Комплект блогера: що потрібно ютуберу або тіктокеру?

21.06.2023 17:21

Комплект блогера: що потрібно ютуберу або тіктокеру?Сьогодні відеоблогінг, що називається також влогінгом, надзвичайно популярний, і у продажу навіть можна зустріти так звані комплекти блогера, які, за задумом, повинні забезпечувати користувачів всім необхідним для зйомки якісного відеоконтенту. Але чи справді такі комплекти корисні? Що реально потрібно блогеру-початківцю в YouTube або Tik Tok? Давайте розбиратися.

Загалом для ведення свого відеоблогу спочатку може цілком вистачати одного лише смартфона, і є чимало влогерів, які знімають і обробляють відео виключно за допомогою телефону. Але якщо ви вирішили серйозно зайнятися блогінгом, якщо хочете створювати дійсно якісний відеоконтент, то одним лише смартфоном обійтися буде важко, адже важливо забезпечити і хороше освітлення, і хорошу якість запису звуку, і стабілізацію відео.

Ось чому для професійних блогерів зараз у магазинах пропонуються вже готові набори гаджетів та аксесуарів, яких, згідно обіцянок продавців, має повністю вистачати для зйомки контенту відеоблогів на будь-яку тему і в будь-якому стилі. Ось тільки як справи на практиці?

У комплекти для блогерів зазвичай входять штатив і лампа, а також мікрофон. Ці пристрої дійсно можуть бути корисними для відеозйомок, але основна проблема в тому, що дуже часто це далеко не найякісніші моделі, а ціна комплекту може бути невиправдано високою. І часом набагато практичніше і вигідніше зібрати власний комплект, враховуючи особливості свого блогу та потреби у тих чи інших гаджетах.

Техніка для зйомки

Найчастіше у ролі безпосереднього інструменту для зйомки відео виступає смартфон, адже він компактний, багатофункціональний і завжди під рукою. Але не у всіх смартфонів якість камери та доступні функції достатні для створення по-справжньому вражаючих роликів.

Отже альтернативними варіантами стають сьогодні цифрова фотокамера, екшн-камера і навіть дрон. Підбір техніки для зйомки залежатиме від напрямку блогу. Наприклад, для летсплей може взагалі вистачати звичайної «вебки» або середньостатистичного смартфона. Для динамічних і навіть екстремальних роликів потрібна екшн-камера, яка відрізняється підвищеною міцністю та гарною стабілізацією відео в русі.

Зі свого боку, якщо ви знімаєте пейзажі або у вас тревел-блог, то вам може знадобитися вже дрон з камерою з можливістю зйомки як мінімум Full HD. А якщо ви знімаєте розпакування чи DIY, то бажано мати смартфон та камеру, щоб одночасно знімати і великий, і загальний плани.

Штатив для телефону або камери

Можливість зафіксувати телефон/камеру та звільнити руки на час зйомки дає штатив. Наприклад, сьогодні штативи представлені у вигляді моноподів, триподів і «прищіпок», бувають настільними та підлоговими, з жорсткими та гнучкими ніжками, з кріпленнями для смартфонів та фотоапаратів, з 2D або 3D штативними головками тощо.

Вибір штатива залежатиме від того, що, чим і як ви плануєте знімати. Для більшості випадків мобільної зйомки класичного настільного трипода з кріпленням під смартфон буде більш ніж достатньо, але якщо, скажімо, ви часто ведете репортажні зйомки в селфі-форматі, вам також може знадобитися монопод. У разі використання професійної цифрової камери для студійних зйомок віддати перевагу краще, звісно ж, міцному напольному триподу з 3D голівкою, телескопічною конструкцією і відповідною платформою для кріплення камери.

Стабілізатор (стедікам)

Під час зйомки відео з рук незмінно з'являється тремтіння, яке може псувати враження від ролика. Щоб уникнути подібного дефекту, застосовуються стабілізатори, що називаються також стедікамами. Стабілізатори бувають з однією, двома або трьома осями стабілізації, можуть мати кріплення під смартфони або камери.

Стедіками бувають механічними та електронними, останні в наш час більш поширені. В них для стабілізації використовується система електромоторів і сенсорів. Стедіками забезпечують плавність у зйомці відео зокрема при ходьбі, поїздках у транспорті тощо. У мобільній зйомці їх має сенс використовувати замість моноподів, а також моделі стабілізаторів бувають оснащені знімними або розкладними триногами, що дозволяє використовувати їх як штативи-триподи.

Освітлення

Накамерний LED-світильник або кільцева лампа — найбільш популярні варіанти додаткового освітлення для початківців у сфері блогінгу. Вони доступні в кількох цінових категоріях, що дає можливість підібрати відповідні варіанти для різного бюджету.

Класична LED-лампа для фото- та відеозйомки, яку можна закріпити, скажімо, на тримачі для смартфона, зазвичай має квадратну або прямокутну форму, може мати різні розміри та різну кількість світлодіодів, може мати кілька режимів роботи та пульт для керування. Недоліком такої лампи вважається те, що вона дає направлене світло, а це створює певні складнощі під час зйомки.

Кільцева лампа відрізняється відповідною формою, дає рівномірніше освітлення, не дає глибоких тіней і відблисків і не мерехтить при тривалій роботі. За це подібну лампу особливо полюбили візажисти, а згодом і блогери. Кільцеві лампи можуть бути одразу укомплектовані штативом та тримачем для смартфона, вони можуть живитися як від мережі, так і від акумуляторів.

Мікрофон

Окремий мікрофон початківцю-влогеру потрібен обов'язково, якщо потрібно якісно записати звук, адже вбудованих можливостей смартфона або камери для цього може не вистачати — звук запишеться з перешкодами, особливо на вулиці у вітряну погоду. Вибір мікрофона залежить від особливостей зйомок.

Скажімо, якщо ви пишете звук відразу з відео, то швидше за все вам знадобиться петличний мікрофон. А якщо ви плануєте записувати озвучку окремо, потрібен студійний настільний мікрофон. Для зйомок на вулиці подумайте про вибір мікрофона обов'язково з вітрозахистом, інакше перешкоди при записі можуть бути дуже сильними.

Комплект блогера для відеозйомки може включати не тільки перелічені гаджети та аксесуари, але й багато іншого, наприклад, фони для зйомки, гарні навушники, селфі-кнопки з bluetooth-інтерфейсом, світлодіодні стрічки тощо. При цьому потрібно ще й не забути про те, що зняте відео знадобиться монтувати, а для цього потрібний ПК або ноутбук та відповідне програмне забезпечення. Однак важливо не гнатися за «усім і відразу»: як відзначають вже досвідчені блогери, починати можна і з малого, спробувавши різні варіанти, а вже потім на основі отриманого досвіду підбирати потрібне обладнання.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7563