Як приготувати фрукти у склі? Важливі правила та секрети

17.01.2024 14:12

Як приготувати фрукти у склі? Важливі правила та секретиФрукти у склі — один із трендових десертів останніх років, мода на який прийшла з Азії. Сьогодні подібний десерт багато хто хотів би зробити в домашніх умовах, і ми підкажемо вам, як приготувати фрукти у склі, щоб все вийшло.

У соціальних мережах фрукти та ягоди, нанизані на шпажки та вкриті, наче склом, шаром прозорої карамелі, «завірусилися» ще 2022 року. У вітчизняних умовах їх часто називають «корейськими», але насправді такий десерт родом із Північного Китаю, де він здавна відомий як танхулу (тангулу).

В оригінальному тангулу спочатку використовувалися плоди китайського глоду, але в нинішні часи до складу десерту можуть входити й інші інгредієнти, наприклад, популярністю користуються полуниця, виноград, кумквати, шматочки ківі, мандаринів тощо. Наразі різноманітні варіанти тангулу є дуже популярною вуличною їжею на різних фестивалях як у Китаї, так і загалом в Азії.

«Скляний» глянець, якого набувають фрукти завдяки шару прозорої карамелі, робить їх дуже привабливими, а поєднання солодкого хрумкого покриття із соковитою м'якоттю дарує незабутні смакові відчуття. При цьому, хоч десерт і здається доволі складним у приготуванні, насправді зробити його досить легко навіть у домашніх умовах.

Все, що вам потрібно, - це зварити прозору карамель, занурити в неї шматочки фруктів або ягоди на шпажках, а потім швидко охолодити за допомогою крижаної води. Просто, чи не так? Незважаючи на це, мало кому вдається з першого разу успішно виконати всі етапи.

У чому проблема? Часто вона полягає у незнанні деяких важливих правил і секретів приготування подібного десерту. Наприклад, перш за все необхідно правильно зварити карамель, щоб вона не потемніла, залишилася прозорою і не зацукрилася. Для цього слід знати такі особливості:

  • варити карамель потрібно в посуді з товстим дном;
  • вогонь не повинен бути занадто великим;
  • після закипання сироп не можна перемішувати.

Рецепти карамелі для фруктів у склі бувають різними, але відрізняються лише пропорціями цукру та води. Найчастіше зустрічаються варіанти, де цукор і вода беруться у співвідношенні 2:1, але іноді можна побачити і рецепти з трохи меншою кількістю води. При цьому для запобігання кристалізації цукру в карамельний сироп можуть додаватися лимонний сік або кислота, глюкозний, кукурудзяний або інвертний сироп чи патока.

Варити карамель для фруктів у склі потрібно до температури 150°С, для цього буде потрібний спеціальний кулінарний термометр-щуп. Якщо ж його немає, то необхідно час від часу робити пробу сиропу на тверду кульку: якщо крапля сиропу в крижаній воді відразу стає твердою (і може бути чутний характерний тріск), то карамель готова.

Далі важлива вправність. Діяти доведеться швидко, але акуратно, тож важливо, щоб все необхідне було під рукою. Заздалегідь підготуйте крижану воду, можете навіть залишити в ній кілька шматочків льоду. Чим холодніше буде вода, тим швидше застигатиме карамель на фруктах.

Також ретельно підготуйте фрукти та ягоди. Промийте їх і добре обсушіть. Якщо є потреба, очистіть від шкірки. Якщо фрукти нарізані шматочками, обов'язково перед зануренням у карамель промокніть поверхню чистим паперовим рушником. Нанизайте фрукти та ягоди на бамбукові шпажки, можете зробити фруктові «шашлички».

У готову карамель занурте фрукт на шпажці, дайте пару секунд стекти надлишкам і відразу повністю зануріть у крижану воду на 5-6 секунд. Отриманий фрукт «у склі», поставте у високу склянку і повторіть все те ж саме для наступного. Якщо робите «шашлички», то занурювати їх повністю в карамель буде проблематично, тому використовуйте ложку, щоб з усіх боків полити нанизані фрукти та ягоди карамеллю.

Пам'ятайте, що діяти потрібно дуже швидко, оскільки карамель застигає в лічені хвилини. При бажанні початківця густіти карамель ви можете спробувати повторно нагріти до рідкого стану і продовжити роботу. Коли всі фрукти будуть покриті «склом», їх можна залишити до повного застигання карамелі ще на 5-10 хвилин у холодильнику, після чого десерт готовий до подачі.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7714