Як зробити вазу своїми руками з підручних матеріалів

02.08.2023 14:26

Як зробити вазу своїми руками з підручних матеріалівСучасний широкий асортимент ваз для квітів у магазинах змушує задуматися, навіщо комусь взагалі спадає на думку робити їх власноруч. Але ті, хто любить щось майструвати і має творчу натуру, скажуть, що насправді мета дуже проста - отримати задоволення від процесу і отримати ексклюзивний виріб, яким можна прикрасити власний інтер'єр або який можна подарувати. Про те, як зробити вазу з підручних матеріалів, ми розповімо вам сьогодні.

Хендмейд-ваза може стати справжньою родзинкою у декорі вашого будинку, якщо ви готові витратити деякі зусилля та час на розробку її дизайну. Враховуйте існуючий у вас стиль інтер'єру, оцініть, якими матеріалами для виготовлення і декору вази зможете скористатися, а також вирішіть, якою буде ваша ваза — декоративною або функціональною, тобто чи справді ви будете наповнювати її водою і ставити в неї живі квіти.

Щоб використовувати вазу за її прямим призначенням, вам потрібно підібрати будь-які водонепроникні і досить стійкі ємності, а ось для декоративних ваз ви ніяк не обмежені у виборі матеріалів - справа тільки за вашою фантазією та можливостями. До речі, про можливості. Пам'ятайте, що хоча вази можна зробити вручну з підручних матеріалів, вам додатково можуть знадобитися клей, фарби, лаки, маси для ліплення, пензлики та різноманітні декоративні елементи, тому підсумковий бюджет може виявитися вражаючим.

Відразу визначтеся, яка техніка рукоділля вам ближче. Чи подобається вам більше малювати чивиконувати аплікації, або ж ви любите ліплення або, наприклад, в'язання, макраме тощо. І, звісно ж, подумайте, скільки ви готові «провозитися» з майбутньою вазою: є варіанти, які вимагають від вас мінімальної участі, а є такі, над якими доведеться попрацювати кілька днів для досягнення потрібного результату.

Вази зі скляних пляшок та банок

Скляні пляшки та банки — одна з найкращих основ для саморобних ваз. Різноманітність форм і розмірів дозволить отримати різні вази, а декорувати подібні основи можна практично будь-яким способом.

Наприклад, найпростіший варіант — обмотати пляшку або банку джутом, «посадивши» його на клей, а потім при бажанні декорувати мереживною стрічкою, мушлями, намистинами тощо. Також можна покрити основу непрозорою фарбою, розписати вітражними фарбами, прикрасити в техніці декупажу.

Вази з металевих банок

Металеві банки, наприклад, з-під фруктових консервів чудово підходять на роль основи для хендмейд-вази. З подібної банки потрібно зняти всі етикетки і ретельно вимити її, якщо у вас під рукою кілька маленьких банок, їх можна склеїти, поставивши одну на одну. Зрозуміло, що у цьому випадку у верхніх банок доведеться акуратно вирізати дно за допомогою консервного ключа.

Далі майбутню вазу можна пофарбувати та задекорувати мішковиною, мереживом, гілочками, камінчиками, черепашками, різними бусинами. А можна вчинити незвичайно та прикрасити свою вазу… колготками! Від колгот відріжте панчохи, змочіть у густому розчині, приготованому з води, шпаклівки та клею ПВА, і надягніть на вашу вазу, збираючи в складки та формуючи гарні драпірування. Використовуйте, якщо потрібно, кілька відрізків від колготок після висихання покрийте фарбою в кілька шарів.

Вази з картонних коробок (тетрапаків)

Картонні упаковки типу «тетрапак» від соків, молока та іншої подібної продукції зазвичай мають всередині вологонепроникний шар, що робить їх придатними для використання і як декоративних ваз, і як ваз для живих квітів. Щоправда, в останньому випадку подібна коробка може виявитися занадто м'якою та нестійкою, тому її доведеться чимось зміцнити.

Наприклад, є такий варіант. У коробки зріжте верхню частину, вимийте та просушіть. Візьміть якусь непотрібну досить товсту і фактурну тканину, наприклад, старий рушник, або ж ви можете використовувати марлю в кілька шарів. Змочіть у розчині гіпсу або алебастру і оберніть тканиною вашу заготовку з коробки, розгладжуючи або, навпаки, формуючи потрібний рельєф. Дайте висохнути, за потреби повторіть. Отриману вазу декоруйте будь-яким зручним чином, наприклад, покривши фарбою.

Вази із пластикових пляшок та банок

Робити вази із пластикових пляшок та банок своїми руками можна практично так само, як і зі скляних. Пластикові основи відмінно декоруються різними матеріалами, до того ж їм легко надати бажану форму за допомогою ножиць і нагріву. Єдиною проблемою може стати те, що пластикові банки та пляшки досить легкі і можуть виявитися нестійкими, тому, можливо, їхнє дно доведеться чимось зміцнити. Наприклад, можна приклеїти до дна фанерний кружок.

Якщо потрібний оригінальний варіант хендмейд-вази із пластикової пляшки, спробуйте зрізати у неї верхівку, щоб вийшов рівний циліндр. А зверху за допомогою суперклею або термоклею закріпіть рукав, відрізаний від непотрібного в'язаного светра. Головне, щоб в'язаний візерунок був якомога фактурнішим, об'ємнішим. Текстильна ваза готова!

Вази з повітряних кульок

Повітряна кулька плюс гіпс, алебастр чи шпаклівка - і у вас буде незвичайна саморобна кругла ваза. Надуйте кульку бажаної форми та розміру, змастіть шаром клею ПВА, змішаного з водою, і обклейте шматочками газет, залишаючи зверху місце для отвору вази. Повторіть кілька разів і дайте заготівлі добре просохнути. На заключному етапі сформуйте у майбутньої вази рівне дно, щоб вона була стійкою.

Приберіть кульку, підрівняйте краї. Далі можна або в кілька шарів залити всередину заготовки розчин гіпсу або алебастру, кожного разу прокручуючи заготовку для рівномірного розподілу маси, або покрити основу шпаклівкою зовні і зсередини. Дочекайтеся висихання, за потреби обробіть наждачкою. Пофарбуйте, декоруйте та покрийте прозорим лаком для блиску. Не забудьте обробити вазу водостійким лаком зсередини, щоб можна було ставити живі квіти.

Вази своїми руками з бетону (цементу)

Серед хендмейдерів дуже популярна ідея виготовлення ваз у домашніх умовах із бетону. Щоправда, в реальності використовується у цьому випадку зовсім не бетон, а цементний розчин. Втім, і те, і інше складно назвати дійсно підручним матеріалом, але якщо після ремонтних або будівельних робіт у вас залишилося трохи цементу, ви дійсно можете використати його для стильної вази.

Є різні способи виготовлення «бетонних» ваз для домашніх умов, наприклад, ви можете взяти дві ємності однакової форми, але різних розмірів, скріпити між собою, обробити силіконовим мастилом або будь-яким жиром і заповнити простір цементом, змішаним з водою. Після висихання «опалубку» залишиться розібрати, а вазу обробити гідроізоляційним складом, щоб вона не вбирала воду.

Інший варіант — використовувати предмет-основу та змочений у цементному розчині рушник. Виріжте з рушника коло відповідного розміру, підберіть горщик, пляшку або інший предмет, форму якого хочете надати майбутній вазі. Оберніть плівкою, змастіть жиром. Рушник ретельно змочіть у свіжоприготованому розчині цементу, повісьте його на основу, щоб краї залишилися вільними. Розправте складки, зачекайте висихання, потім зверху нанесіть густішу цементну суміш, щоб зробити вазу міцнішою. Підріжте нитки, нерівності. Залиште як є або пофарбуйте. Обробіть гідроізоляцією, якщо ставитимете у вазу живі квіти у воді.

Зроблена своїми руками ваза будь-яким із перерахованих вище способів — це не лише краса у вашому інтер'єрі, а й можливість дати друге життя якимось старим речам та предметам, а також чудова ідея для спільного проведення часу з дітьми. Пробуйте різні варіанти, шукайте незвичайні матеріали і не бійтеся помилятися - нехай творчість буде вам тільки на радість!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7599