Як робити квіти із зефіру своїми руками

15.03.2024 16:00

Як робити квіти із зефіру своїми рукамиЯкщо ви любите дивувати близьких або хотіли б заробляти на кулінарному хобі, то вам, напевно, сподобається ідея виготовлення їстівних квітів із зефіру. Не можна сказати, що це зовсім не складно, зате результат однозначно коштуватиме докладених зусиль. Ми розповімо вам сьогодні, як робити квіти із зефіру своїми руками, щоб ознайомити вас з основними аспектами цього заняття.

Букети та коробочки таких квітів користуються величезною популярністю як подарунки, і багато хто вже давно перетворив своє вміння робити зефірні квіти на прибутковий бізнес. Якщо і ви хочете спробувати себе в цій справі або просто хочете порадувати рідних і друзів незвичайним десертом, то можете теж робити квіти із зефіру своїми руками.

Насамперед слід зазначити, що до виготовлення квітів із зефіру найкраще переходити, коли ви вже вмієте в домашніх умовах робити стабільну та щільну зефірну масу на агар-агарі. Також вам потрібно вміти поводитися з кондитерським мішком та насадками хоча б на базовому рівні.

Якщо таких знань у вас немає, спочатку рекомендується спробувати свої сили на звичайному зефірі у вигляді завитків — він теж дуже смачний і гарний і дасть вам можливість «набити руку» перед переходом до квітів. Може знадобитися далеко не одна спроба, щоб «приборкати» домашній зефір, але так ви будете впевнені, що з квітами все вдасться, коли прийде час.

Справа в тому, що зефірна маса починає застигати, як тільки її температура опускається нижче за 40°С. Це означає, що з моменту приготування маси до її повної відсадки у вас є дуже мало часу, щоб встигнути зробити квіти. Якщо ж ви будете зволікати, то зефір почне стабілізуватися прямо у вашому кондитерському мішку, через що працювати з ним буде неможливо.

Що слід знати про особливості технології виготовлення своїми руками зефірних кольорів? По-перше, те, що найкраще для квітів підходять рецепти заварного зефіру. У цих рецептах пюре не збивається з яєчними білками, а відразу заварюється разом з агаровим сиропом, завдяки чому маса виходить при збиванні особливо щільною і стабільною, що робить її придатною для квітів.

По-друге, потрібно знати, що тільки правильно збита зефірна маса підходить для відсадки квітів. Якщо маса буде недозбита, вона не зберігатиме рельєфність після відсадження, а якщо її перезбити, то маса почне пузиритися і рватися при відсадженні. В обох випадках квіти ризикують не вийти.

Звичайним побутовим ручним міксером за один раз не вдасться добре збити велику порцію зефірної маси, тому робіть зефір для квітів із розрахунку на половину стандартної порції «за ГОСТом». Пюре найкраще брати яблучне для отримання класичного ванільного смаку зефіру, а також вам знадобиться цукор, агар-агар, вода та яєчні білки. Для ароматизації зефіру може стати в нагоді, відповідно, ванільний цукор, ванілін або ванільний екстракт.

Відміряйте необхідну за рецептом кількість інгредієнтів для сиропу. Наприклад, це може бути 135 г пюре, 155 г цукру, 40 г води та 6 г агар-агару силою 900. З'єднайте всі продукти у сотейнику з товстими стінками та поставте на вогонь. Після закипання при помішуванні масу уваріть до температури 104-106°С.

Якщо у вас ручний міксер, то почніть збивати яєчні білки з порцією цукру (40 г цукру та 1 білок від яйця С0) та щіпкою солі, коли сироп вже готовий, інакше ви ризикуєте не встежити за ним. Збийте білки до стійких піків і тонким струмком влийте гарячий сироп, продовжуючи збивати. Коли весь сироп буде влитий, збивайте, поки маса не стане настільки щільною, що намотуватиметься на віночки міксера. Врахуйте лише, що тривалість збивання не повинна бути дуже великою, інакше маса занадто сильно охолоне і ви не встигнете її відсадити.

Коли ваша зефірна маса готова, розділіть її на потрібну кількість частин, щоб пофарбувати в задумані кольори. Якщо ви тільки намагаєтеся працювати з зефірними кольорами, не вибирайте спочатку багато різних кольорів, а зупиніться на 1-2 варіантах. Можете, до речі, залишити зефірну масу зовсім незабарвленою, а «розфарбувати» готові зефірні квіти вже після застигання. Використовуйте концентровані гелеві харчові барвники.

Розкладіть зефірну масу по кондитерських мішках з потрібними насадками. Для більшості квітів це будуть насадки типу «пелюстка» різного розміру, для зелені вам знадобляться насадки типу «листик», а також вам може знадобитися насадка типу «хризантема». Конкретні номери та назви насадок у різних виробників можуть відрізнятися. Пам'ятайте, що для зефірних квітів насадки можуть знадобитися більше за розміром, ніж, наприклад, для кремових.

Вам знадобиться кондитерський гвоздик, а також піднос (підноси), обробна дошка або просто застелена папером для випічки або силіконовим килимком поверхня столу, куди ви викладатимете відсаджені квіти. Крім того, заздалегідь підготуйте з паперу для випікання квадратики, за допомогою яких вам буде легше знімати квіти з гвоздики.

Найлегшими у виготовленні зефірними квітами багато хто вважає тюльпани, проте насправді цей не так. Щоб зі спеціальної насадки вийшов справді тюльпан, потрібна певна вправність і досвід, а також знання тонкощів приготування зефірної маси, тому почати краще з інших кольорів, таких як троянди, хризантеми, ромашки.

Технологія відсадки подібних квітів із зефірної маси повністю така ж, як і у випадку з кремовими квітами, але, повторимося, діяти потрібно дуже швидко, не відволікаючись. Хоча, щоб бодай трохи подовжити термін роботи із зефіром, можна скористатися невеликим лайфхаком і тримати масу до відсадки підігрітою, помістивши, наприклад, в негарячу духовку, де температура підтримується близько 50°С.

Правильно приготований зефір стабілізується при кімнатній температурі вже через 20-30 хвилин, а для повного дозрівання йому потрібно від 12 до 24 годин. Готові зефірні квіти залишиться тільки через дрібне сито посипати цукровою пудрою, щоб вони не липли до рук, після чого їх можна використовувати для складання букета, красиво укласти в коробочку або розкласти по порційних капсулах.

Робити квіти із зефіру своїми руками цілком можливо, адже хоч і потрібні для цього деякі навички, за допомогою постійної практики досягти успіху неодмінно вдасться. Тож якщо вас зацікавив такий креативний десерт, обов'язково спробуйте його приготувати, ми впевнені, що ваші близькі гідно оцінять ваші старання.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7760