Як виростити м'яту на підвіконні

10.08.2023 11:53

Як виростити м'яту на підвіконніСвіжа ароматна м'ята прямо з грядки просто ідеально підходить і для запашного гарячого чаю, і для освіжаючого коктейлю «Мохіто». Але де її взяти, якщо у вас немає власної ділянки? Звісно, виростити прямо вдома! У цьому немає нічого складного, і сьогодні ми пропонуємо вам дізнатися, як виростити м'яту на підвіконні, щоб у цьому переконатися.

М'ята дуже невибаглива, тому її вирощування у відкритому ґрунті на дачі чи городі зазвичай взагалі не викликає питань. У приміщенні виростити м'яту також можна досить легко, причому для цього не потрібно підбирати якісь особливі види і сорти, а підійдуть ті ж, які використовуються для відкритого грунту.

Вирощують м'яту на підвіконні або з насіння, або з кореневих відводків. Крім того, можна спробувати виростити м'яту прямо з гілочок, куплених у магазині або супермаркеті. Кожен зі способів має як свої плюси, так і свої мінуси, і вибір залежатиме від наявності вихідної сировини, а також від особистих уподобань.

Як виростити м'яту на підвіконні з насіння?

Такий спосіб займає найбільше часу, але дуже простий. Вам знадобиться насіння м'яти, яке легко можна знайти в будь-якому агромагазині або навіть просто в супермаркеті, а також вам потрібна буде грунтова суміш для кімнатних рослин або звичайна садова/городня земля, якщо є.

Висаджувати насіння м'яти можна або у великий ящик для розсади, або відразу в окремі горщики. На дно вибраної ємності насипте шар дренажу заввишки 2-3 см, щоб запобігти застою води при поливі. Поверх дренажу насипте ґрунт. Зволожте водою з пульверизатора.

Насіння висійте в грунт на глибину близько 0,5 см. Знову розпорошіть воду з пульверизатора. Накрийте ємність плівкою та залиште у світлому теплому місці для пророщування. Як тільки паростки з'являться, зніміть плівку. Поливайте при необхідності, підтримуючи грунт вологим, але не занадто. При появі 2-3 пар справжніх листочків м'яту можна розсадити по окремих ємностях, якщо насіння висівалося в спільний ящик.

Як виростити м'яту на підвіконні з відводків?

М'яту можна вирощувати в домашніх умовах із кореневих відводків. Коренева система м'яти поверхнева і має так звані «сплячі» бруньки, тому з відрізків підземних пагонів легко отримати нові рослини. Щоб виростити м'яту з відводків, достатньо взяти відрізки з 2-3 бруньками і висадити їх у зволожений грунт на глибину близько 5 см.

Перші паростки можна отримати вже через 2 тижні з моменту посадки. Весь цей час потрібно підтримувати ґрунт вологим, а температуру повітря в приміщенні – в межах 25°С. Щоб створити ефект парника, ємності з висадженими відведеннями можна накрити плівкою або прозорими склянками.

Як виростити м'яту вдома з живців?

М'ята дуже добре укорінюється, і її можна виростити в домашніх умовах прямо зі зрізаних гілочок. Гілочки можна взяти з саду чи городу, а також підійде м'ята, куплена просто у магазині.

Візьміть гілочки м'яти, обріжте їх так, щоб вийшли живці довжиною 8-10 см. Нижню пару листків видаліть. Поставте живці у воду і дочекайтеся появи корінців. Пересадіть живці у зволожений ґрунт, наповнивши їм відповідні ємності - горщики або ящики. Пам'ятайте, що м'ята не любить застою води, а також не любить тісноти, тому обов'язково подбайте про дренаж і не висаджуйте кілька живців надто близько один до одного.

На появу перших корінців на живцях йде в середньому від 1 до 2 тижнів, після чого рослини можна поміщати в ґрунт. Там на укорінення йде ще близько 2 тижнів, а потім м'яту достатньо просто регулярно поливати, щоби вона добре росла.

Догляд за м'ятою на підвіконні

Як уже згадувалося, м'ята невибаглива. І нічого, крім води та сонячного світла, їй не потрібно, якщо ґрунт обрано поживний. Поливати м'яту на підвіконні потрібно в середньому від 1 до 3 разів на тиждень залежно від сезону та індивідуальних параметрів приміщення, а сонячне світло їй потрібно яскраве, але розсіяне, особливо у перший час після посадки чи пророщування насіння.

Грунт для м'яти повинен бути пухким, тому періодично слід його розпушувати. Добрив м'ята потребує тільки в тому випадку, якщо помітно, що рослина ослабла. У подібній ситуації можна внести рідке універсальне добриво або взяти розчин сечовини (1 г на 1 л води) і полити м'яту.

Щоб зелень була якомога ароматнішою, м'яті не можна дати розцвісти, тому квіти, що з'являються, потрібно обов'язково прищипувати. А щоб кущик м'яти був більш пишним і дав багато соковитих молодих пагонів, довгі гілочки слід час від часу обрізати.

Збирати врожай м'яти можна починати, як тільки рослина досягає висоти 15-18 см. У середньому на це йде близько 1-2 місяців залежно від обраного способу вирощування. З одного кущика рекомендується за один раз збирати не більше третини всієї зеленої маси, щоб не загальмувати ріст. При цьому брати найкраще верхні листочки - вони особливо ніжні і ароматні.

Висаджувати м'яту в домашніх умовах зазвичай рекомендується восени або навесні, але в цілому на підвіконні її можна вирощувати цілий рік — достатньо, як уже говорилося, забезпечити потрібну температуру та вологість. Так ви отримаєте можливість мати під рукою свіже молоде листя м'яти навіть узимку.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7605