Візуальний шум в інтер'єрі: чим шкідливий і як позбутися?

14.03.2024 14:11

Візуальний шум в інтер'єрі: чим шкідливий і як позбутися?Чи звертали ви увагу, що часом навіть після найретельнішого прибирання відчуття чистоти та порядку в будинку чи квартирі так і немає? Можливо, вся справа в так званому візуальному шумі, за наявності якого приміщення здається захаращеним, неохайним і негармонійним. Сьогодні ми розповімо вам про те, що таке візуальний шум в інтер'єрі, чим він шкідливий і як його можна позбутися.

Деталі в стилі інтер'єру важливі, але коли їх занадто багато, вони різнорідні і взагалі не поєднуються між собою, то створюється відчуття візуальної «какофонії»: погляд постійно чіпляється то за один, то за другий, то за третій предмет, кожен із яких буквально «кричить» і стає складно зосередитися на чомусь.

Справа в тому, що візуальні сигнали, навіть найслабші, мозок постійно обробляє, хочете ви того чи ні. Коли таких сигналів стає занадто багато, це дуже втомлює, стає важче сконцентруватися на чомусь, створюється відчуття, що весь час щось відволікає. При цьому ніяке прибирання не допомагає позбавитися проблеми: всі предмети начебто на своїх місцях, але вони настільки «перетягують» на себе увагу строкатістю, що все одно не вдається позбутися відчуття цілковитого безладу в приміщенні.

До візуального шуму легко звикнути, і здається, що він ніяк не впливає на життя, але це не так. Крім того, що він заважає навести чистоту та порядок у будинку чи квартирі, він ще й перешкоджає виконанню різних важливих завдань, що потребують концентрації уваги, а також не дає нормально розслабитися, змушуючи мозок «фоново» обробляти безліч візуальних сигналів.

Найбільш, мабуть, характерні приклади візуального шуму в інтер'єрі - це магнітики на холодильнику, численні пакетики та баночки на відкритих полицях кухонних шаф, ряди різномастих флакончиків та баночок у ванній кімнаті: згадайте, як навіть у найакуратнішому та мінімалістично оформленому приміщенні від подібних предметів створюється враження захаращеності, нестачі простору!

Магазинні упаковки, що використовуються як тара для зберігання чого-небудь, також можуть бути візуальним шумом. Взагалі дарувати друге життя речам — це дуже корисна з погляду турботи про навколишнє середовище ідея. Але в інтер'єрі безліч різноманітних брендованих коробочок, флакончиків або баночок створює потужний візуальний шум. І якщо ви вирішили використовувати магазинні упаковки як контейнери, корисно трохи «знеособити» їх, перефарбувавши, обклеївши папером або обтягнувши тканиною.

Етикетки, наклейки, цінники, які залишаються на різних предметах після покупки, — ще один варіант візуального шуму. Вони дуже яскраві і строкаті, зовсім не гармоніюють з навколишнім простором і звертають на себе зайву увагу. Від подібних елементів візуального шуму варто позбутися без жалю.

Дрібні сувеніри на кшталт статуеток, свічників — наступний варіант. Звичайно, самі по собі сувеніри нічого поганого не роблять, але коли їх на увазі занадто багато, всі вони різномасті і ніяк не поєднуються між собою, то неминуче створюється відчуття захаращеного простору. Залишіть на увазі буквально кілька екземплярів, які добре вписуються в інтер'єр, а все інше легко можна сховати у шафі чи непрозорому органайзері.

Для багатьох це досить несподівано, але ще один вид візуального шуму — це книги. Хтось може обуритися, що книжки дуже цінні та корисні, хіба ж вони можуть бути візуальним шумом? Але насправді так і є: книги зі строкатими обкладинками, розставлені та розкладені вроздріб, створюють враження безладу на полиці чи шафі. Якщо ви хочете зменшити у своєму інтер'єрі візуальний шум, рекомендується на видноті залишати лише кілька книг в однотонних обкладинках, які ви саме зараз читаєте і які мають бути під рукою, тоді як решту можна заховати у закриту шафу.

До речі, будь-які закриті системи зберігання та непрозорі органайзери, коробки та кошики — ваші найкращі друзі, коли йдеться про боротьбу з візуальним шумом в інтер'єрі. А також дуже допомагають перемогти візуальний шум диспенсери нейтрального кольору та непомітного вигляду, призначені для рідких миючих засобів, однотонний текстиль у ванній або спальні, розфасовані за виконаними в єдиному стилі баночками та контейнерами сипучі продукти та спеції.

Крім того, можна прибрати з очей дрібну побутову техніку на кухні, не перевантажувати приміщення горщиками з кімнатними квітами, якщо вони є, зменшити кількість декоративних подушок на дивані у вітальні, «розвантажити» все відкриті полиці на стелажах та сервантах, зайнятися органайзингом проводів та кабелів від побутової техніки чи подовжувачів. Намагайтеся, щоб тільки речі, якими ви користуєтеся постійно, залишалися на видних місцях, а для решти домашнього начиння підберіть відповідні способи зберігання.

Візуальний шум здатний зіпсувати навіть найретельніше продуманий інтер'єр, і якщо його не виходить позбутися повністю, то варто хоча б зменшити його рівень. Наприклад, найбільш відчутно «шумлять» завжди предмети, розташовані на горизонтальних поверхнях, таких як полиці, столи, комоди, підвіконня або підлога. Якщо ви не хочете надто багато приділяти сил та часу боротьбі з візуальним шумом, то просто постарайтеся прибрати максимальну кількість предметів з таких поверхонь, і ситуація вмить покращиться.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7758