Як вибрати подушку для сну

05.07.2023 08:52

Як вибрати подушку для снуЗатишок і комфорт у спальні залежать не тільки від правильно підібраного інтер’єру та колірної гами, що сприяє розслабленню та заспокоєнню, а й від вдало підібраних аксесуарів. Почесне місце серед них займають зручний матрац, якісна постільна білизна, тепла ковдра та, звичайно ж, максимально зручна подушка. Сьогодні ми розповімо своїм читачам, як вибрати подушку для сну.

Якщо ви регулярно прокидаєтеся з головним болем, «туманом» у голові, болем у шиї або часто підкладаєте руку під голову під час сну — це сигнали, що голова на вашій подушці розташовується неправильно, судини перетискаються та порушується кровопостачання головного мозку. Від цього погіршується якість вашого сну, з’являються мігрені, знижується працездатність, погіршуються пам’ять, увага тощо. Щоби позбутися таких проблем, важливо знати, яку подушку краще вибрати.

Різновиди та властивості наповнювачів подушок

У сучасному розмаїтті форм та наповнювачів подушок легко розгубитися. До натуральних наповнювачів належать знайомі багатьом пух із пір’ям, овеча вовна, бавовняна вата, шовк, натуральний латекс і різноманітні рослинні наповнювачі (гречане або рисове лушпиння, трави тощо). Розглянемо їхні властивості докладніше.

Варіант пухо-пір’яної подушки абсолютно не підходить чутливим людям з алергією. На цьому натуральному матеріалі, особливо погано обробленому, активно розмножуються бактерії. Таку подушку необхідно постійно провітрювати, сушити й досить часто міняти. Подушки з наповнювачем із вовни також протипоказані алергікам, хоча вважаються дуже комфортними. Їхня головна вада в тому, що вже через кілька місяців вовна може звалятися, і подушка втратить свій первісний вигляд. Такий же недолік у подушок на ваті, хоча вони не спричиняють алергії.

Подушки з рослинними наповнювачами типу гречаного лушпиння відмінно підлаштовуються під форму тіла, мають масажний ефект, а деякі — й аромотерапевтичні властивості. Такий наповнювач ідеальний для алергіків, тому що не пріє, не злежується, а також не створює статичної електрики. Але є в таких наповнювачах і мінуси — недовгий термін служби (до двох років) та шурхіт, який чутно кожного разу, коли ви торкаєтеся подушки.

Одними з найдорожчих є подушки із шовковим наповнювачем. Він не спричиняє алергії, не скочується, не має неприємного запаху. Такий наповнювач дуже м’який, тому іноді до нього додають силіконові волокна для жорсткості. Але ще комфортнішими вважаються подушки з наповнювачем із латексу, який видобувають шляхом вулканізації та спінювання смоли деяких тропічних дерев. Такий м’який та пружний наповнювач прослужить не один десяток років і підлаштовується під форму вашого тіла, оптимально підтримуючи шийний відділ хребта.

До синтетичних наповнювачів подушок належать синтепон, холофайбер, комфорель, штучний латекс, силікон, так званий матеріал з ефектом пам’яті та ін. Усі ці матеріали не спричиняють алергії, їх легко чистити і прати, вони не скочуються, добре тримають форму, дозволяють повітрю циркулювати між волокнами, а найголовніше — служать набагато довше подушок із натуральними наповнювачами.

Синтепон серед таких матеріалів вважається найбюджетнішим, а матеріал з ефектом пам’яті вважається ортопедичним і навіть рекомендований при захворюваннях хребта, тому частіше коштує дорожче за інші синтетичні наповнювачі.

Критерії вибору подушки для сну

Вибираючи подушку, насамперед зверніть увагу на її розмір та форму. Великі квадратні подушки — це пережиток минулого. Вони найменш зручні для сну, тому що піднімають не тільки шию, але і грудний відділ хребта. Більш зручною буде прямокутна форма.

Правильна висота подушки залежить від ширини плечей. Стандартна висота — 10–14 см, але чим ширші плечі, тим вищою має бути подушка. Водночас надто висока подушка постійно триматиме м’язи вашої шиї в напрузі. Висота подушки залежить і від м’якості вашого матраца — чим він м’якший, тим вищою має бути подушка, тому краще віддавайте перевагу сучасним ортопедичним матрацам.

Вибираючи подушку, зверніть також увагу на те, наскільки добре вона пружинить. Під час сну на подушці ваша голова не має «провалюватися»; подушка має бути досить жорсткою, щоб забезпечити хорошу підтримку шиї та голові. Найкраще із цим завданням справляються, звичайно ж, ортопедичні подушки зі спеціальними виїмками.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5367