Як можна оновити стару шафу своїми руками

06.03.2024 16:13

Як можна оновити стару шафу своїми рукамиБуває так, що наявна добротна шафа ще цілком придатна для використання, але її старий і пошарпаний вигляд змушує задуматися про покупку нової. Але що, якщо не купувати нову шафу, а спробувати подарувати друге життя тій, яка є? Ми розповімо вам сьогодні, як можна оновити стару шафу своїми руками і що для цього може бути потрібно.

У вітчизняних умовах у «переробку» найчастіше йдуть старі радянські лаковані шафи, які в нинішніх інтер'єрах виглядають, прямо скажемо, гнітюче. Тим часом, їх корпуси ще доволі міцні, стан хороший і все, що їм потрібно, - це трохи свіжіший і сучасніший зовнішній вигляд. Що можна зробити у такому разі?

Для початку оцініть стан вашої шафи, щоб зрозуміти, який має бути обсяг реставраційних робіт. Перевірте стан корпусу та дверей, огляньте дверні петлі та іншу кріпильну фурнітуру, перевірте, в якому стані полиці, штанга для вішаків, ящики тощо.

Окресліть собі приблизний план наступних дій. Оцініть, скільки займе часу переробка і скільки потрібно вкласти в неї коштів. Наприклад, одна справа, якщо шафу потрібно лише перефарбувати зовні, і зовсім інша, якщо потрібно замінити або відремонтувати висувні ящики, змінити полиці, змінити конфігурацію шафи та інш.

Послідовність робіт з оновлення старої шафи може бути різною, але рекомендуємо почати з ремонту або заміни всіх елементів, які цього потребують. Особливу увагу приділіть дверним петлям, щоб всі дверцята висіли рівно, добре зачинялися і відчинялися. Також замініть напрямні для ящиків, якщо потрібно, замініть або відремонтуйте полиці.

Якщо з внутрішнім вмістом шафи все гаразд, то можна відразу зайнятися переробкою її дверей та фасадів. Найпоширеніший сьогодні спосіб оновити стару шафу - це просто перефарбувати її. Для такої переробки потрібно перш за все визначитися з кольором і видом фарби, що планується використовувати.

У домашніх умовах для оновлення шаф найчастіше застосовуються акрилові, алкідні або олійні фарби, причому вибір найбільш відповідного варіанту залежить від того, з якого саме матеріалу зроблено шафу. Наприклад, для шаф з ДСП використовуються переважно акрилові фарби, а шафи з масиву дерева фарбуються алкідними фарбами або, що рідше, олійними.

Перед нанесенням будь-якої фарби шафу необхідно підготувати. З неї слід прибрати весь вміст, все «начиння». Якщо є така можливість, шафу бажано повністю розібрати, щоб фарбування було якомога рівномірнішим і ретельнішим. А якщо розібрати шафу не вийде, то підготуйте робоче місце так, щоб було достатньо вільного простору, була можливість провітрити приміщення і ви могли захистити навколишні предмети від бризок фарби.

Видаліть з поверхонь, призначених для фарбування, все забруднення, все добре знежирте. Якщо є сколи або тріщини, зашпаклюйте їх за допомогою акрилової шпаклівки для деревини. Після висихання шпаклівки зашкурьте поверхню, щоб поліпшити адгезію фарби.

Для цього потрібен наждачний папір з різною зернистістю: спочатку обробляйте всі поверхні папером великого зерна, а потім переходьте на дрібне. Якщо є, використовуйте шліфувальну машинку, - це полегшить і прискорить процес. Зверніть увагу, що якщо поверхні шафи лаковані, то для зняття шару лаку можуть стати в нагоді так звані змивки.

Підготовлену поверхню шафи ретельно знежирте та заґрунтуйте. Грунт потрібен для того, щоб фарба краще лягала, його найзручніше наносити за допомогою малярського валика. Коли ґрунт просохне, можна переходити безпосередньо до фарбування шафи, використовуючи або малярський валик, або пензлі різних розмірів. Фарба зазвичай наноситься в 2-3 шари, кожному з яких слід дати повністю висохнути перед нанесенням наступного.

Поверх висохлої фарби шафу слід покрити лаком, який може бути як глянцевим, так і матовим. Лак теж наноситься в 2-3 шари, він потрібний, щоб подовжити термін служби фарби. Коли лак висохне, можна приступати до збирання шафи, за необхідності змінюючи зовнішню фурнітуру на сучасну.

Варто відзначити, що досить часто для надання старій шафі бажаного вигляду буває доречно додати кілька декоративних елементів, які «впишуть» оновлену шафу у ваш інтер'єр. Наприклад, іноді дверцята шафи обрамляються багетами, прикрашаються ліпниною, розписуються через трафарет. Також можливий варіант з декупажем поверхонь шафи, нанесенням кракелюру або штучним старінням, коли шафі навмисне надають потертого вигляду.

Крім іншого, при оновленні шафи в домашніх умовах на її дверцята можна додати одне або кілька дзеркал, а ще дуже популярною практикою є додавання спеціальних грифельних поверхонь, на яких потім можна писати або малювати крейдою.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7751