Торт у стилі «ламбет»: що це і як зробити своїми руками?

26.12.2023 14:15

Торт у стилі «ламбет»: що це і як зробити своїми руками?Якщо ви стежите за кондитерськими трендами, то напевно в курсі, що останнім часом на піку популярності вінтажні торти в стилі «ламбет», багато прикрашені кремовими рюшами. Сьогодні ми розповімо вам докладніше про торти у стилі ламбет та розповімо, як їх можна зробити своїми руками.

Прикрашання тортів кремом за допомогою кондитерського мішка з різними фігурними насадками зародилося в Європі. Щоправда, спочатку для такого декору використовувалася цукрова глазур, яка називалася королівським айсингом. У складі такої глазурі були присутні лише яєчні білки та цукрова пудра, вона могла мати різну консистенцію, що дозволяло робити з неї різноманітні візерунки та фігури.

Англієць Джозеф Ламбет був тим, хто вдосконалив і популяризував техніку прикрашання тортів методом «пайпінгу» (тобто відсадки через фігурні насадки). Він ще з дитинства отримав глибокі знання у кондитерському мистецтві, а в дорослому віці став володарем безлічі престижних нагород за свою майстерність прикраси випічки.

У Ламбета була власна школа, де він навчав декоруванню тортів та інших десертів, а в 1934 році він видав книгу Lambeth Method of Cake Decorating and Practical Pastries, де докладно пояснив і проілюстрував, як саме слід робити декор для тортів з айсингу чи крему: всілякі рюші та завитки, заливні рамки, навісні нитки та багато інших елементів додаються на торти у кілька шарів, що робить декор воістину розкішним.

Цікаво відзначити, що зазвичай декоративні елементи на тортах у стилі «ламбет» імітують ліпнину в стилі бароко. Прикраса виходить рельєфною, об'ємною. Найчастіше декор однотонний, але іноді його також виконують у кількох кольорах. Всі візерунки на тортах «ламбет» симетричні та циклічні, і потрібна буквально ювелірна точність, щоб результат виглядав витончено.

Техніки Ламбета довгий час були надзвичайно популярними у кондитерів по всій Європі і не тільки, але приблизно з 1980-х років подібний стиль почав виходити з моди, поступаючись місцем «гладеньким» тортам. І аж до останніх років стиль «ламбет» залишався практично забутим і його використовували досить рідко, хоча, наприклад, торт для весілля принца Вільяма та Кейт Міддлтон королівський кондитер Фіона Кернс прикрасила саме у цьому розкішному стилі.

Зараз усе змінилося. У соціальних мережах стало з'являтися все більше тортів з кремовими рюшами, як у Ламбета, і його стиль знову на вершині популярності. Тепер прикраси частіше виконуються з масляного, вершкового чи шоколадного крему, а доповнюється декор нерідко коктейльними вишнями, шоколадною стружкою, цукровими намистинами, допускається використання топерів та свічок.

Торти в стилі «ламбет», як правило, класичної круглої форми або нерідко виконуються у формі серця. Їх прикрашають різними рюшами і завитками і зверху, і з боків, для декору використовуються класичні кондитерські насадки — гладенькі, відкриті та закриті «зірки», «кошики», «сент-оноре», «пелюстки» тощо.

Володіння техніками фігурної відсадки крему з кондитерського мішка — це основа стилю «ламбет». І якщо ви хочете спробувати прикрасити торт у цьому стилі в домашніх умовах, вам потрібно знати хоча б ази роботи з кондитерськими насадками.

Як прикрасити торт у стилі «ламбет» у домашніх умовах?

Для роботи вам знадобиться будь-який щільний крем, який добре зберігає рельєфність після відсадки. У сучасних умовах можна вибрати крем-чиз на маслі, шоколадний ганаш на маслі, класичний масляний крем, крем «Шарлотт», швейцарський масляний крем або білково-заварний крем. Складно сказати, який з них буде зручнішим і простішим у користуванні, адже все залежить від індивідуальних навичок та смакових уподобань. В ідеалі вам варто спробувати кілька варіантів, щоб знайти саме свій.

Крем для тортів з рюшами може бути як білим, так і пофарбованим у різні кольори відповідними харчовими барвниками. Після приготування його потрібно розкласти по одноразовим або багаторазовим кондитерським мішкам (краще ущільненим) з вибраними насадками і можна приступати до декорування торта.

Сам торт перед декоруванням вже має бути ретельно вирівняний фінішним кремом. До речі, як для вирівнювання, так і для подальшого декорування в стилі «ламбет» вам знадобиться спеціальний поворотний кондитерський столик, за допомогою якого зручно буде обертати торт у різні боки для роботи. Без столика обійтися загалом можна, але працювати буде довше та складніше.

На боках вирівняного торта акуратно за допомогою зубочистки зробіть розмітку для майбутнього декору. Наприклад, подумки розділіть торт на рівні сектори, відмітьте крапками вздовж верхнього краю. З'єднайте крапки плавними дугами, після чого фігурно нанесіть крем вздовж намічених ліній, щоб вийшли гірлянди з рюш, оборок, воланів. Для цього ви можете просто відсадити крем строго вздовж ліній з насадки типу «відкрита зірка» або «закрита зірка» або ж можете «намалювати» кремом зигзагоподібну лінію, що поступово змінює ширину: вужче по краях гірлянд, а ширше - по центру.

Точки перетину гірлянд можна прикрасити кремовими завитками. А зверху ви можете прикрасити торт кремовим бордюром з такими елементами, як «мушлі», «хвилі», «завитки» або «трояндочки». Поєднуйте кілька насадок різних розмірів і різної форми, використовуйте 2 або навіть 3 кольори крему, щоб отримувати більш «багатий» декор. Однак не переборщуйте, щоб торт не втратив свою легкість і витонченість.

Під час роботи над декоруванням торта в стилі «ламбет» завжди дуже важливо ретельно контролювати положення насадки та тиск на мішок. Наприклад, намагайтеся притискати насадку до поверхні торта, щоб кожен кремовий елемент був надійно зафіксований, а також намагайтеся тиснути на мішок з однаковою силою, щоб усі елементи були рівними.

Ще дуже важливо для отримання відмінного результату не забувати, що будь-який крем, що використовується для декорування тортів, має обмежений термін роботи: масляні креми від тепла тануть, а білкові - через час починають пузиритися. Тому у вас не так багато часу на прикрасу, як може здатися, і якщо ви не надто досвідчені у поводженні з кондитерським мішком, то обирайте найпростіші візерунки: акуратно виконаний торт навіть з яким -Без базовим кремовим бордюром буде виглядати чудово і неодмінно викличе захоплення у ваших близьких або гостей, коли вони дізнаються, що ви зробили трендовий торт в стилі «ламбет» власноруч.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7699