Як зробити пряникові розмальовки своїми руками

27.12.2023 13:47

Як зробити пряникові розмальовки своїми рукамиПряники, які можна не тільки з'їсти, а ще й власноруч розмалювати, останнім часом дуже популярні як подарунки не тільки для дітей, а й для дорослих. Зробити пряникові розмальовки своїми руками не так вже й складно, особливо якщо знати кілька корисних лайфхаків.

Для пряникових розмальовок потрібно правильне тісто, з якого вийдуть смачні та ароматні пряники, що добре триматимуть форму та рівномірно піднімуться при випіканні. Зазвичай для розпису беруться традиційні медово-імбірні пряники, але ви можете використовувати будь-який рецепт на свій розсуд.

Щоб зробити пряникову розмальовку своїми руками, вам знадобиться пряник-основа, на який ви нанесете контур для розфарбовування, а також пряник-палітра, на якому у вас будуть «фарби». Окремий пряник під палітру можна і не випікати, тоді «фарби» потрібно намалювати на основному прянику.

Крім пряників вам знадобиться ще біла та різнокольорова королівська глазур для заливання фону, виконання контуру малюнка та створення палітри фарб. Це спеціальна маса для малювання, яку роблять з яєчних білків і цукрової пудри; її часто називають айсінгом. Для роботи над пряничною розмальовкою велике значення має правильна консистенція айсінгу.

Еталонною у світі розписних пряників по праву вважається королівська глазур Едді Спенса, завдяки якій можна отримати як ідеально рівну і гладку заливку, так і чіткий контур. Базовий рецепт Едді Спенса передбачає, що на 90 г яєчного білка (сирого чи пастеризованого) береться 455 г ретельно просіяної цукрової пудри та 5-7 крапель лимонного соку.

З'єднайте білки з пудрою, збийте міксером впродовж 3-5 хвилин, додайте лимонний сік і збивайте ще близько 7-10 хвилин, поки маса не стане густою, білою, блискучою. Заберіть міксер, перемішайте лопаткою. Накрийте ємність з глазур'ю чистим мокрим рушником і залиште мінімум на 15-20 хвилин.

Готовий базовий айсинг підходить для нанесення контурів, його консистенцію так і називають контурною. А щоб айсінг підходив для заливання всієї поверхні пряників, його необхідно трохи розбавити чистою кип'яченою водою. Це буде так званий заливний айсінг, і його консистенція ідеальна, коли слід від палички або ложки при проведенні по глазурі зникає повністю протягом 10 секунд.

Якщо слід зникає набагато швидше, це означає, що глазур занадто рідка. Вона може витекти за межі контуру і дуже довго сохнути, покриття може вийти крихкимі занадто м'яким. Якщо ж слід зникає довше, то отже, глазур надто густа, вона може застигнути «буграми».

Перед заливкою пряники повинні бути повністю остиглими, їх бажано помістити під невеликий прес, щоб їхня поверхня була рівною. Важливо, щоб пряники не були ні занадто м'якими, ні занадто твердими: м'які пряники можуть потріскатися або навіть зламатися, а ось тверді просто незручно їсти.

Після заливки пряникам необхідно дати повністю висохнути, причому дуже бажано протягом перших 3 годин сушіння помістити пряники під лампу розжарювання, щоб покриття набуло перламутрового блиску. Точний час сушіння залежить від температури та вологості у приміщенні, але зазвичай достатньо, щоб пряники просушилися 8-10 годин. Коли глазур повністю затвердіє, настає черга для найскладнішої частини роботи — перенесення малюнка на поверхню залитого глазур'ю пряника.

В ідеалі для цього слід використовувати спеціальні трафарети, але якщо ви не займаєтеся розписом пряників професійно, купувати такі трафарети може бути нераціонально. Як тоді бути?

Можна виконати малюнок від руки прямо на прянику, використовуючи для цього харчовий фломастер з тонким стрижнем або звичайний простий олівець. Не бійтеся, грифель простого олівця складається з нетоксичних речовин, а його кількість на прянику залишається мізерною, так що користуватися ним цілком безпечно.

Якщо малювати від руки ви не вмієте, не переживайте. Завантажте і роздрукуйте будь-який бажаний шаблон, потім візьміть лист пергаменту для випічки і м'яким простим олівцем обведіть контури малюнка. Тепер візьміть пергамент та переверніть його стороною з малюнком на пряник. Ще раз обведіть контур.

Пергамент спрацює як «копірка»: слід від нанесеного простим олівцем контуру залишиться на поверхні пряника. І вам достатньо буде тільки обвести його харчовим фломастером або глазур'ю базової консистенції, пофарбованої в темний колір (чорний, коричневий, темно-синій, темно-сірий). Після висихання нанесеного контуру пряник-розмальовка готовий.

Тепер має бути заключний етап — це оформлення пряника-палітри або малювання «фарб» на пряничній розмальовці. Якщо ви хочете зобразити палітру у вигляді окремого пряника, спочатку залийте його білою глазур'ю, як і основний пряник, дайте цій глазурі висохнути, а потім базовою глазур'ю, що пофарбована харчовими барвниками в потрібні кольори, намалюйте кружки або квадратики «акварелі». Дайте висохнути.

Якщо «фарби» ви малюватимете прямо на основному прянику, заздалегідь залиште достатньо порожнього місця на залитій білою глазур'ю поверхні. Як і в попередньому випадку, намалюйте забарвленою глазур'ю кола або квадрати, які будуть зображати акварель. Як альтернативний варіант ви можете зобразити фарби на прянику безпосередньо нерозбавленими гелевими харчовими барвниками.

Ваша пряникова розмальовка на цьому вже практично готова до вручення, потрібно лише доповнити її пензликом. Тепер весь набір можна упаковувати в гарну коробочку або пакетик і сміливо презентувати - такий подарунок точно не залишить байдужими жодного ласунчика!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7700