Чому витягується розсада: основні причини

10.04.2023 14:06

Чому витягується розсадаУ вітчизняних умовах багато городніх культур вирощуються розсадним способом, оскільки інакше їм не вистачило б часу вирости і дати врожай за досить короткий час. Розсаду зараз без проблем можна купити, але багато хто вважає за краще заготовляти її самостійно. Щоправда, новачки можуть при цьому зіткнутися з різними проблемами. Наприклад, сьогодні пропонуємо присвятити увагу питанню, чому витягується розсада.

Хоча розсада різних культур може мати власні ознаки «профпридатності», загальною проблемою практично у всіх випадках є надмірне «витягування» рослин, коли у розсади дуже тонкі, довгі та слабкі стебла і практично немає справжнього листя. Причин цьому є кілька, і розглянемо основні з них.

Нестача світла

Нестачу освітлення називають однією з основних причин витягування розсади. У період активного зростання розсаді потрібно не менше 12 годин світлового дня, якщо ж світла не вистачає або якщо джерела розташовані надто високо, рослини не можуть стати сильними та міцними.

Ось чому так важливо тримати розсаду на найсвітліших підвіконнях з наявних у будинку або квартирі та у міру необхідності використовувати фітолампи, які компенсують нестачу природного освітлення. Для різних рослин оптимальний час і правила досвітлення лампами будуть своїми, але загальний момент, на який варто обов'язково звернути увагу, – це висота розміщення ламп.

Щоб розсада не витягувалася, лампи не можна розміщувати занадто високо, інакше навіть за формально достатньої кількості світла розсада не зможе отримати його в належному обсязі і рослини почнуть тягтися до ламп. У загальному випадку лампи розміщуються на висоті від 20 до 50 см від верхівок рослин — це залежить від стадії розвитку розсади, потужності лампи тощо.

Занадто висока температура в приміщенні

На перший погляд може здатися, що чим тепліше в приміщенні, де є розсада, тим краще. Однак на практиці це не так. Дійсно, для проростання насіння і появи перших сходів потрібна досить висока температура (23-25°С), але коли паростки вже є, розсаді може бути занадто «спекотно», через що вона і почне витягуватись.

Правильніше відразу після появи паростків поступово знизити температуру в приміщенні до 18-20°С, щоб активніше розвивалася коренева система і не почався надмірний ріст. Приблизно через тиждень температуру можна знову підняти, але ненабагато - достатньо буде 20-22°С. І, до речі, якщо вам вдасться забезпечувати перепад температур в 4-6°С між денним і нічним часом, це також допоможе розсаді зміцніти і не витягнутися.

Багато води

Надлишковий полив теж може бути причиною витягування розсади, особливо в комбінації з попереднім фактором. Так що заливати рослини водою, сподіваючись, що в результаті вони будуть рости краще, не варто. В середньому оптимальною є частота поливу 1 раз на 5-6 днів, але орієнтуватися краще на вологість земляної грудки: якщо грунт пересихає швидше, то і поливати можна частіше, а от якщо термін поливу вже підійшов, але грунт все ще вологий, краще відкласти полив.

До речі, рясність поливу теж має значення. Не лийте відразу багато води, не перетворюйте ґрунт на жижу! Потрібну кількість води доведеться визначити експериментальним шляхом, але завжди краще спочатку трохи недолити, ніж перелити.

Густий посів

Якщо розсаду ви не вирощуєте відразу в окремих горщиках або комірках, то причиною витягування рослин може бути надмірно густий посів, коли сходам доводиться конкурувати за світло, вологу та поживні речовини. Ось чому важливо не забувати про своєчасне пікірування розсади, коли паростки розсаджуються по окремих ємностях або проріджуються.

Пікірувати розсаду зазвичай рекомендується, коли у рослин є по парі справжніх листочків: рослини потрібно пересадити в окремі горщики або стаканчики, заглиблюючи в ґрунт до перших сім'ядольних листочків. Що ж до проріджування розсади, то цю процедуру має сенс виконати, щоб позбавитися найслабших сходів і дати місце сильнішим рослинам ще більше зміцніти; відстань між сходами після проріджування має бути приблизно 1,5-2 см.

Зайві підживлення

Як і у випадку з теплом та водою, може здатися, що чим більше підгодовувати розсаду, тим краще. Але це не так. І якщо грунт для розсади обраний правильно, то підживлення їй взагалі не потрібні або потрібні в мінімальних кількостях. Крім того, важливо правильно підібрати поживні речовини відповідно до стадії розвитку рослин.

Приміром, спочатку після появи сходів розсаду не слід підгодовувати азотом, і якщо вже використовувати добрива, то з фосфором і калієм, тоді як азотисті підживлення краще робити не раніше, ніж через 10-12 днів. І обов'язково потрібно дотримуватись інструкції виробника добрив, використовуючи їх строго в тій кількості, яка вказана на упаковці.

Що робити, якщо розсада витяглася?

Якщо розсада вже витяглася, але йдеться про зовсім молоді рослини, у вас ще є час, щоб виправити ситуацію. Визначте, який із вищеописаних факторів мав місце у вашому випадку, і спробуйте почати досвічувати розсаду, переставити її в більш прохолодне місце, скоротити поливи та зробити пікірування.

Якщо йдеться про розсаду, практично готову до висадки у відкритий ґрунт, то дії будуть схожими: потрібно знизити температуру повітря на 5-7°С та скоротити поливи до мінімуму. А ще може бути дуже корисним почати загартовувати рослини, на ніч виносячи їх на засклений балкон, - це допоможе розсаді зміцніти. Не забудьте тільки, що денні температури в цьому випадку мають бути 15°С та вище, а нічні – 6°С та вище.

До речі, якщо є така можливість, рослини можна підгорнути, тобто додати ґрунт, щоб його поверхня виявилася на рівні сім'ядольного листя розсади. Це допоможе сіянцям почати активніше розвивати кореневу систему, що призведе до їхнього зміцнення.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7504