Як зробити бісквітний мох для декору торта

09.02.2023 12:42

Як зробити бісквітний мох для декору тортаСпечений власноруч торт завжди хочеться зробити не лише смачним, а й гарним. Для цього використовуються різні декоративні прийоми й матеріали, наприклад, такі як бісквітний мох. Сьогодні пропонуємо вам дізнатися, як зробити бісквітний мох для торта в домашніх умовах.

Бісквітний мох, молекулярний мох, молекулярний бісквіт, мох для торта, мох для декору — це назви їстівної прикраси для тортів та інших десертів, схожої на вигляд справжній мох . Така прикраса використовується в оформленні різних тематичних тортів, де потрібно зобразити мох або траву, а також широко застосовується у фантазійному декорі.

Невідомо точно, хто придумав робити мох із бісквіту для прикраси десертів, проте ідея швидко знайшла шанувальників як серед професійних кондитерів, так і серед звичайних господарок. А все тому, що зробити подібний декор досить просто, маючи під рукою звичайний ручний міксер та мікрохвильову піч.

Приготуйте за особливим рецептом бісквітне тісто, пофарбуйте його в потрібний відтінок зеленого або будь-якого іншого кольору, розлийте по паперових стаканчиках, заповнюючи їх приблизно на третину, і відправте в мікрохвильову піч на 1-2 хвилини за максимальної потужності. Далі вам залишиться лише остудити ваш мох, перевернувши стаканчики вгору дном, і потім розрізати стаканчики й дістати пишний бісквіт із характерною текстурою.

Рецепти молекулярного моху бувають різними, але найчастіше вони включають яйце, глюкозний чи інвертний сироп або мед, цукор, борошно, розпушувач та харчовий барвник. Для алергіків є також варіанти бісквітного моху без яєць та меду. Головний секрет «правильного» моху для декору — у максимально якісному збиванні яєчної маси: вона має бути дуже пишною та повітряною, тому вручну, на жаль, потрібного результату не досягти.

Крім того, не рекомендується виключати з рецепту глюкозний або інвертний сироп чи мед — саме ці інгредієнти відповідають за отримання характерної текстури бісквітного моху. Якщо берете мед, враховуйте, що він може надавати тесту власного відтінку, тому постарайтеся знайти найсвітліший варіант. При додаванні в тісто він, до речі, має бути рідким, тому якщо мед зацукроався, попередньо розтопіть його на водяній бані.

Найпопулярніший рецепт молекулярного моху для декору тортів розрахований на 1 яйце, 30 г меду або сиропу, 12 г цукру, 25 г борошна та 5 г розпушувача. Ретельно збийте яйце із цукром і сиропом чи медом, додайте харчовий барвник. Борошно просійте з розпушувачем і додайте в яєчну масу, перемішайте до однорідності.

Якщо вам потрібен рецепт бісквітного моху без яєць та меду, спробуйте такий варіант. На 65 г непідсолодженого яблучного пюре візьміть 25 г цукру, 30 мл пахти, 30 г борошна, 1,25 ч. л. розпушувача, 0,25 ч. л. соди, 1 ст. л. оцту та харчовий барвник бажаного кольору. Пюре змішайте із цукром і пахтою, додайте гашену оцтом соду, потім додайте змішане із розпушувачем борошно. У кінці додайте барвникі перемішайте.

Готове тісто використовуйте відразу ж, інакше воно може осісти. Для випічки використовуйте одноразові паперові стаканчики для напоїв, оскільки саме в них тісто пропікається рівномірно і швидко. Не перетримайте тісто в мікрохвильовій печі, інакше воно може потемніти і набути горілого запаху.

Чи можна випікати бісквітний мох у духовці, якщо мікрохвильової печі немає? Так, можна спробувати. Випікайте мох у паперових капсулах або силіконових формах для капкейків протягом 4-5 хвилин при температурі 220-240°С, наповнюючи їх не більше ніж на 1/3. Обов'язково потрібно стежити за бісквітом під час випікання – він дуже легко згорає.

Готовий бісквітний мох можна використовувати в декорі на власний розсуд. Як правило, його вручну поділяють на шматочки довільної форми і викладають на покритий кремом або глазур'ю торт або на підкладку навколо торта. Отримані «острівці» моху особливо добре підходять для лісової чи морської тематики оформлення, але можна використовувати їх у будь-якому іншому дизайні.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7454