Чим замінити загусник для сметани та вершків у домашніх умовах

14.08.2023 14:15

Чим замінити загусник для сметани та вершків у домашніх умовахСметана та вершки часто використовуються для приготування кремів, якими начиняють та прикрашають торти, тістечка та інші десерти. Але отримати крем бажаної консистенції буває важко без спеціального загусника, а коли його під рукою не виявилося, доводиться думати, чим замінити такий загусник для сметани і вершків в домашніх умовах.

І сметана, і вершки можуть бути збиті в густу кремову масу, якщо в них достатньо високий вміст жиру — від 30% і більше. Менш жирні вершки та сметана, на жаль, не збиваються в густий крем, що добре тримає форму, а залишаються рідкими.

Згущувач дозволяє вирішити цю проблему і збити в рельєфний крем навіть вершки та сметану жирністю близько 20-25%. Користуватися подібним продуктом досить просто: потрібно лише додати загусник у вказану на упаковці вихідну кількість вершків або сметани і збити міксером до бажаної густоти.

Але як бути, якщо загусник у потрібний момент закінчився або його взагалі не вдається знайти в магазинах? Чи можна його замінити, використовуючи доступні інгредієнти? На щастя, так, причому вам не потрібні якісь дорогі чи рідкісні продукти. Більше того, є способи, що дозволяють обійтися взагалі без загусника навіть у випадку, якщо у вас тільки сметана або вершки з жирністю не більше 15-20%.

Наприклад, сметану для загущення можна «відвісити», тобто помістити в складену кілька шарів марлю, згорнути в вузлик і підвісити над ємністю, в яку буде стікати сироватка. Найкраще залишити сметану підвішеною в холодному місці на всю ніч — на ранок отримаєте густий продукт, який чудово зіб'ється в крем.

Що стосується вершків, то їх можна «загустити», підвищивши їхню жирність за допомогою вершкового масла. Потрібно прогріти вершки з натертим на тертці маслом, ретельно збити блендером з ножами, накрити харчовою плівкою в контакт і прибрати в холодильник мінімум на 8 годин. Після цього вершки можна збивати - загусник не буде потрібен.

Зрозуміло, що подібні способи підійдуть лише в тому випадку, коли у вас є достатньо часу для очікування результату. А от якщо вам потрібен загусник для сметани та вершків прямо зараз, то тримайте кілька порад про те, чим його замінити швидко.

Якщо ви поглянете на склад будь-якого загусника для вершків або сметани, що продається в магазині, то ви там побачите найчастіше тільки один-єдиний інгредієнт - модифікований крохмаль. Відповідно, для домашнього замінника загусника вам знадобиться крохмаль. Звісно, модифікований під рукою навряд чи знайдеться, а ось звичайний картопляний чи кукурудзяний - так.

Щоб загустити сметану чи вершки крохмалем, краще вибрати картопляний. Змішайте крохмаль із цукровою пудрою в пропорції 2:1 і додайте в сметану або вершки так само, як і магазинний загусник. Тільки враховуйте, що присмак крохмалю в готовому кремі може відчуватися, особливо якщо спробувати загустити подібним способом нежирні вершки або сметану, адже в цьому випадку доведеться використовувати досить багато крохмалю.

Альтернативний варіант домашнього загусника - лимонний сік. Рекомендується для загущення 500 мл вершків використовувати 0,5 ч. л. лимонного соку, причому додавати сік під час збивання бажано буквально по краплині, ретельно стежачи за процесом. Збільшувати кількість соку не рекомендується, щоб не зіпсувати смак готового крему.

Можна об'єднати обидва замінники в один, щоб отримати максимально ефективний домашній загусник сметани та вершків. Тобто беріть відразу і крохмаль з цукровою пудрою, і лимонний сік, якщо хочете, щоб вихідний продукт збився вже точно. Або ж ви можете скористатися ще однією альтернативою і вибрати для загущення желатин.

Желатин діє інакше, ніж крохмаль, при його використанні утворюється драглиста маса. Тому загущати вершки або сметану для крему желатином важливо правильно, щоб не отримати желе. Так, потрібно на 200 мл вершків або сметани взяти 1 ч. л. желатину і дати набрякнути, після чого суміш потрібно прогріти до розчинення желатину, але в жодному разі не доводити до кипіння.

Отриману суміш слід остудити і при збиванні 400 мл вершків або сметани поступово влити в основну масу. Збивати необхідно до тих пір, поки маса не загусне до необхідної консистенції. Важливо, щоб вихідні продукти були холодними — це допоможе швидше стабілізувати масу.

Як бачите, замінити загусник для сметани та вершків у домашніх умовах досить просто. Однак, заради справедливості, варто зазначити, що результат все ж таки не буде повністю аналогічний тому, що вийде при використанні магазинного загусника. Так що найкраще ще до приготування задуманої страви переконатися в наявності всіх потрібних за рецептом інгредієнтів або вибрати відповідну альтернативу крему.

Приміром, замість «чистого» сметанного або вершкового крему для десертів можна вибрати дуже смачний крем «Пломбір», крем-чиз або, скажімо, ганаш. А також можна приготувати на основі нежирної сметани або вершків крем-суфле, який можна використовувати в прошарку торта чи тістечка і який добре триматиме форму після застигання в холодильнику.

За матеріалами: