Як зробити палаючий торт з TikTok своїми руками?

21.02.2024 12:54

Як зробити палаючий торт з TikTok своїми руками?Навіть якщо ви не особливо стежите за кондитерськими новинками, напевно вам вже довелося бачити трендові торти, що по-справжньому горять. Бажаєте знати, як це зроблено? Ми розповімо вам сьогодні про те, як зробити палаючий торт своїми руками, щоб ви могли вразити своїх рідних та гостей креативним десертом.

Моду на палаючі торти ввела напередодні 2024 року американська майстриня кондитерських справ Деніз Стюард зі штату Іллінойс. Вона виклала в TikTok ролик, в якому підпалила верх свого торта і показала з-під згорілого шару напис In My 2024 Era. Ефектна і незвичайна поява напису привернула увагу інших кондитерів, і вже незабаром багато хто почав створювати власні версії «палаючих» і «запальних» тортів.

Ті, кому близький світ випічки, відразу здогадалися, що повторити задум Стюард не дуже складно, потрібний лише спеціальний харчовий вафельний папір і пара невеликих хитрощів для збирання торта, щоб здійснити настільки ефектну подачу десерту. І тренд швидко став набирати обертів, тож тепер торти з палаючими посланнями роблять до різних свят і випадків, особливо на гендер-паті.

Щоб зробити палаючий торт своїми руками, можна взяти абсолютно будь-який рецепт, який вам подобається, — основа торта в даному випадку не має жодного значення. А ось декор обов'язково повинен бути з кремовим бордюром навколо верху торта і з тонким (це важливо!) вафельним папером, якого знадобиться, до речі, 2 аркуші.

Зберіть торт, дайте йому вистоятися, вирівняйте та покрийте фінішним кремом, який має бути щільним і добре тримати форму. Прикрасьте боки торта, якщо це передбачено вашим задумом, наприклад, добре підходить для декорування палаючих тортів стиль Ламбет з його завитками і рюшами. Верх торта залиште рівним і поки не прикрашайте.

На одному вафельному аркуші надрукуйте за допомогою харчового принтера текст або малюнок, що проявиться після згоряння верхнього шару, відповідно, на другому аркуші надрукуйте верхній малюнок або напис. Власний харчовий принтер для цього зовсім не обов'язково мати під рукою, адже послугу харчового друку можна легко замовити, крім того, часто у продажу можна зустріти готові вафельні картинки з потрібними зображеннями або текстом.

Виріжте з підготовлених вафельних листів кола по діаметру вашого торта. Нижній лист покладіть на вирівняну кремом поверхню торта. Пам'ятайте, що вафельний папір вкрай чутливий до вологи, тому ваш фінішний крем не повинен містити багато води, наприклад, добре підійде масляний крем або шоколадний ганаш на маслі, а ось кремчіз в даному випадку буде не найкращим вибором.

Втім, ви можете ізолювати вафельну картинку від крему, змастивши її зі зворотного боку розтопленим шоколадом або приклеївши до «підкладки» з розкатаної до потрібного діаметру мастики. Зверніть увагу, що якщо клеїтимете вафельну картинку до мастики, вам потрібно буде обов'язково сушити її під пресом, щоб вона залишалася рівною, інакше її «поведе».

Отже, коли нижня вафельна картинка укладена на торт, уздовж її краю необхідно за допомогою кондитерського мішка з фігурною насадкою типу «зірка» нанести бордюр із щільного крему заввишки близько 1-1,5 см. На цей бордюр, як на опору, необхідно укласти вафельний лист з верхнім зображенням, трохи притиснувши краї до крему для кращого зчеплення. Далі залишиться лише знову прикрасити край торта кремовим бордюром поверх вафельної картинки, щоб приховати місце кріплення.

Оскільки вафельний папір, повторимося, боїться вологи, найкраще укладати верхню картинку і наносити фінішний кремовий бордюр незадовго до подачі торта до столу, щоб вафля не встигла розмокнути, адже, в в іншому випадку, її може бути важко підпалити. Далі ж справа залишається за найголовнішим – ефектним шоу зі згорянням торта!

Коли подаватимете ваш торт, підпаліть верхню вафельну картинку приблизно в центрі. Папір повинен почати вигоряти по колу, поступово відкриваючи, що ж зображено або написано на нижній вафельній картинці. Наприклад, у разі торта для гендер-паті це може бути повідомлення про стать майбутньої дитини. Діставшись кремового бордюру, вогонь відразу зникне сам, тож гасити торт не доведеться.

Палаючий торт виглядає дуже креативно, і його подача точно стає кульмінацією святкового застілля. Однак є кілька важливих нюансів, які слід врахувати, якщо ви плануєте здивувати гостей таким незвичайним десертом.

Справа в тому, що від вафельного паперу, що згорів, можуть залишитися на нижній картинці і на кремовому бордюрі сліди попелу, який хоч і безпечний, але може зіпсувати смак торта. До того ж запах гару може бути досить відчутним після вашого шоу, що теж не сприяє хорошому апетиту. Тому можна спробувати для згоряючого шару взяти не вафельний папір, а так званий фокусний, або піропапір: він згоряє за лічені секунди, не залишаючи після себе ні попелу, ні запаху.

Щоравда, піропапір не їстівний, а речовини, якими він просочений, можуть все одно опинитися на нижній картинці або бордюрі з крему. Тож в будь-якому випадку рекомендується при наступному нарізанні торта на порції повністю зняти з його вершини весь декор, залишивши тільки шар фінішного крему.

Увага! Ця стаття несе ознайомлювальний характер і не є керівництвом до дії. З метою безпеки поблизу торта при його підпалюванні та горінні ні в якому разі не повинно бути легкозаймистих речовин, приміщення має бути добре провітрюваним. Маленьких дітей і хатніх улюбленців близько підпускати до торта, що горить, не можна!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7739