Як використовувати чай матча в кулінарії

08.03.2024 13:15

Як використовувати чай матча в кулінаріїЗнаменитий японський зелений чай матча використовується не тільки для приготування відповідного напою, а й для багатьох інших кулінарних цілей. Сьогодні ми розповімо вам, як саме використовувати чай матча в кулінарії під час приготування як солоних, так і солодких страв.

Матча (маття) — це особливим чином підготовлений та розтертий у дрібний порошок зелений чай, який дуже популярний у Японії та використовується у традиційній японській чайній церемонії. У нього своєрідний смак та аромат, а ще дуже яскраве зелене забарвлення, що зробило такий чай не лише одним із популярних кулінарних інгредієнтів, але ще й натуральним харчовим барвником.

Справжню матчу виробляють лише у кількох регіонах Японії, використовуючи як спеціальні сорти чайних кущів, так і спеціальну технологію вирощування. Наприклад, незадовго до збирання врожаю чайні кущі для матчі затінюються, щоб захистити листя від прямих сонячних променів і збагатити їх амінокислотами, які зроблять смак готового чаю солодшим.

Після збирання чайне листя для матчі сушиться без скручування і розмелюється - виходить чай тентя (тенча), з якого потрібно ретельно вибрати стеблинки і прожилки, після чого тенча перемелюється в дуже дрібний порошок, схожий тальк. Це і є матча, яка в Японії цінується набагато вище за інші варіанти чаю.

Тут матчу дуже люблять. Її вживають, як вже згадувалося, під час традиційної чайної церемонії, а також її застосовують для приготування традиційних японських солодощів вагасі (вагаші), морозива, цукерок та інших десертів. Крім того, матча може використовуватися як добавка до локшини соба, добавка до різних соусів або добавка до темпури (традиційної японської панірувальної суміші).

За межами Японії матча теж дуже припала до смаку багатьом людям, і вони перейняли японський досвід її застосування, а також додали свої варіанти. Давайте розглянемо деякі найбільш відомі і популярні способи кулінарного застосування чаю матча і дізнаємося, що з ним можна приготувати своїми руками.

Матча-латте

Мабуть, найвідоміший варіант використання матчі поза Країною вранішнього сонця - це приготування матча-латте. Такий напій є сумішшю чаю матча і молока, він має дуже незвичайний смак і тонізуючі властивості не гірше, ніж у кавового латте.

Для приготування однієї порції матча-латте зазвичай достатньо 2-4 г порошку матчі, 60-80 мл гарячої води (80°С) і 150 мл молока, яке може бути як звичайним, так і рослинним. За бажанням у напій можна додати який-небудь підсолоджувач, наприклад, звичайний цукор, мед, солодкий сироп або цукрозамінник.

Спочатку слід заварити матчу. Для цього порошок необхідно через спеціальне ситечко просіяти в чашку для заварювання, залити гарячою водою і інтенсивно протягом 30 секунд збити спеціальним бамбуковим віночком, що називається «тясен».

Далі необхідно підігріти та збити до появи пінки молоко, використовуючи спеціальний віночок, френч-прес або спеціальну насадку кавомашини, якщо вона у вас є. Тепер залишається збите молоко додати в заварений чай і напій готовий. Підсолоджувач можна додати потім до смаку.

Випічка з чаєм матча

Рулети, чізкейки, бісквіт, печиво, млинці — ось лише мала частина випічки, до якої додають чай матча.Цей чай надає випічці тонкого смаку та аромату, а також служить, як ми вже згадували, натуральним барвником, він добре поєднується і з молочними продуктами, і з різними фруктами та ягодами, чудово комбінується з шоколадом.

Але не можна просто взяти і покласти ложку-другу сухого порошку матчі прямо в тісто: він візьметься грудками, які вкрай важко буде прибрати. Натомість у випічку додається заварений чай, при цьому відповідно зменшується кількість рідких інгредієнтів у тесті.

Заварювати чай маття потрібно, як уже описувалося вище: просійте чайний порошок у чашку, залийте кип'яченою водою температурою 80°С і збийте. Кількість порошку і води, що використовується, може відрізнятися від рецепта до рецепту і залежатиме від того, наскільки вираженим повинен бути в результаті смак матчі.

Солоні страви з матчею

Матча найчастіше застосовується в кулінарії для приготування десертів, проте й різні солоні страви з нею також популярні. Наприклад, цей чай можна додати в суп, в кашу, в соус до риби або м'яса, в локшину тощо. Використання матчі в даному випадку буде залежати від конкретного рецепту.

Наприклад, найчастіше у перші страви чи соуси матчу просто додають відразу у порошку, попередньо не заварюючи. Кількість матчі, що додається в страву, може бути різною, але, як правило, обмежується буквально 3-4 г.

Смак і колір японського чаю матча перетворюють будь-які стандартні страви та напої на незвичайні, при цьому матча буває не тільки зеленою, а й блакитною, рожевою, фіолетовою та інших кольорів, що дає ще більше простору для кулінарної творчості. Не бійтеся експериментувати на кухні, пробуйте різні варіанти використання матчі, і вам, без сумнівів, вдасться знайти своє ідеальне рішення.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7753