Безе на Великдень: меренгові прикраси для пасок та яскраві десерти

27.03.2024 13:24

Безе на Великдень: меренгові прикраси для пасок та яскраві десертиДо Великодня з безе можна зробити чудові прикраси для пасок, а також тематичні ласощі для дітей (та й дорослих теж). Сьогодні ми з вами поділимося ідеями приготування безе на Великдень і розкриємо головні секрети смачних і красивих меренгових фігурок.

Для приготування безе потрібні тільки яєчні білки і цукор, а тому це один з найдоступніших ласощів. Безе можна викладати на лист для випікання просто у вигляді невеликих коржів довільної форми, а можна відсаджувати у вигляді різних завитків, кульок, фігурок.

Коли йдеться про великоднє безе, то з меренгової маси можна відсадити, наприклад, курчат, великодні віночки або крашанки, великодніх пташок, квіти, моркви, гілочки верби, зайчиків та заячі вушка, напис «ХВ», великодні яйця та багато іншого. Подібні фігурки можуть бути як 2D, так і 3D, а якщо використовувати при випіканні шпажки, то вийдуть відмінні топпери для пасок і сирних пасок.

Для приготування безе на Великдень вам знадобляться, як ви вже зрозуміли, яйця та цукор. Способів приготування маси є багато, найпростіший для домашніх умов – це збити білки яєць із цукром у пропорції 1:2, додавши дрібку солі. Такий варіант називається французькою меренгою і не вимагає ні підігріву білків, ні заварювання їх сиропом.

Білкова маса має бути збита дуже добре, щоб тримати форму при відсадженні. Обов'язково для збивання беріть чисту миску без єдиної краплі жиру, ретельно відокремлюйте білки від жовтків і дотримуйтесь необхідних пропорцій, оскільки неправильна кількість цукру призведе до того, що безе або розтечеться, або розтріскається при випіканні і почне «плакати».

У домашніх умовах для меренги використовується ручний міксер. Розрахуйте порцію безе для приготування так, щоб потужності вашого міксера вистачило для отримання щільної та рельєфної маси: при перевертанні миски вона не повинна виливатися. Як правило, це 3-4 білки та 120-160 г цукру.

Використовуйте для фарбування білкової маси в потрібні кольори концентровані харчові барвники на водній основі. Ретельно розмішуйте масу, щоб колір розподілився рівномірно, або навпаки спеціально залиште розводи, щоб отримати мармуровий ефект. Пам'ятайте, що згодом збита маса потроху осідає, тому фарбуйте її швидко і починайте одразу відсаджувати.

Вам буде потрібно взяти кондитерський мішок (мішки) та насадки до нього. У найпростішому випадку вам знадобиться лише одна насадка типу «зірка», але якщо є можливість, ви можете взяти й інші насадки, наприклад типу «пелюстка» або «листик». Різні розміри та форми насадок допоможуть отримувати різні фігурки. Давайте розглянемо кілька популярних варіантів.

Великодні яйця з безе на паличці

Такі ласощі на паличках дуже сподобаються дітям або ж ними можна прикрасити паски як топерами. Візьміть аркуш пергаменту для випічки і намалюйте шаблони яєць бажаного розміру, враховуючи розміщення паличок. Переверніть лист, покладіть його на деко, зафіксуйте по кутах, капнувши трохи збитої білкової маси і притиснувши папір до дека.

Меренгу пофарбуйте в кілька кольорів, вибираючи їх на власний розсуд. Розкладіть масу різних кольорів по окремих одноразових кондитерських мішках без насадок, зріжте кінчики мішків. Візьміть порожній мішок із насадкою «зірка» (використовуйте перехідник, якщо плануєте міняти насадки).

Вставте в мішок із насадкою мішечок з меренгою потрібного кольору. Видавлюйте порції маси в задуманому порядку на лист пергаменту, використовуючи намальовані раніше контури яєць як орієнтир. Для зміни кольору просто вийміть з мішка з насадкою мішок з меренгою, а потім вставте інший і видавіть трохи збитої маси, щоб «пішов» попередній колір.

Якщо робите безе на паличках, то перед тим, як видавлювати білкову масу, розкладіть на аркуші пергаменту палички, розташовуючи їх уздовж центральної осі контурів яєць. Щоб палички були зафіксовані надійніше, нанесіть на них трохи меренги і поверніть навколо осі.

Коли всі фігурки відсаджені, помістіть деко з безе в духовку розігріту до температури не більше 80-100°С і випікайте близько 2-4 годин залежно від розміру ваших яєць. Враховуйте, що час і температура приготування безе в різних духовках можуть відрізнятися, слідкуйте за тим, щоб безе не змінило колір і не розтріскалося через надто високу температуру.

Великодній вінок з безе

Такі гарні і смачні солодощі теж дуже сподобаються дітям, а також ними можна прикрасити верхівку пасок. Як і в попередньому випадку, вам знадобиться спочатку на аркуші пергаменту на звороті намалювати шаблони — кола потрібного вам діаметра (з урахуванням товщини безе, звичайно ж).

Пофарбуйте масу в різні кольори, розкладіть по мішечках без насадок. У кілька порожніх мішків вставте насадки, наприклад, «зірки» різного розміру та з різною кількістю променів. Якщо один колір використовується тільки для однієї насадки, відразу заповнюйте меренгою мішки з відповідними насадками.

Покладіть аркуш пекарського паперу на деко. Вздовж контуру намальованих кіл почніть відсаджувати меренгу: використовуючи різні насадки, різні кольори, різний кут нахилу та різну силу тиску, робіть різні фігурки, доки не заповниться весь контур; серединка кола має залишатися порожньою.

Випікайте безе близько 2 годин при температурі 80-100°С. Готове безе повинно бути сухим і легко відокремлюватися від паперу, не деформуючись. Залишіть до повного охолодження і тільки потім знімайте з листа отримані великодні віночки з безе. Якщо будете використовувати їх для декорування паски, укладайте на повністю або практично повністю висохлу глазур, щоб безе не розтануло.

Як бачите, використання безе для створення великодніх їстівних прикрас чи смачних подарунків відкриває дуже широкі можливості для кулінарної творчості. Зі збитої білкової маси ви легко можете відсадити різні тематичні фігурки і порадувати своїх рідних і близьких відмінними ласощами ручної роботи, що, безсумнівно, буде гідно оцінено ними.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7769