Як зробити їстівні блискітки своїми руками

15.01.2024 18:53

Як зробити їстівні блискітки своїми рукамиЇстівні блискітки, які називають ще харчовим гліттером, дуже красиво виглядають в прикрасі тортів і різних інших десертів. Сьогодні ми пропонуємо вам дізнатися, як зробити їстівні блискітки своїми руками.

Сучасні техніки та прийоми декорування тортів дозволяють навіть у домашніх умовах отримувати справжні кондитерські шедеври. І, наприклад, якщо покрити боки і верх торта не просто крихтою з бісквіту чи тертим шоколадом, а сяючими їстівними блискітками, то такий торт точно не залишить нікого байдужим.

Придбати харчовий гліттер зараз не складає труднощів у спеціалізованих магазинах для кондитерів. Однак ціна такого декору може виявитися досить високою, тоді як їстівні блискітки цілком можливо зробити власноруч з доступних інгредієнтів.

Так, вам перш за все знадобиться харчовий блискучий барвник - кандурін. Він випускається зазвичай золотистим або сріблястим, а також можна зустріти різнокольорові варіанти. Кандурін виготовляється з природних нетоксичних мінералів, таких як слюда, та повністю безпечний для здоров'я.

Інші інгредієнти для домашнього харчового гліттера - це вода та желатин. Візьміть на 10 г желатину і 50 г води, залийте водою желатин і залиште на 15 хвилин до набухання. Набряклий желатин розтопіть у мікрохвильовій печі або на водяній бані. Пам'ятайте, що в жодному разі його не можна кип'ятити!

У розтоплений желатин додайте кандурин бажаного кольору та ретельно перемішайте. Тепер отриману масу дуже тонким шаром розподіліть по силіконовому килимку для випічки, ацетатній стрічці або звичайному файлу для документів. Залишіть при кімнатній температурі до повного висихання.

Щойно желатинова маса висохне, зніміть її з підкладки. Тепер залишається нарізати отримані желатинові листи на шматочки і подрібнити в кавомолці або блендері. Готові блискітки можна зберігати у сухому місці у закритій ємності.

Якщо з якихось причин зробити харчові блискітки на желатині можливості немає, можна спробувати альтернативний варіант - на крохмалі. Вам знадобиться 10 г крохмалю та 240 г води, а також барвники на вибір. До речі, блищатиме такий харчовий гліттер навіть без додавання кандурину!

Отже, візьміть воду та крохмаль. Поставте на вогонь і варіть при постійному помішуванні до консистенції клею. Зніміть з вогню. Додайте вибраний барвник, перемішайте. Застеліть деко харчовою плівкою або візьміть ацетатну плівку, якщо є.

Тонким шаром за допомогою кулінарного пензля нанесіть крохмальну масу на підготовлену поверхню. Залишіть висихати на 5-6 годин при кімнатній температурі або сушіть в духовці при 50-60°С близько 2 годин. Коли маса повністю висохне, зніміть її та подрібніть у кавомолці.

Готовими блискітками можна прикрашати торти по-різному. Наносяться вони зазвичай на добре охолоджену кремову (ганаш, масляний крем) або мастичну поверхню за допомогою якісного пензля. Найефектніше виглядають торти, вкриті блискітками повністю, - декор виходить незвичайним та дуже стильним.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7712