Як відмити кухню від застарілого жиру

16.08.2023 15:10

Як відмити кухню від застарілого жируПід час приготування їжі жир осідає на кухонній техніці та меблях і утворює з часом дуже неприємну липку плівку. Позбутися такої плівки потім буває дуже важко, і сьогодні ми розповімо вам, як відмити кухню від застарілого жиру, щоб не докладати для цього великих зусиль.

В ідеалі після кожного приготування їжі потрібно повністю вимивати кухню, щоб запобігти налипанню жиру на всіх поверхнях, особливо якщо немає витяжки. Але далеко не завжди це можливо, так що час від часу доводиться мати справу саме із застарілим жиром, який, на жаль, звичайними миючими засобами видалити не так вже й просто.

То як же з ним упоратися? Найпростіше і найзручніше, звичайно ж, взяти відповідний готовий засіб у магазині, благо, вибір дуже широкий. Але тут проблема у дорожнечі подібних продуктів, а також у тому, що знайти по-справжньому дієвий варіант буває нелегко. На щастя, народна кмітливість приходить на допомогу, і є безліч засобів проти застарілого жиру на кухні, які можна зробити прямо в домашніх умовах з підручних інгредієнтів.

Спирт та оцет

Щоб ефективно видалити застарілий жир із кухонних поверхонь, у тому числі глянцевих фасадів, і заодно надати блиску металевій фурнітурі, можна використовувати розчин спирту та оцту. Змішайте оцет, спирт та воду в пропорціях 1:1:2, перелийте розчин у пульверизатор і розпорошіть на забруднені поверхні. Зачекайте 15-20 хвилин, а потім змийте ганчіркою, змоченою у чистій воді. Кухню обов'язково провітріть після процедури.

Сода та миючий засіб

Підсилити дію звичайного миючого засобу для посуду допомагає сода. Змішайте соду і мийний засіб для посуду (або рідке мило) в пропорції 1:1, нанесіть отриману кашку на забруднені ділянки. Зачекайте 15 хвилин, видаліть м'якою губкою та водою. Будьте обережні при обробці поверхонь із глянцем – сода може залишати мікроподряпини.

Нашатирний спирт

Нашатир — визнаний народний засіб від жирових забруднень. Можна його використати, звичайно ж, і для відмивання застарілого жиру з кухонного гарнітуру або інших поверхонь. Для цього на 1 л води візьміть 1 ст. л. нашатирного спирту, з пульверизатора розпорошіть отриманий розчин на жир, зачекайте близько 15-20 хвилин, потім видаліть губкою.

Лімонна кислота

У 1 л води розчиніть 1 ст. л. лимонної кислоти. Додайте в розчин трохи засобу для миття посуду, перемішайте. У розчині змочіть губку та потріть нею забруднені жиром поверхні. Залишіть на 30-40 хвилин. Потім видаліть вологою серветкою без ворсу.

Сода та олія

Такий засіб вважається серед господарок одним із найефективніших у боротьбі із застарілим жиром на кухні, який до того ж підходить для всіх типів поверхонь, включаючи дерев'яні. Потрібно змішати 2 частини соди з 1 частиною олії до отримання однорідної кашки, а потім нанести цю масу на забруднені місця, несильно розтираючи. Зачекайте 15-30 хвилин, потім витріть вологою губкою. Повторіть кілька разів, поки застарілий жир повністю не «відійде». На закінчення вимийте зі звичайним миючим засобом.

Розпушувач тіста

Досить несподіваний інгредієнт, але в народних рецептах стверджується, що він дуже ефективний. Додайте до розпушувача трохи води, щоб отримати кашку, нанесіть цю кашку на жирові забруднення, зачекайте 20-30 хвилин і змивайте. Потім протріть поверхню насухо.

Глина та оцет

Глина теж є досить незвичайним засобом проти застарілого жиру, але якщо раптом вона опинилася у вас під рукою, то чому б і ні? Візьміть глину, додайте столовий оцет, щоб отримати кашку, і нанесіть цю кашку на жир. Злегка потріть, залиште до висихання. Змийте м'якою губкою, змоченою у чистій воді.

Перекис водню та вода

Такий варіант підходить лише для боротьби із застарілим жиром на кухонних поверхнях із МДФ та ДСП. Змішайте перекис і воду у співвідношенні 1:2, розпорошіть отриманий розчин на забруднення, зачекайте та протріть оброблену поверхню чистою ганчіркою.

Боротьба з жирним нальотом на кухні вимагає терпіння, адже якщо забруднення особливо старе та стійке, то може знадобитися кілька «підходів». При цьому для різних поверхонь можуть знадобитися різні засоби, а перевіряти їхню дію завжди бажано спочатку на малопомітній ділянці, щоб переконатися в їхній безпеці для матеріалу.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7609