Чим відмити унітаз: підручні засоби

02.05.2023 09:09

Чим відмити унітаз: підручні засобиПідтримання в чистоті туалету загалом та унітазу зокрема — завдання не лише естетичне, а ще й гігієнічне. І все, здавалося б, просто із цим завданням, але часом очистити унітаз від забруднень, що в’їлися, не так уже й легко. Як бути в такому разі? Чим відмити унітаз від найскладніших забруднень? Давайте розглянемо кілька варіантів.

Якщо ви регулярно чиститимете новий унітаз, зіткнутися з необхідністю відмивати його від чогось вам навіть не доведеться. Але якщо вам у розпорядження дістався вже забруднений виріб, особливо вибирати не доводиться: або ви його відмиєте, або залишите як є і будете наражати здоров’я членів сім’ї на небезпеку. Ні, ви, звичайно, можете вийти зі становища, купивши новий унітаз, але це, погодьтеся, не найекономніше вирішення проблеми.

Зазвичай у магазинах пропонується значний арсенал побутової хімії для чищення унітазів. Але нерідко «магазинні» засоби або коштують занадто дорого, або не відрізняються ефективністю, а тому доводиться шукати альтернативу. І вона, на щастя, є. Нижче пропонуємо основні способи відмити унітаз від різних видів забруднень за допомогою підручних засобів.

Наліт іржі

Майже завжди поява іржавого нальоту на унітазі пов’язана зі зливним бачком, що підтікає. Тому навіть регулярне ретельне чищення буде неефективним доти, доки ви не усунете основну проблему.

Дієвими засобами в боротьбі з іржею на унітазі є луги та кислоти. У домашніх умовах, наприклад, підійде для такої мети оцтова есенція — водний розчин оцтової кислоти в концентрації 70–80 %. Оцтова есенція швидко впорається з іржею і водночас не пошкодить поверхню унітазу.

Придбати оцтову есенцію можна зазвичай у продуктових магазинах або на ринках: її, розбавляючи, часто використовують у кулінарії. Важливо пам’ятати, що нерозбавлена оцтова есенція дуже небезпечна, тому очищення треба проводити вкрай обережно, у жодному разі не допускаючи попадання есенції на оголену шкіру. Це загрожує хімічним опіком!

Для очищення унітазу за допомогою оцтової есенції необхідно нанести невелику її кількість на пляму іржі, почекати, а потім потерти. Після цього залишиться 2–3 рази злити воду в унітазі, щоб змити залишки есенції.

Вапняний наліт

Вапняний наліт — це ще одне характерне забруднення чаші унітазу. Утворюється він через підвищений вміст різних мінералів у воді, що використовується для зливу. Як і іржа, вапняний наліт з’являється найчастіше, коли вода з бачка тече постійно, а не тільки під час зливу.

Щоби прибрати вапняний наліт, можна скористатися тією ж оцтовою есенцією. Замість неї можна використовувати також лимонну кислоту або звичайний столовий оцет. Щоправда, у цьому випадку доведеться не просто налити в унітаз розчин «лимонки» або оцет, а ще й почекати кілька годин (краще — ніч), щоб вибраний засіб ефективніше діяв.

Ще один засіб видалення вапняного нальоту на унітазі — солодкий газований напій Coca-Cola. Про ефективність подібного засобу сьогодні багато хто чув; для відмивання унітазу від нальоту достатньо вилити в чашу 1–2 пляшки напою і почекати пару годин.

Звичайно ж, ніякої «магії» в цьому немає: у напої міститься ортофосфорна кислота, яка працює так само, як і лимонна чи оцтова кислоти. Будь-який напій, що містить регулятор кислотності Е338 (а це і є ортофосфорна кислота), матиме ту саму дію, що і Coca-Cola. Майте на увазі, що через досить слабку концентрацію кислоти в напоях найсильніші забруднення можуть їхній дії і не «піддатися».

Сечовий камінь

Для розчинення нальоту сечового каменю на унітазі підходять ті ж підручні засоби, що і для видалення вапна та іржі. Але є кілька додаткових варіантів. Наприклад, високу ефективність має звичайна харчова сода, а якщо у вас є кальцинована сода — вважайте проблему вирішеною.

Приготуйте із соди та води досить густу кашку й нанесіть на осередки забруднення. Зачекайте кілька годин, а потім потріть плями йоржиком. Якщо з першого разу результат не задовольнив, повторіть процедуру.

Інший варіант використання соди для очищення унітазу від сечового каменю (та інших забруднень, до речі, теж) — змішування її з кислотою. Як відомо, у результаті змішування кислоти й лугу відбувається бурхлива реакція, і піна, що виділилася, допоможе ефективніше прибрати забруднення. Тільки не перестарайтеся: якщо соди та кислоти виявиться надто багато, піна може «втекти».

Основні нюанси очищення унітазу підручними засобами

Використовуйте сильні кислоти для очищення унітазу лише в тому випадку, якщо сантехнічні труби у вас не із пластику. Інакше ви ризикуєте отримати протікання, а це вже значно серйозніше, ніж забруднений унітаз.

Концентровані луги та кислоти використовуйте лише надійно захистивши тіло та органи дихання. На руки надягніть щільні гумові рукавички, на обличчя — маску-респіратор. Одяг на собі захистіть халатом зі щільної матерії.

Не використовуйте для очищення унітазу абразиви, якщо не хочете, щоб надалі наліт утворювався швидше. Під впливом абразивних частинок поверхня унітазу покривається мікротріщинами, і вони згодом стають осередками появи нового нальоту. Для більш ефективного очищення завжди видаляйте із чаші унітазу воду, а якщо зливний бачок протікає, обов’язково трубу, через яку до нього подається вода.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6028