору автономного пилососа. Саме від цієї якості залежатиме, як довго зможе працювати ваш пилосос без мережі.

Як правило, ємність батареї вказується в А/годинах, але це мало про що скаже звичайному користувачеві. Тому краще орієнтуватися на вказаний виробником час автономної роботи. Наприклад, у бюджетних моделей воно становить всього близько 20 хвилин, а у топових моделей - близько 1 години. Тільки варто врахувати, що подібні значення є актуальними для мінімального режиму роботи, тоді як на максимумі акумулятор пропрацює дещо менше.

Співвіднесіть час роботи акумулятора з часом, який потрібно на прибирання саме вам, адже зовсім необов'язково гнатися за високими показниками часу роботи на одному заряді, якщо у вас невелика квартира з мінімумом меблів та килимів, пропилососити яку ви встигаєте за 15 хвилин.

Потужність всмоктування

Від того, наскільки добре пилосос всмоктує повітря, а разом з ним пил, шерсть та різне сміття, залежить якість прибирання. Тому дуже важливо, щоб потужність всмоктування в моделі, що сподобалася, була досить високою. Зазвичай цей показник варіюється в межах від 50 до 500 Вт, при цьому для прибирання гладких поверхонь потрібно хоча б 100 Вт, для килимів з коротким ворсом потрібна потужність від 200 Вт, а чистити килими з довгим ворсом або прибирати шерсть тварин рекомендується з пилососом, у якого потужність всмоктування вище 300 Вт.

Зверніть увагу, що потужність всмоктування — це не те саме, що споживана потужність. Зазвичай саме споживану потужність виробники і продавці пилососів намагаються вказати на упаковці і в «картці» товару, оскільки цифри в 1500-2500 Вт виглядають переконливо, проте навіть при високій потужності споживання потужність всмоктування (тяга) може залишатися маленькою, тому потрібно обов'язково дізнатися саме значення тяги.

Пилозбірник

Як правило, в вертикальних акумуляторних пилососах пилозбірник представлений або мішком, або контейнером, які можуть бути закріплені або вгорі, або в нижній частині. Вибір належить зробити з особистих переваг і особливостей прибирання у кожному даному випадку.

Так, моделі з контейнером зазвичай простіше в експлуатації, оскільки контейнер легше очищати від сміття та пилу, а також його можна мити. Моделі з одноразовими або багаторазовими мішками зазвичай дешевші, але одноразові мішки потребують регулярної заміни, а багаторазовий мішок складно очищати.

У продажу зараз більше представлені моделі вертикальних пилососів саме з контейнерами. Зазвичай їх об’єм варіюється від 0,2 до 1 л, при цьому в середньому зручним для стандартної «двушки» вважається показник 0,6-0,8 л: занадто маленький контейнер дуже швидко забрудниться і частіше вимагатиме очищення, а занадто великий - може значно підвищити вагу та габарити пилососа.

Розташування контейнера для збирання пилу на корпусі пилососа має важливе значення: якщо він розташований внизу, пилосос легше тримати в руках, але не вийде забратися із ним під диван або шафу; при верхньому розташуванні можна дістати навіть до важкодоступних місць, але контейнер обтяжує ручку.

Комплектація та опції

При виборі вертикального бездротового пилососа, крім іншого, має значення ще й те, що входить до його комплектації. Зазвичай різні моделі оснащуються різними додатковими щітками та насадками, які можуть знадобитися під час прибирання на різних поверхнях, і в першу чергу слід оцінити свої потреби в цьому напрямку.

Подумайте, чи потрібні вам щітки та насадки для автомобіля, меблевої оббивки, довговорсих килимів, збирання шерсті домашніх улюбленців. Чим більше насадок у комплекті, тим дорожче модель пилососа, так що постарайтеся бути максимально об'єктивними: турбонасадка, наприклад, реально потрібна для глибокого очищення покриттів від шерсті, якщо в будинку є кіт чи собака, а ось насадка зі спеціальною довгою м'якою щетиною стане в нагоді тільки у випадку, якщо в будинку або квартирі укладений паркет.

Оцініть свої потреби у різних додаткових опціях. Наприклад, визначтеся, чи вам так вже потрібні індикатор заряду, підсвічування, захист від перегріву, регулювання потужності на ручці. Безпосередньо на якість прибирання подібні доповнення не впливають, але роблять процес більш комфортним.

Ще подумайте, чи потрібно вам, щоб пилосос за необхідності можна було також підключити до мережі. Якщо потрібний шнур, то якої його довжини вам буде достатньо? Занадто короткий буде незручний, тому що не дістане до розетки, а занадто довгий буде мішатись під ногами.

Вага та габарити

Вертикальний пилосос потрібно тримати в руках, а тому його вага має значення: чим пилосос важчий, тим складніше його утримувати і швидше ви втомлюватиметеся. У той же час дуже легкі моделі зазвичай недостатньо потужні і мають не надто міцний корпус, а тому можуть підходити для небагатьох випадків, наприклад, для підтримки чистоти на не дуже сильно забруднюваних гладких поверхнях.

Щодо габаритів, то вертикальні пилососи зазвичай усі досить компактні, що є їхньою головною перевагою в порівнянні з класичними моделями. Тим не менш, в умовах зовсім маленьких квартир доведеться підібрати для «парковки» пилососа відповідне місце, де він не заважатиме, і в цьому випадку розміри приладу відіграватимуть велику роль.

Сучасний вертикальний акумуляторний пилосос зручний для прибирання і має неабиякий набір переваг. Залишається тільки правильно вибрати цей прилад саме для своїх потреб і потреб, і тоді підтримання чистоти в будинку буде комфортним і приємним.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7614