Як вирощувати батат самостійно

27.03.2023 16:41

Як вирощувати батат самостійноВ останні роки популярність батата, відомого ще як солодка картопля, у вітчизняних умовах значно зросла: батат смажать, варять, тушкують і запікають так само, як і звичайна картопля. У результаті сьогодні знаходиться все більше охочих з'ясувати, як вирощувати батат на своєму городі, щоб завжди мати на столі цей поживний та смачний овоч. Давайте поговоримо про це прямо зараз.

Найголовніша помилка тих, хто хоче вирощувати батат своїми руками, - це ставлення до нього, як до картоплі. Але насправді, незважаючи на побутову назву «солодка картопля», у батата з нею практично нічого спільного: з ботанічної точки зору, ці рослини споріднені лише тим, що належать до одного таксономічного порядку пасльоноцвітих.

Батат - це ліана (!) родом із тропічних регіонів Америки. У висоту кущі батата можуть досягати 15-18 см, а довжина їх стебел-батогів може варіюватися від 1 до 5 м. Їстівні в батата бічні бульбоподібні корені, вага яких може досягати від 200 г та аж до 3 кг або навіть більше. У промислових масштабах батат нині вирощується в країнах із тропічним та субтропічним кліматом, а також іноді його вирощують у теплих регіонах помірної кліматичної зони.

Якщо говорити про вирощування батату «для себе», то врожай цілком можна отримати в помірній зоні, якщо вирощувати його в однорічній культурі. Для цього використовуються відростки бульбоподібного коріння рослини або ж відрізки батогів. Перший варіант популярніший, живці можна як самостійно виростити з так званих маткових бульб, так і придбати в бататоводів у вже готовому для висаджування у відкритий грунт вигляді.

Батату для нормального зростання та розвитку потрібно багато тепла та сонячного світла, при цьому різні сорти можуть бути більш чи менш вимогливими до температурних показників. Часто в помірній зоні вирощується батат сорту Covington, що має темно-рожеву шкірку та помаранчеву солодку м'якоть, а також «Вінницький рожевий», який має світлу м'якоть та приємні смакові якості і відрізняється невибагливістю та врожайністю.

Як правило, батат вирощується на високих грядах або гребенях. Живці для висадки необхідно починати заготовляти приблизно за 3 місяці до висадки у відкритий ґрунт, тобто щоб висадити батат наприкінці травня, потрібно зайнятися пророщуванням бульб не пізніше середини лютого. Висаджувати в грунт батат можна лише тоді, коли немає загрози заморозків, або ж його варто вирощувати в теплиці.

Як уже згадувалося, живці батату для висаджування можна отримувати самостійно з маткових бульб. Для цього можна брати бульби сортового батата, придбані в бататоводів, або звичайні товарні бульби, доступні в магазинах та супермаркетах. Щоправда, слід врахувати, що для продажу батат може оброблятися препаратами, які перешкоджають проростанню бульб, а тому чекати на проростання доведеться довше.

Щоб виростити живець із бульби, необхідно підготувати грунтозміш із рівних частин ґрунту, піску та перегною. У ємність відповідного розміру насипте цю суміш і покладіть бульби, зверху насипте 3-5 см піску й регулярно поливайте батат, тримаючи його в теплому місці. Коли з'являться паростки із 4-6 міжвузлями, їх потрібно зрізати і висадити в горщики з ґрунтом для вкорінення та подальшого пророщування.

Коли погода буде сприятливою для батату, рослини можна висаджувати у відкритий ґрунт. Приживаються вони дуже добре, але для гарантії успіху бажано вкривати саджанці плівкою або нетканим матеріалом, доки не встановиться стійке тепло. Місце для батата при цьому можна, до речі, заздалегідь прогріти, накриваючи плівкою для мульчування.

Схеми посадки батата бувають різними, одна з найпопулярніших передбачає висадку живців на відстані 40 см один від одного і 100 см — між рядами. Плівку, якщо вона є, можна не знімати - вона допоможе не лише підтримати потрібну температуру, а ще й захистити батат від бур'янів. Надалі догляд за бататом включає регулярний полив, розпушування ґрунту та періодичне підживлення корисними речовинами.

Так, на початку вегетації батату потрібен азот і фосфор, а коли коріння починає товщати, то потрібен калій. Підживлення проводять як прикореневі, так і листові, використовувати можна як органічні, так і мінеральні добрива. Частота й рясність підживлення залежать від конкретних умов зростання батату, у середньому рекомендується зробити 3-4 підживлення за сезон, зазвичай норма витрати становить 10 л на 5 м2.

Урожай батату можна збирати залежно від сорту через 90-150 днів після висадки в ґрунт. У помірному кліматі вегетаційний період короткий і сорти культивуються ранньостиглі, тож зазвичай час збору врожаю батату тут припадає на вересень. Батат готовий до збирання, коли бадилля починає жовтіти, при цьому приблизно за 15-20 днів до викопування бульб його полив потрібно припинити.

Якщо батат вирощується на гребенях, то збирати врожай досить просто, але все одно важливо бути обережними, щоб не пошкодити бульби — їхня шкірка досить тонка й ніжна. Після викопування зібраний батат дуже бажано відправити на пару тижнів у сухе тепле місце (27-30°С), аби шкірка затверділа, а смак м'якоті покращився. Для подальшого зберігання бульби необхідно помістити в ящики або піддони та тримати при температурі 12-18°С без доступу світла.

Батат, повторимося, не схожий на картоплю! І в жодному разі його не можна зберігати в льоху, де температура дуже низька, оскільки бульби можуть загноїтися. Водночас, при температурі 20°С і вище батат може почати проростати, що також небажано.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7494