Як посадити ялівець на ділянці

01.05.2023 13:30

Як посадити ялівець на ділянціЯлівцеві кущі та дерева мають дуже декоративний вигляд і сьогодні часто використовуються для озеленення прибудинкових та дачних ділянок. Ми розповімо вам, як посадити ялівець на ділянці і як допомогти саджанцям прижитися швидко.

Ялівець — це цілий рід вічнозелених хвойних чагарників та дерев, поширених у Північній півкулі від Арктики та аж до субтропічних гірських районів. Здавна ялівці цінуються як джерела цінної олії, використовуваної в кулінарії, медицині та косметології, а також широке застосування знаходять їх шишкоягоди, які можуть бути використані в медицині і вживаються в їжу.

Крім іншого, ялівці мають властивість очищати повітря від хвороботворних мікроорганізмів, а низькорослі та види, що стеляться, можуть сприяти закріпленню грунтів на схилах і укосах. Все це робить ялівець вельми бажаним мешканцем практично будь-якої ділянки.

Сьогодні існує багато видів та садових форм ялівцю, які використовуються в озелененні. Залежно від форми крони та розміру вони зазвичай поділяються на чагарникові, деревоподібні, колоноподібні, високо-і низькорослі. Потрібний варіант зазвичай підбирається в залежності від того, яке місце на ділянці виділяється під посадку і для яких цілей буде використовуватися ялівець.

Наприклад, горизонтальний ялівець зазвичай використовується як бордюрна рослина, а також він може прикрашати підпірні кам'яні стіни, він вважається ідеальним для альпінаріїв та рокаріїв. А ось козацький ялівець частіше застосовується для створення декоративних огорож, імітації дикої природи в домашньому саду, а також як солітер.

Зі свого боку, китайський ялівець може використовуватися і як грунтопокровнік, і як вертикальний акцент в садовій композиції — все залежить від конкретного сорту. А скельний ялівець може красиво обрамляти садові алеї, він особливо вдалий для садів в англійському, японському чи скандинавському стилі.

Одним з найпопулярніших і при цьому універсальних варіантів для дачних ділянок є ялівець звичайний, який абсолютно невибагливий і легко перенесе хоч морози, хоч спеку, хоч сонце, хоч тінь. Він може зростати до 4 м заввишки, форма його крони може відрізнятися залежно від конкретного сорту.

Звичайний ялівець завдяки своїй стійкості до впливу різних негативних факторів можна назвати переважним видом для садівників-початківців, тому саме на його прикладі розглянемо, як посадити ялівець на дачі або на ділянці біля вдома.

Насамперед вам потрібен саджанець. Зазвичай саджанці ялівцю продаються з «голим» корінням або з закритою кореневою системою, тобто в горщику або контейнері. «Голі» екземпляри приживаються гірше, їх потрібно висадити максимально швидко після викопування з ґрунту в період з квітня по травень. Саджанці в горщиках приживаються дуже добре, їх можна пересаджувати протягом усього теплого сезону, тобто з квітня до жовтня.

Вибираючи саджанець або саджанці, зверніть увагу на якість рослин. У здорових екземплярів не повинно бути сухих голок, хвоя повинна бути без рудих або жовтих плям, вона не має обсипатися. При цьому кора саджанців має бути гладкою, без нехарактерних тріщин або плям. Саджанці в горщиках можуть чекати висадки у відкритий грунт як завгодно довго, а ось екземпляри з відкритою кореневою системою висаджуйте відразу після придбання.

Для ялівцю звичайного підходить, як уже говорилося, навіть півтінь, але все ж таки найкраще рослина почуватиметься на сонячному місці. Грунт ялівцю потрібний легкий і пухкий, з нейтральною або слабокислою реакцією. Посадкова яма для рослини потрібна в 1,5-2 рази більше, ніж розмір її земляної грудки.

Досвідчені садівники та ландшафтні дизайнери наполегливо рекомендують укладати на дно посадкової ями для ялівцю дренаж, наприклад, із щебеню або битої цегли, а вже потім додавати ґрунт. Заповнювати яму потрібно пухкою родючою ґрунтовою сумішшю, наприклад, універсальним садовим грунтом, також може підійти суміш дернової землі з торфом і піском у співвідношенні 2:1:1.

Розмістіть саджанець у ямі так, щоб коренева шийка знаходилася на одному рівні з поверхнею ґрунту на ділянці. Після посадки саджанця ялівцю ґрунт можна трохи притоптати і добре полити (5-10 л води), після чого бажано мульчувати ділянку тирсою або трісками. Якщо посадка виконується пізно навесні або влітку, молоду рослину потрібно трохи притінити на час укорінення.

Поливати свіжопосаджений ялівець потрібно 1 раз на тиждень протягом всього першого року, а далі можна поливати рослину 1 або 2 рази на тиждень лише в період посухи. Мульчування сосновою корою або трісками дозволяє зменшити частоту поливів, тому можна використовувати цей метод.

Підгодовувати молодий ялівець можна 2 рази на рік, навесні вносячи по 30-40 г нітроамофоски на кожен квадратний метр посадки, а восени — калійні добрива. У літній період можна регулярно влаштовувати дощування крони ялівцю, щоб хвоя була яскравішою, але пам'ятайте, що робити це потрібно тільки рано вранці або вже ввечері, інакше хвоя може згоріти на сонці через лінзовий ефект крапельок води.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7522