Правило трьох в інтер'єрі

04.01.2024 14:04

Правило трьох в інтер'єріНавіть якщо ви не є професійним дизайнером, ви все одно можете красиво оформити інтер'єр свого будинку чи квартири, якщо знатимете кілька основних прийомів і хитрощів. Наприклад, чи чули ви про правило трьох в інтер'єрі? Якщо ні, саме час дізнатися про нього докладніше.

Правило трьох у дизайні інтер'єру полягає в тому, що всі об'єкти, об'єднані в групи по 3, виглядають природно, гармонійно та привабливо. До речі, працює це правило не лише в оформленні приміщень, а й загалом у всіх сферах життя, проте сьогодні зупинимося саме на аспектах його практичного застосування в оформленні житлових приміщень.

Правило трьох є одним із базових у дизайні інтер'єру, оскільки саме композиції з 3 об'єктів здаються нам завершеними і не перевантаженими, до того ж непарне число краще сприймається нашою свідомістю. Однак якщо ви просто намагатиметеся навмання поєднувати ті чи інші предмети по три, далеко не факт, що у вас вийде той результат, на який ви розраховували.

Тож як саме слід використовувати правило трьох в інтер'єрі? Перш за все вибрані об'єкти повинні бути об'єднані за якоюсь однією або декількома ознаками. Наприклад, за розміром, кольором, текстурою, формою, призначенням тощо. Чим більше збігів, тим краще, але відмінності теж важливі — всі об'єкти не повинні бути повністю ідентичними між собою.

Правило трьох в аксесуарах

Мабуть, найпростіший спосіб реалізації правила трьох власноруч. Просто збирайте предмети декору в композиції по три штуки з урахуванням їхніх схожостей та відмінностей та насолоджуйтесь отриманим результатом. Три вази, три подушки, три тарілки, три топіарії - будь-які варіанти будуть виглядати стильно. І, до речі, можна поєднувати аксесуари в композиції, де кількість не дорівнює, а кратна трьом, тобто по 6, 9, 12 предметів тощо.

Правило трьох у меблях

Меблі, згруповані по три предмети, найчастіше навіть продаються вже готовими наборами, оскільки саме такі композиції вважаються найбільш вдалими. Диван і пара крісел до нього або, скажімо, два крісла та журнальний столик, ліжко та дві тумбочки – ці приклади вам напевно добре відомі. Якщо купуєте меблі не в наборі, а хочете скласти композицію самостійно, нехай предмети поєднує загальний стиль, кольорова гама або текстури, що використовуються.

Правило трьох у кольорах

Правило трьох у цьому випадку реалізується часто як поєднання основного, додаткового та контрастного кольорів. Контрастний колір буде акцентним, і його потрібно показати на трьох різних поверхнях, щоб «вписати» в інтер'єр. Використовувати кольори відповідно до правила трьох можна при оформленні стін, при підборі текстилю, при виборі меблів та інш.

Правило трьох у текстилі

Штори на вікнах, оббивка м'яких меблів, килими, диванні подушки, пледи, покривала - все це може дуже вдало поєднуватися між собою, якщо застосувати просту формулу, засновану на правилі трьох: три візерунки + три масштаби + три поверхні = відмінний результат.

Правило трьох у настінному декорі

Використовувати в настінному декорі елементи, що підкоряються правилу трьох, - чудова ідея. Скажімо, прикрасьте стіну трьома картинами або постерами, що поєднуються між собою (триптих), трьома світильниками, трьома панно, трьома дзеркалами тощо.

Зауважте, що правило трьох хоч і є базовим, а також універсальним по застосуванню, але ніколи не має сприйматися як суворе зобов'язання: так, з ним інтер'єр може виглядати краще, але без нього можна обійтися. До того ж завжди беріть до уваги масштаб використовуваного простору та предметів. Наприклад, немає сенсу ставити на маленький кавовий столик три вази тільки заради того, щоб дотриматись цього правила, а краще використовувати інші прийоми та стилістичні правила в такому випадку.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7704