Як зробити цукати з апельсинових кірок?

26.02.2024 13:43

Як зробити цукати з апельсинових кірок?Ароматні апельсинові цукати якнайкраще підходять для додавання в пишні м'які панеттоне, які сучасні господині люблять випікати на Великдень, а також їх чудово їсти і просто так, з чаєм. Сьогодні ми розповімо вам, як зробити цукати з апельсинових кірок, щоб у вас завжди під рукою були ці смачні домашні ласощі.

Цукатами в кулінарії називають зварені в кілька прийомів у солодкому сиропі, а потім висушені шматочки фруктів та овочів. Багаторазове повільне варіння дозволяє шматочкам просочитися цукровим сиропом глибоко і рівномірно, а подальше сушіння дає можливість зберігати цукати дуже довго.

Зі шкірки цитрусових, зокрема апельсинів, цукати виходять дуже ароматними, вони чудово підходять для додавання в різні види тіста, а також можуть використовуватися як декор для десертів. Плюс, звичайно ж, цукатами можна ласувати і просто так, наприклад, апельсинові цукати в шоколаді є надзвичайно популярними солодощами.

Щоб зробити цукати з апельсинових кірок вдома, вам знадобляться в найпростішому випадку апельсини, вода і цукор. Апельсини беріть стиглі і з товстою шкіркою - так цукати будуть більш «м'ясисті». Ретельно вимийте цитрусові плоди, можна з харчовою содою. Обсушіть, а потім надріжте шкірку гострим ножем, щоб зняти її. М'якоть апельсинів, що залишилася, використовуйте на свій розсуд, наприклад, для приготування соку, джему, конфітюру тощо.

Зняту шкірку наріжте на довгі смужки шириною не більше 1 см (в ідеалі 5-7 мм). Складіть заготовки в каструльку відповідного розміру, залийте водою так, щоб вона повністю покрила кірки. Додайте 1 ч. л. солі та поставте на вогонь. Сіль потрібна, щоб пішла гіркота зі шкірки. Варіть після закипання близько 10 хвилин на невеликому вогні, потім зніміть з вогню і злийте воду.

Промийте смужки шкірки чистою проточною водою, повторно залийте холодною водою, знову додайте сіль і знову проваріть близько 10 хвилин на невеликому вогні. Повторіть подібну процедуру ще 1-2 рази або поки не піде гіркота. Після останнього проварювання промийте апельсинові кірки, відкиньте на друшляк і залиште на 30 хвилин, щоб добре стікла вся вода.

Тепер настав час зайнятися сиропом. Беріть воду і цукор у співвідношенні від 1:1 до 1:3, кількість залежатиме від конкретного рецепту, але в цілому чим більш насиченим буде ваш цукровий сироп, тим коротшим буде час проварювання апельсинових скоринок у ньому. Закип'ятіть воду з цукром, опустіть підготовлені смужки шкірки в цю рідину та варіть від 10 до 30 хвилин за 1 раз, періодично помішуючи.

Щоб цукати просочилися сиропом рівномірно і стали прозорими, варити їх потрібно кілька разів з перервами в кілька годин. Поступово сироп ставатиме дедалі густішим, а кірки — все твердішими. Коли сиропу практично не залишиться, цукати можна перекладати для просушування на деко, застелене папером для випічки.

Сушити цукати можна природним способом, залишивши їх на відкритому повітрі при кімнатній температурі на 2-3 дні. Прискорити процес можна, помістивши цукати в негарячу духовку (не більше 50°С) або спеціальну електросушарку. Коли апельсинові цукати повністю просохнуть (вони не повинні прилипати до рук, але повинні залишатися гнучкими), їх можна пересипати цукром, щоб вони не злипалися, а потім скласти в банки або контейнери для зберігання.

Описаний спосіб приготування цукатів із апельсинових кірок — лише один із багатьох. Є альтернативні варіанти, наприклад, коли цедру, зняту з апельсинів, не проварюють із сіллю, а просто попередньо вимочують у холодній воді кілька годин (краще — ніч), щоб пішла гіркота. Також сироп може приготований не тільки із цукру та води, а ще й з додаванням інших інгредієнтів, таких як апельсиновий чи лимонний сік, різні спеції.

До речі, спосіб варіння цукатів теж може бути іншим: деякі вважають за краще замість багаторазового короткочасного відварювання відразу зварити цукати за 1-1,5 години, щоб заощадити час. Такий метод цілком допустимий для домашніх умов, проте важливо враховувати, що під час варіння доведеться регулярно помішувати цукати, щоб вони не пригоріли.

Коли апельсинові цукати повністю готові, їх можна дуже вдало використовувати у приготуванні різної випічки, наприклад, згадуваних на самому початку панеттоне, а також пасок, кексів. Цукатами можна оригінально прикрасити домашні торти, цукерки, муси, морозиво та інші десерти, крім того, їх окремо можна подавати як самостійну страву, особливо, якщо частково покрити темперованим шоколадом.

Апельсинові цукати в чорному шоколаді - вишукані ласощі, які ідеально підійдуть до чашечки чаю або кави. Для його приготування достатньо взяти хороший шоколад, розтопити і темперувати його (в домашніх умовах найкраще це зробити методом каллет), а потім в отриману масу можна по черзі занурювати повністю або частково цукати, викладати на застелене папером для випічки деко і залишати до застигання шоколаду .

Приготування цукатів у домашніх умовах може займати чимало часу, як бачите, проте ніяких складних дій робити не потрібно, а достатньо лише запастися терпінням. Пробуйте різні варіанти, шукайте найбільш зручний саме для вас і готуйте із задоволенням - ви будете винагороджені чудовим смаком і ароматом повністю натуральних домашніх цукатів з перевірених інгредієнтів!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7743