Як зробити домашні бульйонні кубики

08.09.2023 13:38

Як зробити домашні бульйонні кубикиСмачний наваристий бульйон лише за пару хвилин? Фантастика, чи не так? Але не з бульйонними кубиками власного виготовлення! Ми розповімо вам сьогодні, як зробити домашні бульйонні кубики, щоб у вас завжди була можливість легко і швидко зварити ситний супчик для себе і близьких.

Ще 1882 року швейцарський підприємець Юліус Маггі додумався виготовляти та продавати бульйонний концентрат у вигляді кубиків, щоб бідняки могли швидко приготувати поживний суп, не маючи грошей на справжнє м'ясо. Пізніше такий продукт набув популярності як один із компонентів солдатського сухпайка, а потім став позиціонуватися як засіб економії часу та сил для домогосподарок, адже кубик досить просто розчинити у киплячій воді, щоб отримати бульйон.

У 1990-ті роки на вітчизняних просторах популярність бульйонних кубиків просто зашкалювала, але потім пішла на спад. Сьогодні про подібний концентрат вже мало хто згадує, а дарма, адже ідея швидкого приготування бульйону в наші дні є надзвичайно актуальною.

Щоправда, бульйонні кубики промислового виробництва, на жаль, виготовляються зовсім не зі справжнього якісного м'яса, риби, грибів і тощо. Натомість у їх складі в основному містяться гідролізовані білки, отримані найчастіше з кісток, рогокопитного борошна, низькосортного м'яса або риби, субпродуктів або сої, поєднані з гідрогенізованими жирами, загусниками, харчовими ароматизаторами і підсилювачами смаку, а іноді також і барвниками.

І хоча деякі виробники все ж таки додають у свої кубики якусь частину випареного м'ясного, грибного або рибного бульйону і навіть включають до складу трохи сушених овочів, все ж навряд чи можна вважати подібну продукцію справді натуральною та корисною.

Якщо ви хочете мати можливість приготувати смачний бульйон за лічені хвилини, але не готові ризикувати здоров'ям, використовуючи магазинні кубики, є відмінне рішення — зробити власні бульйонні кубики зі 100% натуральної сировини . Так, такі кубики доведеться зберігати в морозилці, зате ви будете абсолютно впевнені в їх якості та відмінних смакових властивостях.

Що вам знадобиться? Залежно від конкретного рецепту ви можете взяти курятину, яловичину, баранину, качку, індичатину, кролятину, свинину, рибу чи гриби для основи, а також різні овочі та спеції, включаючи, наприклад, цибулю, моркву, селеру, петрушку, кріп, чорний перець, лавровий лист, куркуму, часник та інш. За бажання в домашні бульйонні кубики можна відразу додати сіль, і тоді при їх подальшому використанні солити страви вже не потрібно.

Приготувати бульйонні кубики можна двома основними способами. Перший спосіб полягає в тому, що ви готуєте бульйон, уварюєте його 2-3 години, щоб він став концентрованим, проціджуєте і після охолодження розливаєте по формах і відправляєте в морозилку. Другий спосіб відрізняється тим, що проціджувати нічого не треба, а бульйон пюрується разом з усіма інгредієнтами і вже в такому вигляді розкладається по формах для заморозки.

Для заморожування бульйонних кубиків зручно використовувати формочки для льоду, проте якщо їх немає — не біда, адже можна використовувати будь-який контейнер або глибоку тацю. Вилийте або викладіть ваш концентрат в ємність, розрівняйте, заморозьте майже повністю, розріжте на кубики і потім кожен кубик загорніть у шматочок фольги і складіть в пакет або контейнер для зберігання. До речі, термін зберігання домашніх бульйонних кубиків у морозильній камері може становити від 6 місяців до року.

Як використовувати домашні бульйонні кубики після приготування? Так само, як і кубики промислового виробництва: візьміть від 0,5 до 2 л окропу і розчиніть 1 кубик (залежить від розміру), після чого бульйон готовий і можна вживати його відразу або використовувати для приготування перших і будь-яких інших страв на свій розсуд.

Домашні бульйонні кубики хороші тим, що ви можете повністю контролювати їх склад і вибирати для них саме ті інгредієнти, які підходять вам. Але якщо хочеться саме максимальної подібності до смаку з магазинними варіантами, то спробуйте додати в рецептуру своїх кубиків трохи мармайту (або веджимайту) — пряної пасти на основі дріжджового екстракту, насиченої тією самою глутаміновою кислотою, з якої отримують харчові добавки, що є підсилювачами смаку.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7618