Як позбутися кульбаб на ділянці

18.04.2023 14:01

Як позбутися кульбаб на ділянціКульбаба - яскрава й мила квітка, яка не тільки тішить око, але ще й має корисні властивості. Щоправда, коли кульбаби розрослися на дачній ділянці, ані їхня краса, ані їхня користь уже не цікаві, оскільки в цьому випадку такі квіти можуть занапастити культурні рослини. Про те, як позбутися кульбаб на ділянці, мова докладніше піде далі.

Кульбаба звичайна, відома також як кульбаба польова й кульбаба лікарська - це трав'яниста багаторічна рослина із сімейства Астрових. Кульбаба зацвітає зазвичай уже в березні-квітні і є важливим весняним медоносом, при цьому її квіти, листя і кореневища широко використовуються в народній медицині.

Жовті квітки кульбаби чудово виглядають на весняних галявинах і лісових узліссях, але коли мова заходить про дачну або городню ділянку чи газон, уже не до милування,адже кульбаба є дуже живучим і агресивним бур'яном, який може витіснити культурні рослини з грядок та клумб.

У разі розростання кульбаби на ділянці одна з найбільших проблем пов'язана з тим, що ці рослини мають дуже довге коріння (до 60 см), яке легко відновлюється при пошкодженнях, а тому звичайна прополка мало допомагає боротися з «навалою» кульбаб. При цьому насіння рослин, яке вітер здатний розносити на великі відстані, дуже швидко й добре вкорінюється.

У результаті раз і назавжди покінчити на ділянці з кульбабами у вас швидше за все не вийде, оскільки або зі шматочків коренів, що знаходяться в землі, або з насіння, занесеного вітром, ці жовті квіти однаково виростуть. Втім, це не означає, що від боротьби з цим бур'яном потрібно відмовитися, але потрібна планомірна й комплексна робота зі знищення кульбаб, яка дозволить поступово зменшити кількість квітів і в майбутньому звести зусилля по боротьбі з ними до мінімуму.

Найкраще загалом не давати кульбабам зацвісти і поширитися ділянкою. Для цього потрібно і восени, і навесні глибоко перекопувати грунт і обов'язково мульчувати грядки і клумби, використовуючи для цього захисну плівку, тирсу, кору тощо. Не можна залишати на ділянці жодної «лисої» цятки, і там, де ви нічого не плануєте вирощувати, бажано посіяти гірчицю або ріпак (сідерати) або використовувати чорний покривний матеріал.

До речі, чорний мульчуючий нетканий матеріал — взагалі один із найкращих засобів, щоби позбутися кульбаб на ділянці на весь сезон. Такий матеріал не пропускає світло, і всі бур'яни, що знаходяться під ним, гинуть, а нове насіння не проростає. Можна подібним матеріалом навіть укрити ґрунт повністю, зробивши отвори для насіння та розсади культурних рослин. Звісно, виглядати в такому випадку ділянка буде не надто презентабельно, тому поверх покривного матеріалу можна насипати шар натуральної мульчі, наприклад, особливо добре підійде подрібнена кора. Також підійде сіно, солома, тирса, що перепріла.

Якщо кульбаби на ділянці вже є, їх можна спробувати знищити або фізично, або хімічно. Але пам'ятайте, що зайнятися їх знищенням потрібно до дозрівання насіння, інакше ваші зусилля підуть нанівець.

При фізичному способі боротьби вам потрібно позбавлятися рослин повністю, знищуючи коріння і стежачи, щоб ані шматочка не залишилося в грунті. Просте скошування в цьому випадку, на жаль, не допоможе: хоча і вважається, що при частих косовицях кореневища кульбаб із часом вичерпаються, насправді їх «запасу міцності» цілком вистачить на весь сезон, так що краще все-таки викопувати розетки кульбаб із кореневищами .

Для цього можна використовувати як звичайні лопати, так і спеціальні пристрої, які називаються кореневидальниками. Щоб коріння було витягувати простіше, виконувати таку роботу краще за вологого пухкого ґрунту. Вилучені кульбаби треба спалити або викинути подалі від ділянки, на компост можна пустити коріння, стебла та листя, але в жодному разі не квіти.

Слід зазначити, що народні методи пропонують ще для знищення кульбаб поливати їх окропом або зрізати й густо присипати сіллю, щоби погубити кореневища цих бур'янів. На жаль, дієвість подібних методів не надто велика, а ось ризик ошпаритися та ошпарити культурні рослини, а також перестаратися із сіллю та засолити ґрунти надто великий.

Якщо кульбаб на ділянці занадто багато або якщо йдеться про газон, викопувати ці бур'яни може бути занадто стомливо або недоцільно. Тому для знищення кульбаб часто застосовуються, крім іншого, гербіциди вибіркової дії, які знищують саме бур'яни, але не завдадуть шкоди культурним рослинам.

Зазвичай на препараті відразу вказується виробником, для яких цілей він призначений і для боротьби з якими бур'янами підійде. Наприклад, часто в продажу зустрічаються гербіциди для газонів виборчої дії, призначені для знищення дводольних бур'янів, до яких саме відносяться кульбаби.

Такі засоби зазвичай діють комплексно, швидко всмоктуються і повністю позбавляють ділянку кульбаб за кілька тижнів. Застосовувати їх потрібно строго за інструкцією, розпорошуючи тільки в суху безвітряну погоду. Залежно від особливостей конкретного препарату може знадобитися одна або кілька обробок за сезон, у деяких випадках після використання препарату потрібно почекати певний термін перед посадкою культурних рослин або накрити сусідні культурні рослини захисною плівкою під час обробки.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7510