Як прати та чистити поролон

30.06.2023 12:58

Як прати та чистити поролонПоролон служить відмінним наповнювачем для матраців та подушок, а також широко використовується в м'яких меблях. Він доступний і довговічний, але через свою пористість особливо сильно вбирає неприємні запахи та різні забруднення. Сьогодні ми хочемо розповісти вам про те, як прати і чистити поролон у домашніх умовах.

Поролон важливо регулярно чистити, щоб він не лише не втрачав зовнішній вигляд, а й не ставав «розсадником» хвороботворних мікроорганізмів. Але просто взяти його і випрати в машинці не вийде, якщо тільки не йдеться про зовсім вже маленькі декоративні поролонові подушечки, та й сушка поролону є певною складністю, якщо ви хочете зберегти його колір та форму в первозданному вигляді.

Щоб випрати або почистити в домашніх умовах поролон, потрібно виконати кілька кроків. Наприклад, спочатку вкрай бажано пропилососити поролоновий виріб з використанням спеціальної насадки для меблів - це допоможе видалити з поверхні пил і грубі забруднення.

Далі дії будуть залежати від розміру поролонового виробу. Якщо дозволяють габарити, поролон потрібно помістити у ванну та вручну випрати, використовуючи для цього господарське мило, рідке мило або гель для прання. Звичайний пральний порошок не рекомендується використовувати, оскільки його складніше вимити з поролону.

Як випрати поролон у домашніх умовах вручну?

При пранні температура води не повинна перевищувати 40°С, м'яти і згинати виріб, а також викручувати його при віджимі не можна. Поролон потрібно добре намочити, а потім почати приминати руками, щоб віджати воду. Повторювати процедуру потрібно доти, доки вода не посвітлішає.

Після цього необхідно обробити виріб вибраним миючим засобом, акуратно пом'яти його і залишити на 20-30 хвилин, після чого ретельно прополоскати. Далі необхідно постаратися акуратно віджати поролон, не деформуючи його, і розкласти на решітці над ванною для стікання води або розкласти на рівній поверхні, попередньо застеленій чистими рушниками, щоб вода ввібралася.

Виріб потрібно залишити до повного висихання в сухому, добре провітрюваному місці, періодично перевертаючи його для рівномірного просушування. Якщо використовуються рушники, їх потрібно замінювати сухими у міру намокання. Пам'ятайте, що поролон не можна сушити поблизу працюючих опалювальних приладів, під прямим сонячним промінням або за допомогою гарячого фену — це може призвести до деформації виробу.

Як почистити поролон у домашніх умовах без прання?

Якщо поролоновий виріб настільки великий, що у ванну не поміщається, як це буває у випадку з матрацом, наприклад, то діяти доведеться інакше: виріб потрібно не прати, а чистити. Для цього можна розкласти поролон на рівній поверхні і протерти вологою губкою або ганчірочкою, змоченою в мильному розчині.

Натискати надто сильно не потрібно, щоб не пошкодити структуру виробу. За необхідності губку або ганчірочку потрібно повторно змочувати в мильному розчині і віджимати, щоб вона була не мокрою, а лише вологою. Коли вся поверхня поролону буде оброблена, його потрібно промити чистою водою і акуратно віджати від надмірної вологи. Тепер на вас чекає найскладніший етап — сушіння.

Як і у випадку з ручним пранням, сушити поролон потрібно природним способом на рівній поверхні, не вдаючись до використання обігрівача або фена, а також не поміщаючи його під прямі сонячні промені. Дозволяється використання вентилятора, щоб волога вийшла швидше. Виріб обов'язково потрібно час від часу перевертати.

Як позбутися запаху та плям на поролоні?

Якщо повністю поролоновий виріб не потребує прання чи чищення, а є лише окремі плями або з'явився неприємний запах, то існує кілька способів упоратися з подібною проблемою.

Так, плями від кави, чаю, соку, вина або крові можна спробувати видалити перекисом водню або оцтом, змішавши їх з водою в пропорції 1:1. Розчин потрібно нанести на плями за допомогою губки, а потім промокнути чистою тканиною або паперовим рушником. Повторювати процедуру слід до зникнення плям.

Якщо йдеться про жирні плями, то їх потрібно посипати содою або крохмалем і залишити на 15-20 хвилин, а після цього залишиться тільки ретельно пропилососити поролон з насадкою для меблів. Щоб вивести з поролону плями від поту, слини, слизу або сечі, зі свого боку, буде потрібен звичайний або нашатирний спирт: його потрібно розвести водою в пропорції 1:10, нанести на плями і промокнути чистою тканиною або паперовим рушником.

Із запахами домашніх тварин, тютюну або плісняви допоможе впоратися кава або вугілля. Вибраний засіб потрібно подрібнити, розсипати на поролоні та залишити мінімум на кілька годин, а краще — на ніч. Після цього потрібно ретельно пропилососити поролоновий виріб.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7573