Як виростити на підвіконні кріп

27.02.2023 13:31

Як виростити на підвіконні кріпБудь-якої пори року купити свіжий пучок кропу в найближчому магазині або супермаркеті не становить жодної проблеми. Але домашня зелень завжди здається ароматнішою і смачнішою, адже вирощується власноруч і без будь-якої шкідливої «хімії». Сьогодні пропонуємо вам дізнатися, як виростити кріп на підвіконні в квартирі або будинку.

Кріп — один із найпопулярніших видів пряної зелені у вітчизняних умовах. Його всі ми звикли додавати в перші та основні страви, салати, соління, різноманітні закуски. На вирощування домашнього кропу прямо на підвіконні вам знадобиться в середньому 5-8 тижнів, при цьому ви можете садити насіння кропу в будь-яку пору року.

Найлегше вирощувати кріп вдома в період з березня по серпень, оскільки в цьому випадку йому не буде потрібно досвітлення спеціальними фітолампами, але якщо для вас це не проблема, то почати вирощувати кріп на підвіконні ви можете будь-якої миті. Запасіться основними необхідними матеріалами та інвентарем та починайте.

Для вирощування кропу в квартирі чи будинку підходять будь-які сорти, але орієнтуватися потрібно на бажаний результат. Ранньостиглі сорти, такі як Грибовський або Гренадер, має сенс вибирати, якщо вам максимально швидко потрібна зелень і парасольки з насінням, але враховуйте, що в цьому випадку врожай буде не дуже багатим - кожна рослина дасть тільки 4-6 листків.

Середньостиглі сорти дають урожай приблизно на 10 днів пізніше, ніж ранньостиглі, але листя буде вже більше. А найврожайнішими вважаються пізньостиглі сорти, наприклад, Буян або Алігатор, але, як розумієте, чекати врожаю доведеться найдовше.

Для вирощування придбайте насіння вибраного сорту кропу або візьміть заготовлене з власної ділянки, якщо є. Підберіть для рослин горщик або контейнер глибиною 15-20 см, обрана ємність повинна обов'язково мати дренажні отвори. Також запасіться ґрунтом, наприклад, можна взяти ґрунт для кімнатних рослин та біогумус у співвідношенні 4:1, а також підійде суміш із ґрунту для кімнатних рослин та садової землі – у пропорції 1:1.

Перед наповненням горщика або контейнера ґрунтом обов'язково зробіть дренажний шар, насипавши на дно керамзит або черепки на висоту 2-3 см. Зволожте ґрунт з пульверизатора і зробіть канавки глибиною до 1,5 см, у кожну канавку висійте насіння на відстані 2-3 см.

Підготовка насіння кропу до висадки в ґрунт досить проста. Найпоширеніший варіант – це замочити насіння у теплій воді на 2 доби та міняти воду кожні 6 годин. Якщо такої можливості немає, можна замочувати насіння всього на пару годин або взагалі пропустити цей етап, але сходів вам доведеться чекати трохи довше. Замочене насіння не забудьте просушити на марлі перед висіванням, інакше воно може загнити.

Горщик або контейнер із насінням кропу необхідно накрити плівкою і поставити в темне тепле місце до появи сходів. Як тільки сходи з'являться, плівку можна знімати, а ємність з кропом перемішати на підвіконня, де зростатиме зелень. У середньому сходи мають з'явитися через 7-10 днів після посіву, весь цей час плівку бажано 1-2 рази на день перевертати та прибирати конденсат.

Коли сходи вже є, доглядати кріп дуже просто — рослини просто потрібно регулярно поливати, в середньому, раз на 1-2 дні. Також раз на тиждень або два кріпи можна підгодовувати комплексним добривом, а також при необхідності слід видаляти бур'яни. При цьому в залежності від пори року, в яку ви вирощуєте кріп на підвіконні, рослинам потрібно забезпечити від 6 до 15 годин світлового дня.

Досвічування кропу фітолампами вважається обов'язковим для періоду з жовтня до березня, лампи зазвичай слід включати ще до світанку, а також відразу після настання темряви. Що температура в приміщенні вища, то більше світла потрібно забезпечити кропу, і додаткове освітлення може знадобитися навіть влітку, якщо за вікном усталена похмура погода.

До речі, оптимальна температура у квартирі або будинку для вирощування кропу становить 20°С, причому на ніч дуже бажано знижувати температуру до 10°С. Для поливу обов'язково використовуйте відстояну воду кімнатної температури, намагайтеся ані переохолоджувати, ані перегрівати рослини, поливайте помірно. При досвітленні лампи встановлюйте на висоті близько 50 см над паростками.

Збирати зелень кропу можна в середньому через 30-40 днів з моменту появи сходів. Але враховуйте, що після зрізання листя рослини вдруге врожаю не дають, а тому потрібно підсіювати нове насіння з періодичністю раз на 3 тижні, щоб завжди мати під рукою свіжу зелень.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7469