Що таке хоумстейджинг та як він допомагає продавати житло

21.04.2023 15:56

Що таке хоумстейджинг та як він допомагає продавати житлоУгоди купівлі-продажу нерухомості завжди вимагають особливо відповідального підходу та не бувають швидкими. Однак якщо ви виставили житло на продаж вже дуже давно, а місяцями або навіть роками їм ніхто не цікавиться, можливо, вам потрібен хоумстейджинг. Про те, що це таке, і як за допомогою хоумстейджингу можна продати житло швидше та дорожче, мова докладніше піде далі.

На будь-який товар знайдеться свій покупець – це правда. Але як швидко це станеться і скільки вдасться на продажу заробити, залежить від цілого ряду факторів, серед яких важливу роль завжди відіграє вміння правильно піднести потенційним покупцям всі вигоди від придбання.

У випадку з продажом житлової нерухомості діє те саме правило: чим привабливішим буде в очах потенційних покупців виглядати об'єкт, тим швидше і охочіше вони його придбають, погодившись на встановлену продавцем ціну. Ось тільки, на жаль, навіть об'єктивно хороші квартири та будинки в рекламних оголошеннях або під час переглядів абсолютно не викликають бажання їх купити.

Чому? На це може бути багато причин, але якщо говорити про найпоширеніші, то це гори мотлоху, бруд, невдалі кольори та освітлення, неприємні запахи, неправильне зонування та надто індивідуальне оздоблення. Виправити ситуацію як раз покликаний хоумстейджинг, званий також мистецтвом передпродажної підготовки квартир і будинків.

Хоумстейджинг виконується з урахуванням естетичних, психологічних та маркетингових принципів з метою підвищення ефективності операцій із нерухомістю. На перший погляд може здатися, що хоумстейджинг — це якась нова тенденція на ринку нерухомості, але насправді подібна концепція почала використовуватися ще в 1970-х роках.

Хоумстейджинг не передбачає капітальних змін в інтер'єрі будинку чи квартири, а спрямований на підвищення привабливості для покупців вже наявних рішень. Наприклад, в процесі стейджингу можуть бути змінені освітлення, зонування та колористика приміщень, можуть бути прибрані або навпаки придбані додаткові меблі та аксесуари, можуть бути розставлені правильні точки фокусування і навіть додані певні аромати.

Головне завдання хоумстейджера - показати потенційним покупцям, як може виглядати нерухомість, яку їм захочеться придбати. Об'єкт мусить привабливо виглядати і на фотографіях у рекламних оголошеннях, і при переглядах наживо, людям важливо дати можливість відчути себе так, ніби вони вже здійснили покупку і можуть ось-ось в'їхати в квартиру або будинок і з повним правом назвати їх своїми.

Професійний хоумстейджинг виконують власне стейджери, які мають одночасно навички рієлтора, дизайнера інтер'єру, психолога та маркетолога. Результат роботи хорошого стейджера зазвичай каже за себе сам: якщо квартира чи будинок після хоумстейджингу швидко та вдало продані, то цей фахівець їсть свій хліб не дарма. Ось тільки проблема в тому, що не скрізь і завжди можна знайти такого професіонала, тому в деяких випадках можна спробувати виконати «постановку житла» самостійно.

Викидання мотлоху

Один із етапів так званого престейджингу — це розхламлення житла. Заберіть весь мотлох з будинку чи квартири. Реально весь! Все зламане та непотрібне безжально викиньте або здайте у переробку, а дорогі серцю речі відвезіть у гараж, на склад чи у своє нинішнє житло.

Деперсоналізація

Під таким прийомом як деперсоналізація мається на увазі «видалення» індивідуальності вашого інтер'єру. Майбутні покупці повинні мати можливість уявити на місці мешканців будинку чи квартири саме себе, а тому ваші фотографії, малюнки дітей та інші особисті елементи у приміщеннях потрібно прибрати. Але! Не перестарайтеся, адже вам потрібно зберегти атмосферу домашнього тепла та затишку.

Приміром, залиште трохи нейтральних аксесуарів, таких як ваза з квітами або кошик фруктів, свічки, декоративний текстиль, квіти в горщиках або красиві скатертини. Наголошуємо - трохи!

Дрібний недорогий ремонт

Оскільки ви продаєте своє житло, майбутні власники, найімовірніше, зроблять ремонт на свій смак, тож на перший погляд може здатися, що цілком допустимо залишити все, як є. Але насправді різні дрібні недоліки та поломки дуже впадають у вічі і знижують зацікавленість потенційних покупців.

Непрацюючі лампочки, дзеркала, що тріснули, розхитані дверні ручки, крани, що протікають, — все це вимагає заміни або ремонту. Також є сенс позбутися застарілих шпалер або перефарбувати стіни у світлий нейтральний колір.

Тільки стежте, щоб вартість внесення змін до інтер'єру житла за допомогою хоумстейджингу не перевищила розумні рамки. У середньому вважається нормальним витратити на передпродажну підготовку та ремонт не більше 1-5% від суми, за яку розраховуєте продати житло. З іншого боку, важливо враховувати, що грамотно виконаний хоустейджинг може підвищити ціну продажу на 5-15%, тож вам потрібно знайти баланс між вкладеннями та можливою вигодою.

Меблювання

Під час підготовки житла до продажу може бути дві крайності — залишити квартиру чи будинок заповненими меблями вщерть або навпаки водити потенційних покупців на перегляд у повністю порожнє житло. І те, й інше насправді погано.

Повністю обставлене житло може виглядати затісним, майбутнім покупцям при цьому складно буває в думках зробити перестановку або позбутися зайвих предметів. Зі свого боку, у порожньому житлі недоліки впадають у вічі сильніше, людям складно уявити, чи помістяться їх меблі сюди, а пусті кімнати здаються візуально меншими, ніж є насправді.

Обидва варіанти створюють психологічний дискомфорт для покупців, а також можуть провокувати їх на торг. Хоумстейджери радять залишати лише необхідний мінімум меблів, бажано в сучасному нейтральному дизайні та забарвленні.

Генеральне прибирання

У потенційних покупців має складатися враження, що до них у квартирі чи будинку ніхто не жив, щоб їм легше було уявляти себе на місці власників. Тому крім деперсоналізації важлива ще й кристальна чистота всіх приміщень. І в рамках самостійного хоумстейджингу вам обов'язково потрібно провести генеральне прибирання або навіть запросити професійних клінерів, які не тільки все відмиють та відчистять, а й зроблять повітря у приміщеннях свіжим, що є особливо актуальним для старого житлового фонду.

Приділіть увагу при прибиранні навіть найменшим деталям: все, на що може впасти погляд покупця або куди може дотягнутися його рука, має бути ідеально чистим і свіжим.

Фотосесія

Навіть «виправлений» за всіма правилами хоумстейджингу об'єкт може не сподобатися потенційним покупцям, якщо його невдало сфотографувати. Тому варто було б найняти професійного фотографа, що спеціалізується на зйомці інтер'єрів, аби отримати якісні знімки, які можна буде розміщувати в рекламних оголошеннях чи в каталозі агенції нерухомості.

Якщо ви готуєте житло до продажу самі та обмежені у коштах, можете спробувати сфотографувати все самостійно. Але тоді пам'ятайте кілька важливих правил:

  • знімки робіть лише при хорошому освітленні;
  • у кадрі не повинні перебувати члени сім'ї, вихованці, їжа;
  • фотографуючий не повинен відображатись у дзеркалі;
  • використовуйте штатив, щоб знімки були чіткими та незмазаними, а лінія горизонту — рівною;
  • вибудовуйте кадри так, щоб у центрі уваги був якийсь із елементів інтер'єру;
  • робіть кілька знімків кожного приміщення у різних ракурсах.

Грамотний хоумстейджинг дозволяє зробити так, щоб, приходячи в квартиру або будинок для перегляду з метою покупки, люди не відчували себе так, ніби прийшли до когось у гості. У той же час він націлений на максимально раціональне використання наявних ресурсів і не обов'язково повинен включати придбання додаткових меблів, аксесуарів або декору.