Смачний дует, або Як поєднувати сири з фруктами?

23.11.2023 13:35

Смачний дует, або Як поєднувати сири з фруктами?Сири та фрукти – це, як то кажуть, союз, укладений на небесах. Але як скласти з них ідеальну пару? Сьогодні пропонуємо вам дізнатися, як поєднувати сири з фруктами для чудового гастрономічного експірієнсу.

Коли ви замислюєтеся над тим, із чим краще подати той чи інший сир до столу, саме різні фрукти (і ягоди теж, звичайно) можуть стати оптимальним вибором. Сир із фруктами подається зазвичай як десерт і, як правило, у форматі асорті. Сири при цьому викладаються на таріль чи менажницю за годинниковою стрілкою, починаючи з найніжніших за смаком сортів і закінчуючи найбільш пікантними, а фрукти підбираються в залежності від обраних різновидів сиру.

Виноград

Якщо говорити про універсальні поєднання сирів та фруктів, то поєднання з виноградом – саме одне з таких. Виноград можна подати до будь-якого сиру, при цьому вибирати рекомендується сорти без кісточок - як білі, так і темні. Найбільш рекомендовані кішміш, кеша, кенадіс, хімрод, юпітер, нептун та інш.

Груші

Груші найкраще підходять до сирів з блакитною або білою пліснявою, таких як рокфор, горгонзола, дорблю, брі, камамбер і т.п. Солодка соковита м'якоть груш добре контрастує із пряно-солоним смаком таких сирів, причому найкраще підходять для поєднання сорти груш на кшталт дюшесу, конференції, ноябрської.

Інжир

Інжир буває особливо смачним у поєднанні з брі та камамбером, також його можна вдало поєднувати з чедером, копченою гаудою. Крім того, інжир можна подати до козячого сиру. А якщо при цьому ви доповните обране поєднання медом та волоськими горіхами, то вийде вишуканий десерт у найкращих французьких традиціях.

Яблука та персики

Ці фрукти створюють чудові дуети з молодими розсольними сирами, такими як моцарелла або бринза. Ще вони будуть гарні із сиром брі, камабером, блакитними сирами. Окремо варто згадати про свіжі вершкові сири, такі як маскарпоне і філадельфія - їх можна намазати на яблучні або персикові скибочки для отримання ніжної закуски.

Ананас, манго

Сирну тарілку у вітчизняних умовах рідко доповнюють цими екзотичними фруктами, і дарма, адже поєднання може вийти дуже цікавим. З ананасом дуже смачний пармезан, а з манго можна поєднувати пармезан, чедер, моцареллу та брі.

Полуниця

Полуницю подайте з адигейським сиром, бринзою або фетою, також смачним вийде поєднання цієї ягоди з будь-яким крем-сиром, з рікотою і з моцарелою. У розсольних сирів полуниця пом'якшить солоність і насичений смак, а свіжі сири не перебиватимуть смак ягоди, а делікатно його доповнять.

Кавун

Сир та кавун? Абсолютно вірно! Незвичайне поєднання, але багато хто від нього просто в захваті. Кавун найбільше доречний з фетою та бринзою, а також часто він подається до м'якого козячого сиру. Щоправда, слід враховувати, що зловживання кавуном і сиром може викликати порушення травлення, тож краще дотримуватися міри.

Диня

Таке поєднання здається ще неймовірнішим, ніж попереднє, але воно теж існує, причому користується неабиякою популярністю. Найбільш вдалим вважається дует з дині та сиру з блакитною пліснявою, наприклад, в Італії диня з горгонзолою традиційно подається як антипасті, щоб «розбудити» апетит перед основними стравами. А якщо додати до дині та сиру ще й виноград чи інжир, то смак усіх складових подібного тріо розкриється по-новому.

Поєднання фруктів та сирів не тільки дарує приголомшливі гастрономічні відчуття, граючи на контрасті смаків та балансі текстур, але також і сприяє підтримці хорошого самопочуття. У сирах і фруктах міститься багато корисних речовин, вони добре насичують і допомагають нормальному травленню. До того ж легкі сири та фрукти корисні для тих, хто піклується про фігуру.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7676