Як відіпрати білу футболку від різних плям

14.11.2023 13:51

Як відіпрати білу футболку від різних плямБіла футболка - один із базових елементів сучасного гардеробу, і напевно така знайдеться у всіх чи майже у всіх. А значить питання, як відіпрати білу футболку від різного роду плям, надзвичайно актуальне, і сьогодні ми допоможемо вам дізнатися головні правила прання такого одягу.

Біла футболка універсальна по застосуванню і без неї складно уявити собі нинішню моду, проте в носінні цей предмет гардеробу досить примхливий: навіть найменшу плямку на білій тканині видно дуже добре, що може зіпсувати навіть дуже ретельно складений образ. А ще білий колір, на жаль, має тенденцію сіріти і втрачати колишню яскравість.

Звісно, білі футболки можуть виконуватися з різних тканин, особливості прання яких можуть відрізнятися, але є кілька базових аспектів, що будуть актуальні для будь-яких матеріалів. До прикладу, завжди періть біле лише з білим. Не зі світлим, а саме з білим!

Щоб зберігати білий колір футболки яскравим, використовуйте для прання засоби з ензимами та кисневі відбілювачі. Засоби з хлором краще не використовувати, навіть якщо тканина дозволяє, адже це може призвести до пожовтіння футболки.

Це може бути не надто очевидним, але при пранні білих речей, в тому числі і футболок, не слід заповнювати барабан пральної машини занадто сильно — це допоможе краще видалити всі залишки засобів для прання і ретельніше прополоскати речі. До речі, з цією ж метою при виборі режиму прання краще віддати перевагу варіанту з додатковим полосканням.

Сушити білі футболки рекомендується на вулиці або при сонячному світлі в приміщенні. Це також допомагає зберігати білизну тканини довше. Що ж до плям, то їх з білої футболки завжди слід якомога раніше і обов'язково до загального прання! Інакше вони можуть в'їстись у тканину ще сильніше, а впоратися з ними буде ще складніше.

Жовті плями від поту

Характерні жовті плями в області пахв зазвичай з'являються на білих футболках через взаємодію поту, повітря та алюмінію, що є в антиперспірантах. Зайнятися видаленням подібних плям потрібно якомога раніше. Промийте тканину прохолодною водою, нанесіть на плями рідкий пральний засіб і потріть, а потім ще раз промийте. Повторіть у разі потреби.

Якщо плями встигли застаріти, спробуйте інший варіант. На 4 ст. л. соди візьміть 0,25 ст. теплої води і увітріть отриману суміш у плями. Залишіть на 2 години, потім виперіть звичайним способом.

Ще один варіант вирішення проблеми — використовувати суміш із води, соди та перекису водню у співвідношенні 1:1:1. Таку суміш залиште на плямах на 1 годину, потім виперіть футболку.

Що ще можна зробити? Спробуйте подрібнити пару таблеток аспірину, змішати з водою до отримання кашки і потім цю кашку нанести на плями за допомогою зубної щітки. Далі футболку можна випрати звичайним способом.

Жирні плями

Щоб успішно випрати з білої футболки жирні плями, важливо почати якомога раніше, адже чим довше плями залишатимуться на тканині, тим складніше їх вивести. Спочатку спробуйте пошкребти місця плям тупою стороною ножа, щоб видалити якомога більше жиру механічно. Далі нанесіть на плями трохи сухої соди або солі, які вберуть в себе частину жиру. Залишіть приблизно на півгодини.

Використовуйте мийний засіб для посуду. Нанесіть його в нерозбавленому вигляді на плями, потріть губкою і прополощіть тканину. Альтернативний варіант – господарське мило. Потріть таким милом плями, залиште на кілька годин, а потім виперіть футболку.

Плями крові

Найголовніше, що слід знати про видалення плям крові з білої футболки, - це те, що в жодному разі не можна використовувати гарячу або навіть теплу воду! Прати потрібно тільки з використанням прохолодної або навіть холодної води!

Свіжі плями зазвичай достатньо просто промити холодною проточною водою, щоб вони відійшли. Або ж можна нанести на пляму засіб для прання, господарське мило або відбілювач з ензимами, залишити на деякий час, а потім потерти і змити. Далі можна прати футболку повністю, але використовуйте знову ж таки тільки холодну або прохолодну воду.

Якщо плями крові старі, впоратися з ними буває в рази складніше. Тут може допомогти перекис водню чи знову господарське мило. Нанесіть вибраний засіб на пляму, дайте подіяти та змийте.

Плями червоного вина, кави

Якщо вам не пощастило пролити на білу футболку червоне вино, постарайтеся якомога раніше почати діяти. Промокніть пляму сухою серветкою або добряче посипте сіллю: чим менше встигне ввібратися в тканину вина, тим краще. Далі промийте пляму холодною водою, густо посипте харчовою содою і залиште на ніч або хоча б на кілька годин, а потім виперіть футболку.

Якщо пляма стійка, то може допомогти впоратися із ситуацією столовий оцет. Оцет (9%) розведіть водою у співвідношенні 1:1, нанесіть на винну пляму, залиште на 30 хвилин для дії. Потім виперіть футболку звичайним чином.

Якщо ви пролили на білу футболку кави, теж спочатку промокніть пляму і промийте тканину холодною водою. Потім спробуйте відіпрати пляму, використовуючи рідкий засіб для прання. Якщо такий варіант не підійшов, спробуйте варіант з оцтом, як для плям від вина.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7669