Як готувати брускети в домашніх умовах

08.08.2023 12:32

Як готувати брускети в домашніх умовахУ меню будь-якого ресторану чи кафе, де подають страви європейської кухні, майже, напевно, знайдеться хоча б парочка позицій із брускетами. Така популярна італійська закуска-антіпасто зазвичай подається перед основними стравами і виглядають надзвичайно апетитно. Сьогодні про те, як готувати брускети в домашніх умовах, мова докладніше піде далі.

Спочатку брускети були стравою для простого народу і були поширені в центральній частині Італії. Місцем їх народження неофіційно вважається Умбрія, але за право вважатися батьківщиною брускети ще сперечаються також регіони Лаціо та Тоскана. Втім, це вже й не важливо, адже такий різновид відкритих бутербродів став нині популярний не тільки в Італії, а й у всьому світі.

Класична брускета являє собою підсушену і підсмажену скибочку чіабатти, натерту зубчиком часнику і приправлену сіллю та оливковою олією. Колись це була їжа для бідняків та роботяг, які намагалися знайти спосіб покращити смак вже трохи черствого домашнього хліба, але сьогодні це страва, яку прийнято подавати у ресторанах високої кухні.

Як так сталося, що простонародний італійський бутерброд перетворився на вишукану страву? Весь секрет у тому, що до «стандартної» брускети можна додавати різні топінги і отримувати унікальні поєднання смаків і текстур, які оцінять навіть найдосвідченіші гурмани.

Втім, домашні брускети можна зробити з будь-якими доступними продуктами, які тільки знайдуться у вас в холодильнику або найближчому до будинку магазині. Наприклад, особливо популярними є брускети з помідорами, базиліком, моцарелою та іншими видами сиру, різними видами м'яса. А якщо ви хочете подати брускети до святкового столу, спробуйте зробити їх з креветками, тунцем, прошуто чи хамоном, сирами з благородною пліснявою тощо.

Нижче пропонуємо вашій увазі кілька найбільш популярних ідей для приготування брускет в домашніх умовах.

Брускета з в'яленими томатами та авокадо

Піджарена на грилі і натерта часником скибочка чіабати + вершковий сир + слайси авокадо + в'ялені томати — ось рецепт вишуканої брускети і готовий. За бажанням брускету можна посипати подрібненою свіжою зеленню.

Брускета з інжиром, рікотою та руколою

Для такої брускети скибочки хліба потрібно змастити оливковою олією та підсушити в духовці близько 5-6 хвилин до хрумкості. Рікоту слід посолити і поперчити, збити в блендері до однорідності, а потім отриманою масою необхідно змастити хліб, зверху викласти скибочки свіжого інжиру, присипати базиліком, розмарином та руколою, а потім полити невеликою кількістю оливкової олії та меду. Вуаля!

Брускета з хамоном, грушею та вершковим сиром

Таку брускету можна подати як до ранкової кави, так і на святковий стіл. Обсмажте скибочку хліба на сухій сковороді, змастіть вершковим сиром, зверху покладіть тонку скибочку очищеної стиглої груші, слайс хамона і листок руколи. Готово!

Брускета з лососем, авокадо та яйцем-пашот

Подібний варіант особливо гарний для ситного сніданку. Для брускети на скибочку підсушеного хліба необхідно викласти слайс авокадо, а потім слабосоленої або копченої лососевої риби. Далі слід викласти яйце-пашот, додати сіль і перець, полити голандським соусом і за бажання посипати насінням кунжуту або чиа, а також прикрасити крес-салатом.

Брускета з прошуто та персиками

Для такої брускети достатньо збризкати скибочки хліба оливковою олією та підсмажити на сухій сковороді до рум'яності, потім змастити вершковим сиром, посипати нарізаним кубиками персиком і доповнити скибочкою прошуто, а також листочком руколи. Закуску слід відразу подати до столу.

Брускета з грибами та буратою

Бурата - італійський свіжий сир, який схожий на моцарелу, але всередині містить ніжну вершкову начинку страчатела. Бурата відмінно підходить для приготування брускет, наприклад, вона буде гарна в поєднанні із маринованими в оливковій олії з часником, розмарином та цедрою лимона грибами шиїтаке та лисичками. Гриби потрібно замаринувати протягом години, потім запекти в духовці або приготувати на грилі та викласти на підсушені скибочки хліба. Зверху залишиться викласти бурату і прикрасити брускети листочками шавлії.

Брускета з креветками та пастою з авокадо

Для брускети з авокадо, часнику, лимонного соку, цибулі-шалоту та оливкової олії приготуйте в блендері пасту. Цією пастою змастіть обсмажені на сухій сковороді з двох боків скибочки хліба, додавши нарізані кубиками помідори і авокадо, викладіть підсмажені до рум'яності креветки, полийте бальзамічним кремом, прикрасьте зеленню.

Брускета з сиром брі, карамелізованою грушею та горіхами

Візьміть соковиту, але досить тверду грушу, наріжте скибочками та карамелізуйте в цукрі з вершковим маслом. Скибочку чіабати підрум'яньте на сковороді без олії, зверху викладіть скибочки сиру брі або камамбер, додайте карамелізовану грушу і посипте подрібненими горіхами. Готово!

Брускета з динею та беконом

Дуже незвичайне поєднання, яке подарує справжнє буйство смаків. Стиглу динну м'якоть наріжте скибочками, загорніть у смужки сирокопченого бекону і обсмажте на сковороді до рум'яності. Скибочки хліба підсушіть, змастіть вершковим сиром, зверху викладіть диню в беконі. Прикрасьте зеленню.

Брускета з томатами, оливками та кедровими горіхами

Вегетаріанська чи пісна версія брускети. Змішайте нарізані кубиками помідори, нарізані кружальцями оливки та подрібнену зелень петрушки, додайте сушений орегано, трохи цукру, солі та сухого часнику, полийте оливковою олією. Перемішайте, викладіть на підсушені скибочки хліба, полийте бальзамічним соусом. Готово!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7603