Як приготувати качину грудку смачною та соковитою?

17.11.2023 13:17

Як приготувати качину грудку смачною та соковитою?Качину грудку багато хто не наважується готувати через побоювання, що та вийде жорсткою та сухою. Дійсно, така ймовірність є, проте якщо використовувати кілька кулінарних хитрощів, то м'ясо вийде м'яким і соковитим, що буквально тане в роті. Ми допоможемо вам освоїти ці хитрощі і дізнатися, як приготувати качину грудку правильно.

Качине філе не так широко поширене у вітчизняній домашній кулінарії, як, наприклад, куряче, проте воно в умілих руках може стати справжнім делікатесом та прикрасою хоч повсякденного, хоч святкового столу. Щоправда, спочатку грудку ще потрібно грамотно обрати.

Найкраще вибирати м'ясо від молодої птиці м'ясної породи. Воно має бути охолодженим, а не замороженим. Запах м'яса має бути свіжим, саме м'ясо має бути пружним на дотик. Розмір грудки при цьому великої ролі не відіграє, але якщо ви хочете подавати готове філе як самостійні стейки, то віддайте перевагу качці породи мулард - грудки будуть найбільшими.

Намагайтеся вибирати філе зі шкіркою: тоді у вас вийде ніжне соковите м'ясо під хрусткою скоринкою при смаженні або запіканні. Під качиною шкіркою міститься шар жиру, який у міру витоплювання захищатиме м'ясо від зайвої сухості і наповнюватиме його апетитним ароматом.

Качине філе жорсткіше, ніж куряче, тому перед приготуванням його зазвичай прийнято маринувати. Ідеальними для качиних грудок вважаються фруктові та ягідні маринади, наприклад, яблучний, вишневий, брусничний чи апельсиновий, а також маринади на основі вина. Маринувати філе рекомендується в середньому 1-2 години.

Зі спецій і пряних трав до качиної грудки добре підходять розмарин, часник, чорний перець, аніс, кориця, коріандр. У маринади для качиного філе часто додається мед, а також популярністю користується соєвий соус.

Зазвичай у домашніх умовах качину грудку смажать або запікають у духовці цілим шматком. Щоб м'ясо залишалося м'яким і соковитим, його не можна перетримувати на вогні! Найвдалішим вважається середній ступінь прожарювання, коли м'ясо залишається ще рожевим

При смаженні на сковороді качине філе слід укладати шкіркою вниз на суху холодну поверхню; саму сковороду слід вибирати з товстим дном або з антипригарним покриттям. Перед смаженням на шкірці рекомендується зробити насічки ножем - це полегшить витоплювання жиру і допоможе запобігти деформації грудки.

У міру того, як жир розтоплюватиметься, його надлишки можна прибирати зі сковороди ложкою, інакше м'ясо не смажитиметься, а тушкуватиметься. Смажити качину грудку прийнято на середньому вогні протягом приблизно 6 хвилин з кожного боку. Потім м'ясо можна за бажання довести до готовності в духовці ще протягом 6 хвилин при 190-200°С.

Коли грудка готова, її потрібно перекласти на тарілку або дошку і накрити фольгою, щоб м'ясо відпочило. Потрібно залишити грудку в такому вигляді на 7-10 хвилин, а потім нарізати на скибочки і подавати до столу з будь-яким кисло-солодким соусом на вибір. При цьому на гарнір до качиної грудки можна подати рис, картоплю, бобові, запечений гарбуз, брюсельську капусту, печеню з овочів.

Запечену в духовці або смажену качину грудку подають найчастіше як гарячу закуску або самостійну страву. Але також її можна використовувати в приготуванні різних салатів, сендвічів, перших страв. Якщо при цьому хочете подати до качиного філе вино, то найкраще покажуть себе витримані вина піно нуар, бароло, барабреско та шпетбургундер, а також може добре підійти рожеве вино з Провансу.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7672