Як вибрати штатив для смартфону

22.06.2023 14:17

Як вибрати штатив для смартфонуУ наш час багато хто захоплюється мобільною зйомкою, а деякі вже давно зробили таку зйомку не лише хобі, а й повноцінним видом заробітку. Якщо і ви хочете займатися зйомкою на телефон всерйоз, то вам однозначно буде корисно дізнатися, як вибрати штатив для смартфона.

У звичайному повсякденному житті покупка будь-якого штатива для смартфона, швидше за все, буде зайвою, адже в тих рідкісних випадках, коли потрібно щось зняти не з рук, можна скористатися різними підручними засобами. Однак якщо ви знімаєте на телефон часто і, наприклад, ведете власний блог або працюєте у сфері контентмейкінгу (SMM, контент-студії), то вам штатив дійсно знадобиться, щоб реалізувати різні ідеї для фото- та відеозйомки.

Конструктивно штативи для смартфонів зазвичай поділяються на триподи та моноподи. Вибір потрібної конструкції штатива залежатиме від того, що і як саме ви найбільше плануєте знімати. Наприклад, для регулярних стаціонарних зйомок, коли важливо просто закріпити смартфон в одному положенні на певний термін, щоб уникнути тремтіння та нечіткості кадру, потрібний простий штатив-трипод.

Триподи для смартфонів мають три «ноги», завдяки яким можуть забезпечити стійку фіксацію на будь-якій рівній горизонтальній поверхні. Триподи можуть мати різну висоту, у них можуть бути гнучкі або телескопічні «ноги» для регулювання висоти, вони можуть виготовлятися з пластику та алюмінію, можуть мати 1D, 2D. 3D або кульову головку, змінні кріплення, bluetooth-пульт або кнопку для спуску.

Висота штативів-триподів для смартфонів вибирається з урахуванням особливостей майбутніх зйомок. Наприклад, якщо ви робитимете переважно фото в приміщеннях і вам не потрібна регуляція по висоті, вам буде досить міні-штатива: у нього зазвичай досить доступна ціна, висота розміщення смартфона варіюється в межах 15-20 см і часто головка може обертатися на 360° для панорамної зйомки.

Якщо трипод вам потрібен в основному для вуличних зйомок, де знайти рівну горизонтальну поверхню зазвичай складно, то має сенс звернути увагу на так звані «восьминоги» - моделі з гнучкими ніжками. За допомогою таких ніжок можна не тільки ставити штатив на якусь поверхню, а й закріплювати, наприклад, на гілках або поручнях, а також його можна нахиляти під різним кутом і в певному діапазоні регулювати висоту.

Якщо плануєте знімати на смартфон в основному в приміщеннях, але вам важливо мати можливість змінювати висоту штатива, то класичні телескопічні триподи стануть оптимальним вибором, потрібно лише вирішити, чи потрібна вам настільна або ж підлогова модель. Настільні триподи більш компактні і легкі, але їх максимальна висота зазвичай обмежується 50-70 см. У той же час моделі для підлоги дають можливість встановити смартфон на висоті 1,5 м і більше, але досить громіздкі, важкі і зазвичай використовуються тільки в якості стаціонарних.

Втім, навіть компактні триподи не завжди зручні, якщо ваші плани передбачають постійні зйомки в русі, та ще й на селфі-камеру. У подібних випадках найбільш кращими вважаються моноподи, відомі ще як селфі-палиці. Вони зазвичай розрізняються за довжиною, видами кріплень для смартфонів, механізмом спуску, наявністю додаткових функцій, серед яких найважливішою можна назвати функцію стабілізації.

Класичний телескопічний монопод із кріпленням-затискачем для смартфонів та підключенням по bluetooth-інтерфейсу — найпоширеніший, мабуть, варіант, який підійде, щоб вести селфі-зйомку в практично будь-яких умовах . Подібні моноподи зазвичай легкі, мають кнопку спуску на корпусі і регульований кут нахилу смартфона та доступні за ціною, але їхня функціональність невелика.

До стандартних моноподів нерідко в наші дні додають три «ніжки», перетворюючи їх на пристрої 2 в 1: коли потрібно вести зйомку в режимі селфі, вони використовуються як селфі-палиці, а коли потрібні вільні руки, вони застосовуються як звичайні штативи-триподи. Подібні моделі зазвичай коштують дещо дорожче, їх ніжки можуть бути зроблені з пластику або металу і, як правило, не регулюються по висоті.

Для моноподів-триподів розміщення кнопки спуску не дуже зручне на самій «ручці», тому часто такі моделі оснащуються знімною bluetooth-кнопкою/пультом. Зазвичай живиться така кнопка або пульт від батарей або може заряджатися від USB, при цьому ніяких додаткових програм на смартфон для використання кнопки/пульта встановлювати не потрібно.

Найбільш «просунутими» варіантами моноподів можна назвати моделі з вбудованими стабілізаторами. Такі моноподи підійдуть, якщо важливо компенсувати тряску під час зйомки відео з рук, а також вони значно розширюють можливості для зйомки з різних ракурсів. Як правило, це найдорожчі серед моноподів моделі, причому чим більше вісей стабілізації, тим вища і ціна.

У недорогих моноподах зі стабілізаторами зазвичай є одновісний шарнірний контроль, зображення регулюється в режимі реального часу завдяки електродвигунам. У дорожчих моделях стабілізація може здійснюватися по 2 або 3 вісях, можуть бути доступні додаткові опції з управління. Моноподи зі стабілізаторами вважаються найбільш підходящим варіантом для зйомки різних динамічних сцен.

Зйомка фото чи відео на мобільний телефон насамперед гарна своєю спонтанністю та можливістю швидко зробити вдалий кадр чи зловити потрібний ракурс. Але якщо ви знімаєте не просто для особистого архіву, а для блогу або в робочих цілях, то не завжди якість отриманих знімків або роликів під час зйомки «з рук» буде достатньою. Тож наявність штатива у вашому арсеналі може дуже виручати, і тепер ви знаєте, від чого варто відштовхуватися при виборі.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7565