Дизайн квартири для здачі в оренду: яким він має бути?

06.04.2023 13:52

Дизайн квартири для здачі в оренду: яким він має бути?Сьогодні досить популярною практикою є придбання квартири (або навіть кількох квартир) спеціально для того, аби здавати в оренду. У цьому випадку дизайн інтер'єру доводиться продумувати не відповідно до власних уподобань, а в розрахунку на майбутніх мешканців. Давайте сьогодні поговоримо про те, яким має бути дизайн квартири для здачі в оренду.

Якщо ви купили квартиру в новобудові або ж у вас є вже «обжита» квартира, яку ви збираєтеся здавати, то вам треба добре подумати над тим, як саме її оформити, щоб, з одного боку, залучити платоспроможних та сумлінних орендарів, а з іншого — швидко та з мінімальними витратами усувати ушкодження у разі потреби.

Насамперед визначте, кому саме ви плануєте здавати квартиру, адже, погодьтеся, у молодого холостяка та сімейної пари з дитиною будуть зовсім різні потреби в організації житлового простору. Також враховуйте, звісно, і платоспроможність потенційних орендарів, адже розмір орендної плати повинен дозволити згодом повернути вкладені вами кошти в ремонт та дизайн інтер'єру.

Подумайте, кому буде по кишені розрахована вами орендна плата. Чим докладніше ви уявите портрет майбутнього квартиранта (або квартирантів), тим вище ваші шанси зрозуміти, чим саме його можна «зачепити»: незвичайним стилістичним рішенням інтер'єру, високою функціональністю і практичністю або ж максимальною доступністю в ціні.

Звісно, має ще значення, в якому саме будинку і районі знаходиться квартира. Якщо йдеться, скажімо, про нову квартиру сучасному ЖК в елітному районі, то майбутні орендарі очікують на відповідне оформлення. У той же час, якщо ви збираєтеся здавати в оренду стару квартиру з вторинного житлового фонду, то інтер'єр має сенс зробити швидше бюджетним.

Окрім іншого, відштовхуйтеся ще й від того, на яку оренду ви розраховуєте - подобову або довгострокову. Підхід до оформлення квартири у цих випадках буде зовсім різним. Наприклад, для квартири, яку планується здавати подобово, важливий унікальний інтер'єр з якоюсь «родзинкою», щоб виділитися серед інших подібних пропозицій орендодавців. При цьому в такій квартирі цілком можна обійтися без повноцінної кухні, тут не потрібна містка шафа для речей, не потрібна велика кількість декору.

Зате важливою є зазвичай наявність достатньої кількості спальних місць, а також можливість зробити прибирання у квартирі швидко та з мінімальними зусиллями. При цьому квартиру належить укомплектувати базовим набором побутової техніки, посуду, постільної білизни та рушників.

Якщо мова йде про здачу квартири в оренду на довгий термін, то зробити все варто з точністю до навпаки: у цьому випадку потрібна гарна кухня, де мешканці зможуть повноцінно готувати та зберігати продукти, потрібно достатньо вільного місця та меблів для зберігання різного домашнього «скарбу» і потрібен досить нейтральний дизайн, в який мешканці самі привнесуть індивідуальність завдяки декору та аксесуарам.

Варто зазначити, що в обох випадках у квартирі для здачі в оренду має сенс вибирати максимально практичні та довговічні матеріали для оформлення стін, підлог і стель, а також якісні, але в водночас не надто дорогі меблі. Наприклад, у кухні на підлозі можна укласти плитку, керамограніт або вініл, у кімнатах гарним вибором буде вініл, кварцвініл або ламінат. Для стін краще вибирати шпалери, що миються, або пофарбовану штукатурку, а стелі варто зробити натяжними або підвісними в один рівень.

Що ж стосується меблів, то важливо співвіднести її надійність і функціональність з ціною: базовим моделям за помірною ціною з матеріалів, що легко піддаються чищенню і реставрації, — цілковите «так», дорогим моделям на замовлення з ексклюзивних матеріалів – ні.

Якщо говорити про колірну гамму в дизайні інтер'єру квартири для здачі в оренду, то практично всі фахівці рекомендують віддати перевагу світлим нейтральним тонам, щоб візуально розширити простір. Основними можуть бути, скажімо, різні відтінки білого, сірого, бежевого, а внести «родзинку» можна за допомогою акцентної стіни контрастного кольору, незвичайних меблів або аксесуарів.

На закінчення зазначимо, що практичність в інтер'єрі квартири для здачі в оренду завжди має бути на головному місці. Наприклад, вам варто передбачити достатню кількість розеток, щоб майбутні мешканці могли легко підключити всі необхідні прилади і гаджети, не обплутуючи при цьому всю квартиру десятками метрів проводів від подовжувачів. Також важливо, щоб у квартирі була надійна гідроізоляція, якісна електропроводка, зносостійкі труби та сантехніка - це вбереже і ваших мешканців, і вас від багатьох проблем, у тому числі і з сусідами.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7502