Як і з чим їсти пармезан: корисні поради

13.11.2023 14:36

Як і з чим їсти пармезанЗнаменитий пармезан в Італії часто називають королем сирів. Його характерний смак та текстура завоювали шанувальників по всьому світу, і нині є безліч різних страв, у яких такий сир буде особливо доречним. Про те, як і з чим їсти пармезан, розповімо вам докладніше.

Пармезан є італійським сортом твердого витриманого сиру. Він відзначений знаком якості DOP, тобто захищений за походженням: тільки сир, виготовлений у провінціях Парма та Реджо-нель-Емілія, має право називатися пармезаном. Італійською сир називається parmigiano reggiano, що якраз і означає «пармсько-реджійський».

Пармезан має ламку текстуру, кришиться при нарізанні. Його смак ніжний, з пікантним післясмаком. Чим довше витримується сир, тим більш виражений його характер. Свіжим вважається пармезан, витриманий від 12 до 18 місяців, старим - від 18 до 24 місяців, а дуже старим - від 24 до 36 місяців. Ціна на цей сир, до речі, залежить від витримки: старіші сири коштують дорожче свіжіших.

На виготовлення 1 кг пармезану йде більше 10 л молока, причому не будь-якого, а отриманого тільки в період з початку квітня до середини листопада у провінціях Парма, Реджо-нель-Емілія , Модена, Болонья та Мантуя. При виробництві цього сиру багато операцій виконуються вручну, а якість сиру ретельно перевіряється. І лише ті головки, які повністю відповідають умовам спеціального стандарту, набувають права продаватися як пармезан.

У результаті ціна цього сиру, безперечно, не може бути низькою. І якщо під рукою у вас опинився пармезан, варто приділити увагу питанню його «правильного» вживання, щоб насолодитися ним і розкрити його потенціал на всі 100%. Ось що для цього треба знати.

Вживати пармезан прийнято насамперед як смакову добавку до найрізноманітніших страв. Пармезаном, натертим на дрібній тертці, можна посипати піцу, пасту, салат, запечене м'ясо, рибу і т.п. Зазвичай пармезан продається відразу в тертому вигляді і досить посипати страву буквально парою дрібок сиру, щоб вона заграла новими нотками смаку.

Також пармезан виступає в якості самостійної закуски. Він чудово поєднується з інжиром, грушами, волоськими горіхами, виноградом. А також його можна збризкати кількома краплями бальзамічного оцту - вийде просто чудове поєднання. Для сирних тарілок пармезан часто нарізається тонкими слайсами нерівної форми.

Є певні правила та традиції у поєднанні пармезану з іншими продуктами та використання у кулінарії. Наприклад, якщо мова про молодий сир з витримкою 12-18 місяців, то такий пармезан вважається найбільш підходящим для сирної нарізки або начинки м'ясних рулетів, його добре поєднувати зі свіжими соковитими фруктами.

Якщо пармезан зрілий (18-24 місяці), то його частіше застосовують у приготуванні різноманітних гарячих страв, таких як піца, лазанья, запечена риба чи м'ясо. Ще він останнім часом нерідко стає інгредієнтом незвичайних десертів, таких як сирне морозиво, шоколадні трюфелі тощо.

У випадку зі старим пармезаном віком у 30 місяців і більше використовувати його найчастіше рекомендують для добавки до пасти або страв з морепродуктів, а також його можуть вживати як самостійну закуску. Крім того, в Італії прийнято додавати скоринку старого пармезану в супи для надання більш пікантного смаку та аромату.

Щодо поєднання з винами, то до пармезану підходять як червоні, так і білі вина, залежно від конкретного сорту, а також від віку сиру. Наприклад, вважається, що вдалу пару з пармезаном можуть скласти каберне, кьянті, санджовезе, темпранільо, гарнача. А також може підійти до молодого чи зрілого пармезану легке біле вино.

У продажу пармезан зустрічається зазвичай вже розфасованим по шматочках або, як вже згадувалося, в тертому вигляді. Вибраний при покупці варіант підкаже вам, як краще використати цей сир. Наприклад, якщо ви взяли тертий пармезан, спробуйте приготувати салат «Цезар», піцу з прошутто, вершково-сирний соус, пасту з грибами та вершками, пасту з креветками, знамениту пасту карбонару , соус песто, картопля по-сільському, сирні крекери та інш.

Якщо вам дістався пармезан цілим шматком, то наріжте його на слайси, які чудово доповнять будь-який салат, такий як салат з грушею, блакитним сиром і горішками або, скажімо, м'ясний салат з індичкою та сухариками, будуть доречні в будь-якій піці, стануть чудовим доповненням до капраччо з телятини або з артишоків. Ну і, звичайно ж, ви можете самостійно потерти сир на тертці та приготувати ще більше смачних та апетитних страв.

Як уже згадувалося, справжній сир пармезан дешевим не буває, і було б вкрай необачливо купувати його і не захищати належним чином від псування. Найкраще, звичайно ж, зберігати сир не надто довго і вживати його протягом короткого часу після покупки, але якщо є необхідність, то можна його заморозити або залишити в холодильнику.

У морозилці пармезан може зберігатися до 9 місяців, але важливо врахувати, що, по-перше, бажано заморожувати тільки тертий сир, а по-друге, повторна заморозка цьому сиру протипоказана, тому краще розділити продукт на порції і розморожувати їх суворо в міру необхідності. Що стосується холодильної камери, то в ній зберігати пармезан можна аж до 6 місяців, але тільки якщо сир буде загорнутий в спеціальний папір або в бавовняну тканину, також підійде пергамент.

Зверніть увагу, що не можна довго зберігати пармезан у пластиковому пакеті! У цьому випадку з сиру почне виділятися волога і через деякий час на ньому може з'явитися пліснява, що зробить пармезан непридатним для вживання.

За матеріалами: